Προχωρά το σχέδιο των ολοκληρωμένων χωρικών παρεμβάσεων Μάνης, Ταϋγέτου και Κορινθίας

Προχωρά το σχέδιο των  ολοκληρωμένων χωρικών παρεμβάσεων Μάνης, Ταϋγέτου και Κορινθίας

Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) για τις περιοχές της Μάνης, του Ταϋγέτου και της Κορινθίας αποτέλεσαν αντικείμενο σύσκεψης υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, προχθές στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, ήδη έχουν εκδοθεί προσκλήσεις για τις ΟΧΕ Μάνης και Κορινθίας, ενώ όσον αφορά στην ΟΧΕ Ταϋγέτου η στρατηγική θα συζητηθεί με τους αντιπεριφερειάρχες Λακωνίας και Μεσσηνίας και τους δημάρχους Καλαμάτας και Σπάρτης στη νέα ανάλογη σύσκεψη που προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε αυτή την επόμενη σύσκεψη, εξάλλου, θα λυθούν εντοπισμένα γραφειοκρατικά ζητήματα που αφορούν στη διαδικασία των εν λόγω ΟΧΕ. Βασική προτεραιότητα δε, όπως τονίστηκε, θα αποτελέσουν τα έργα συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Ειδικότερα, για την ΟΧΕ Ταϋγέτου περιγράφεται: «Η βιώσιμη αειφόρος ανάπτυξη των οικισμών του Ταϋγέτου, μέσα από τη διαδικασία και τα εργαλεία της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ), αποτελεί τη βέλτιστη δυνατή επιλογή για την αντιμετώπιση των περιοχών του Μεσσηνιακού και Λακωνικού Ταϋγέτου ως μία ενιαία περιοχή με σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες που δεν έχουν αξιοποιηθεί».

Η εν λόγω ΟΧΕ, με προϋπολογισμό 25.000.000 ευρώ, αφορά στις περιοχές των χωριών του Ταϋγέτου, τόσο στην πλευρά της Λακωνίας όσο και στην πλευρά της Μεσσηνίας και η οποία θα υλοποιηθεί σε συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δήμους Καλαμάτας και Σπάρτης. Η κατανομή των χρημάτων θα γίνει αναλογικά, ένα ποσό περί των 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για παρεμβάσεις δημόσιου χαρακτήρα, ενώ περί τα 5 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα.

Οι παρεμβάσεις που -μεταξύ άλλων- θα εξεταστούν θα αφορούν γεφύρια, οδικό δίκτυο, μοναστήρια, ορειβατικά καταφύγια, τον Καιάδα, αλλά και μικρές επιδοτήσεις στον ιδιωτικό τομέα.