Ρεσιτάλ του βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά στο Κάστρο Καλαμάτας

Ρεσιτάλ του βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά στο Κάστρο Καλαμάτας

Mε το νέο θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» το υπουργείο Πολιτισμού επιχειρεί να «διακτινίσει» το σύγχρονο πολιτισμό με δράσεις στους αρχαιολογικούς χώρους και τους ανοιχτούς χώρους των μουσείων, ενεργοποιώντας τους εποπτευόμενους φορείς του κι εκείνοι με τη σειρά τους τις συνεργασίες από την ελεύθερη αγορά.

Η πρώτη φάση του προγράμματος θα διαρκέσει από τις 18 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου και θα ισχύσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας που επιβάλλει η πανδημία.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ανακοίνωσε προχθές 251 παραστάσεις (δεν περιλαμβάνονται οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου) σε 111 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε 38 περιφερειακές ενότητες και σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρχαιολογικές εφορείες. Πρόκειται για 55 παραγωγές που σχεδίασαν το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής, το ΚΘΒΕ, το ΜοMus, η ΚΟΑ.

«Δε θέλουμε ένα απολιτιστικό καλοκαίρι» είπε η κα Μενδώνη, ανακοινώνοντας το «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» και αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «το 91% των παραγωγών είναι εξωτερικοί συνεργάτες -750 καλλιτέχνες και τεχνικοί, και 500 εντόπιοι συνεργάτες». Οι δράσεις ξεκινούν στις 18 Ιουλίου με την Εθνική Λυρική Σκηνή στη Ρωμαϊκή Αγορά και τη διεθνούς φήμης Γεωργιανή μεσόφωνο Ανίτα Ρατσβελισβίλι. Όλες οι δράσεις είναι δωρεάν και οι θεατές θα πληρώνουν το εισιτήριο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο ή τα μουσεία.

Πρόκειται για ένα θεσμό που ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένος και που η πανδημία επέσπευσε.

Το πρόγραμμα

Έντεκα καλλιτεχνικοί οργανισμοί -Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ΜΟMus, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, «μαζί με φορείς δοκιμασμένους που έχουν πρωτόκολλα συνεργασίας με τους εποπτευόμενους φορείς», όπως το Λύκειο Ελληνίδων, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η πρεμιέρα του θεσμού στις 18 Ιουλίου με τη συναυλία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στη Ρωμαϊκή Αγορά, θα μεταδοθεί σε live streaming. Είναι αφιερωμένη «σε όλους αυτούς που εργάστηκαν αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έτσι ώστε η Ελλάδα να έχει ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα: Να θεωρείται από τις ασφαλέστερες χώρες και τους ασφαλέστερους προορισμούς στον κόσμο» είπε η υπουργός Πολιτισμού.

Συνολικά, το κόστος των δράσεων που εξαγγέλθηκαν και θα πραγματοποιηθούν από 18 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου «ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό και θα διαμορφωθούν ανά φορέα στη διάρκεια της πραγματοποίησης των εκδηλώσεων» είπε η κα Μενδώνη.

Μεσσηνία

Αναφορικά με τις εκδηλώσεις που αφορούν στη Μεσσηνία, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε στις 9 Αυγούστου ο διεθνούς φήμης βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς θα δώσει ρεσιτάλ στην γενέτειρά του Καλαμάτα και συγκεκριμένα στο αμφιθέατρο του Κάστρου.

Επίσης, το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜεῙΖοΝ ensemble που δημιουργήθηκε το 2018 από τον Αγαθάγγελο Γεωργακάτο, και το οποίο αποτελείται από κορυφαίους Έλληνες λυρικούς τραγουδιστές, μεταξύ των οποίων και ο Δημήτρης Πλατανιάς, πρόκειται να παρουσιάσει στους φίλους της χορωδιακής μουσικής a cappella πολυφωνικά έργα του 20ού και 21ου αιώνα στους εμβληματικούς χώρους της Αρχαίας Μεσσήνης (Εκκλησιαστήριο), στην Καστροπολιτεία του Μυστρά και στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συναυλία στην Αρχαία Μεσσήνη θα γίνει τον Αύγουστο, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει γίνει γνωστή η ακριβής ημέρα.

Επιμέλεια: Κώστας Γαζούλης, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ