Ταλαιπωρούν πολίτες της Μεσσηνίας – Κτηματολόγιο και εξαγορά καταπατημένων δασικών εκτάσεων

Ταλαιπωρούν πολίτες της Μεσσηνίας – Κτηματολόγιο και εξαγορά  καταπατημένων δασικών εκτάσεων

«Χωρίς τον ξενοδόχο» (όπου στο ρόλο του ξενοδόχου είναι… οι διατάξεις του Συντάγματος), σύμφωνα και με το χθεσινό ρεπορτάζ του “Θ”, λογάριαζε για ακόμα μία φορά το υπουργείο Περιβάλλοντος. 

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε την προηγούμενη εβδομάδα αντισυνταγματική τη ρύθμιση του 2017 για την εξαγορά καταπατημένων και εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων από αγρότες που τις καλλιεργούν. Η απόφαση αφορά άμεσα και στη Μεσσηνία αφού είχαν κατατεθεί περίπου 30.000 αιτήματα εξαγοράς εκτάσεων.

Εκτός, όμως, από τις δασικές εκτάσεις, προβλήματα υπάρχουν στο νομό και με το Κτηματολόγιο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εταιρεία “Ελληνικό Κτηματολόγιο”, η περιοχή μας είναι από αυτές με τη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην υποβολή δηλώσεων.

Ειδικότερα, έκανε ειδική αναφορά στις Περιφερειακές Ενότητες με τη μικρότερη συμμετοχή: Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Λήμνο, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Ικαρία, Αχαΐα, Λακωνία, Κορινθία, Αργολίδα, Μεσσηνία, Ηλεία, Μαγνησία/Σποράδες, Ιωάννινα, Θεσπρωτία και Δυτική Αττική/νησιά Αττικής.

Προχθές δε, με ανακοίνωσή της, καλούσε τους πολίτες να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους, σημειώνοντας ότι γι’ αυτούς είναι η τελευταία ευκαιρία.

Ειδικότερα, σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι “το τελευταίο διάστημα και λόγω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, η κίνηση στα Γραφεία Κτηματογράφησης μειώθηκε αισθητά, με αποτέλεσμα να μην έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συλλογής δηλώσεων σε πολλές περιοχές της χώρας.

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο καλεί για τελευταία φορά τους πολίτες που είτε δεν έχουν δηλώσει καθόλου την ιδιοκτησία τους είτε έχουν προχωρήσει σε δήλωση εμπρόθεσμης προσέλευσης και εκκρεμεί η οριστικοποίηση των δηλώσεών τους, να το πράξουν άμεσα.

Αναφορικά με την ενεργοποίηση του νόμου για την επιβολή προστίμων σε όσους δε δήλωσαν εγκαίρως την ατομική τους ιδιοκτησία μετά τις επαναλαμβανόμενες προσκλήσεις της Πολιτείας, τονίζεται πως μέσα στον Ιούλιο πρόκειται να θεσμοθετηθεί ο τρόπος επιβολής τους. Υπενθυμίζεται πως το ύψος του προστίμου θα είναι συνάρτηση της αξίας της ιδιοκτησίας που δε δηλώθηκε και του χρόνου καθυστέρησης. Μετά τη θεσμοθέτησή τους θα ενεργοποιηθεί και η επιβολή τους”.

Α.Π.