ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του επιμελητηρίου και εμπορικών συλλόγων

ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του επιμελητηρίου και εμπορικών συλλόγων

Μηδενική η πρόνοια για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, τοπικών εμπορικών συλλόγων και άλλων φορέων πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και βουλευτής Δυτικής Αττικής Γιώργος Τσίπρας, o συντονιστής Τμήματος Μικρομεσαίων ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Μυτιληνάκης, το μέλος της Κ.Ε. του κόμματος Νίκος Καραντιλιόν, ο πρ. βουλευτής Μεσσηνίας Πέτρος Κωνσταντινέας, η συντονίστρια της Ν.Ε. Μαρία Βεργινάδη και το μέλος της Ν.Ε., Μάκης Λεβέντης.

Στη σύσκεψη, από την πλευρά των φορέων, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Μεσσηνίας (ΟΕΒΕΣ) και μέλος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καπερώνης, ο γενικός γραμματέας της ΟΕΒΕΣ Γιάννης Κουφός, η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη και Γιώργος Εγγλέζος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καλαμάτας, Ανδρέας Ζαγάκος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης, Γιώργος Πετρόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Δημήτρης Τερζής, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Κωνσταντίνα Γκλιάτα και ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κορώνης Παναγιώτης Μαργιάννης.

Κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων ήταν πως τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ελλιπή, με ελάχιστες πρόνοιες για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με μηδενική πρόβλεψη για σημαντικούς κλάδους της οικονομίας. Η ως τώρα παρέμβαση χαρακτηρίστηκε καθυστερημένη, καθώς οι άνθρωποι της αγοράς ακούν για ενισχύσεις και ενισχύσεις δεν έχουν λάβει. 

Οι επαγγελματίες, αφού εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων την «επόμενη μέρα», επέμειναν κυρίως στην αναμόρφωση φόρων και τελών, όπως του ΦΠΑ και των δημοτικών τελών, στην εφαρμογή του ακατάσχετου λογαριασμού, που θεσπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, για οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, στην επίλυση ζητημάτων που έχουν προκύψει με τις επιταγές μετά την παράταση των 75 ημερών, που απειλεί με ασφυξία την αγορά, στην προστασία της α’ κατοικίας και την αποφυγή ενός νέου πτωχευτικού δικαίου, που φαίνεται να προετοιμάζει η κυβέρνηση και το οποίο θα ευνοεί τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Παράλληλα, υπογράμμισαν το σκεπτικισμό τους για το κατά πόσο θα έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους που ανεστάλησαν και συσσωρεύονται για το Σεπτέμβριο.

Τέλος, αναφερόμενοι σε σχετική επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου προς τους υπουργούς της κυβέρνησης, τόνισαν πως χρειάζονται πρόσθετα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και ξεκάθαρες δικλείδες προστασίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις δανειακές τους υποχρεώσεις.