Νοσοκομείο Καλαμάτας: Επαναλειτουργία τακτικών χειρουργείων και πρωινών-απογευματινών ιατρείων με μέτρα προστασίας

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Επαναλειτουργία τακτικών χειρουργείων και  πρωινών-απογευματινών ιατρείων με μέτρα προστασίας

Παραμένει σε υψηλή επιφυλακή για τον κορωνοϊό

Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου η χώρα περνά στη δεύτερη φάση αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Έχοντας αντιμετωπίσει με επιτυχία το πρώτο κύμα εξάπλωσης του ιού στη χώρα, η δεύτερη φάση απαιτεί περισσότερη προσοχή από όλους, καθώς καλούμαστε σιγά σιγά να επιστρέψουμε στην οικονομική μας δραστηριότητα, με τον κορωνοϊό όμως να «καιροφυλακτεί». 

Το Νοσοκομείο Καλαμάτας, πιο έτοιμο, καλύτερα εξοπλισμένο απέναντι στο νέο ιό απ’ ό,τι πριν από ενάμιση μήνα, παραμένει σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσει όλα τα πιθανά περιστατικά κορωνοϊού, ενώ επιστρέφει με προσοχή και στην κανονική του λειτουργία. Από την πλευρά του, ο διοικητής Γιώργος Μπέζος μπορεί να βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης, μετά το σοβαρό τροχαίο ατύχημα που είχε, όμως συμμετέχει, έστω και από απόσταση, στην προετοιμασία και το σχεδιασμό της επόμενης μέρας. 

Χθες, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, έκανε γνωστό το «σχέδιο» για την επόμενη μέρα στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, καθώς και τις πρωτοβουλίες ώστε να προετοιμαστεί η περιοχή κατάλληλα, με συνεργασία όλων των φορέων, απέναντι σ’ ένα νέο «κύμα» του ιού.

Αναφέρει αναλυτικά:

-Συνεχίζει η λειτουργία μιας μόνο εισόδου στο χώρο του νοσοκομείου, δηλαδή της εισόδου του ΤΕΠ και διατηρείται αυστηρά ο έλεγχος και ο περιορισμός του επισκεπτηρίου.

-Διατηρείται η 24ωρη λειτουργία του οικίσκου πριν από την είσοδο του ΤΕΠ με το κατάλληλα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό για τη διαλογή των ύποπτων ασθενών COVID-19, αυτών δηλαδή που παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (ορισμός κρούσματος), πυρετό, δύσπνοια κ.λπ.

-Εξέταση των ύποπτων ασθενών πραγματοποιείται στο θάλαμο 300, στο θάλαμο 21 στην Ψυχιατρική Κλινική, στη βραχεία νοσηλεία και όταν υπάρχει προσέλευση παραπάνω ύποπτων ασθενών, η εξέτασή τους θα γίνεται σε δύο ορισμένους θαλάμους της Β΄ Παθολογικής Κλινικής. Παραμένει δεδομένο ότι το αποτέλεσμα της PCR θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε 2,5-3 ώρες.

-Τα ύποπτα παιδιατρικά περιστατικά θα εξετάζονται στην Παιδιατρική Κλινική, στους θαλάμους που έχουν οριστεί για το σκοπό αυτό.

-Ορίζεται ως κλινική ετοιμότητας για COVID-19 η Β΄ Παθολογική Κλινική.

-Επανέρχονται τις αμέσως επόμενες μέρες, με ευθύνη της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, η Β΄ Παθολογική Κλινική και η Χειρουργική στις «φυσικές» τους θέσεις.

-Από Δευτέρα 4/5/2020 ξεκινά η επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων, σύμφωνα με την κατεύθυνση του υπουργείου Υγείας και την πρόταση της επιτροπής χειρουργείου και του χειρουργικού τιμ.

-Από Δευτέρα 4/05/2020 ξεκινά η επαναλειτουργία των Τακτικών Πρωινών Εξωτερικών και των Απογευματινών Ιατρείων. Το τμήμα Εξωτερικών Ιατρείων σε συνεργασία με την Ιατρική Υπηρεσία και τις Διευθύνσεις των Τμημάτων, καταθέτει εβδομαδιαίο πρόγραμμα λειτουργίας των τακτικών ιατρείων, πλήρες εναρμονισμένο με τις κατευθυντήριες οδηγίες περί μέτρων προστασίας, υγιεινής και αποφυγής συγχρωτισμού από το υπουργείο Υγείας.

– Συνεχίζει μέχρι τέλη Μαΐου η Αιμοδοσία να λειτουργεί στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ

-Συνεχίζεται εντατικά και σταθερά η εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού (που δεν απασχολείται στη ΜΕΘ ή στο Αναισθησιολογικό) σε αναπνευστήρες-μόνιτορ και δημιουργούνται εφεδρείες.

-Θέτουμε το αμέσως επόμενο διάστημα στην 6η ΥΠΕ μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τον covid-19 για όλες εκείνες τις κινήσεις και παρεμβάσεις που θα πρέπει να λάβουν χώρα μέσα στο καλοκαίρι στο νοσοκομείο, έτσι ώστε το φθινόπωρο να μας βρει σε καλύτερη θέση ετοιμότητας.

-Ξεκινάμε άμεσα μια ουσιαστική συζήτηση με τους βασικούς θεσμικούς πυλώνες της τοπικής μας κοινωνίας, όπως αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια, Δήμος), επιστημονικούς φορείς (Ιατρικός Σύλλογος), εθελοντικές οργανώσεις κ.λπ., με στόχο την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στο πλαίσιο αντιμετώπισης του covid-19.

-Δημιουργούμε εκείνο το επαρκές και ποιοτικό απόθεμα σε υγειονομικό υλικό και δη σε είδη ατομικής προστασίας.

-Συνεχίζουμε την προσπάθεια για περαιτέρω ενίσχυση με ιατρικό-νοσηλευτικό-παραϊατρικό προσωπικό

-Αξιολογείται το αμέσως επόμενο διάστημα η τεχνική δυνατότητα προσθήκης μιας ακόμη γεννήτριας παραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσεως.

Κλείνοντας ο κ. Μπέζος εξέφρασε τις ευχαριστίες του σ’ όλο το προσωπικό του νοσοκομείου για την πολύ καλή δουλειά που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα και έδωσε ειδικά συγχαρητήριά στην Επιτροπή Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων.

Μάσκες προσφορά από το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλης & Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου»

Για ακόμα μια φορά το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» βρίσκεται στο «πλευρό» των νοσοκομείων της Μεσσηνίας. Χθες, άνθρωποι του νοσοκομείου από την Καλαμάτα επισκέφθηκαν τις αποθήκες του Ιδρύματος στην Αθήνα και παρέλαβαν είδη ατομικής προστασίας, καθώς και 15.000 μάσκες FFP2 για το Νοσοκομείο Καλαμάτας, καθώς και 5.000 κομμάτια, επίσης FPP2, για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, όλες προσφορά του Ιδρύματος.

Του Κώστα Γαζούλη