Τηλεδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας με φορείς της δικαιοσύνης


Πρώτη κατοικία, πλειστηριασμοί, εργατικό δίκαιο στο επίκεντρο

Με αφορμή τη σταδιακή επαναλειτουργία των δικαστηρίων και των υποθηκοφυλακείων πραγματοποιήθηκε προχθές, με πρωτοβουλία του βουλευτή Μεσσηνίας Αλέξη Χαρίτση, τηλεδιάσκεψη για τη Δικαιοσύνη και συναφή θέματα. Εκτός του Αλέξη Χαρίτση, συμμετείχαν οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, Περικλής Ξηρογιάννης και Θανάσης Πετρόπουλος αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Ναυπλίου και Καλαμάτας Βασίλειος Αρτόπουλος, ο πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Πρωτοδικείου Καλαμάτας, Διονύσης Λαμπρόπουλος, Ανδρόνικος Σταυρόπουλος, Εύη Λήγουρη και Γωγώ Κούτρα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας Σταύρος Αντωνόπουλος, η προϊσταμένη του Κτηματολογικού Γραφείου και υποθηκοφυλακείου Μεσσήνης Ανθούλα Κόλλια, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, η συντονίστρια της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Βεργινάδη και η τέως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δικηγόρος Παναγιώτα Κοζομπόλη.

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν την αναγκαιότητα να υπάρξει ένας σχεδιασμός και συγκεκριμένα πρωτόκολλα επανόδου, για να επιτευχθεί μια ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της υγείας των πολιτών και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ζητήθηκε ακόμη να προχωρήσει η ηλεκτρονική διεκπεραίωση δικαστικών διαδικασιών και διοικητικών πράξεων (ηλεκτρονική υπογραφή δικαστών και δικηγόρων, ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, έκδοση πιστοποιητικών κ.λπ.), που εκτός από τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, θα συμβάλλει και στην αποφυγή συνωστισμού.

Τονίστηκε η αναγκαιότητα της παράτασης του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και αναστολής των πλειστηριασμών. Έγινε έντονη κριτική για το ντροπιαστικό και αδιαφανές πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των δικηγόρων και άλλων αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και χαιρετίσθηκε η ακύρωσή του χάρη και στη συντονισμένη δράση των δικηγορικών και άλλων συλλόγων.

Επισημάνθηκε η ανάγκη ο νομικός κόσμος να περιφρουρήσει την εφαρμογή του εργατικού δικαίου και να εμποδίσει την ανατροπή εργατικών δικαιωμάτων. Επίσης, να υποστηρίξει την αποσυμφόρηση των φυλακών και την προστασία των κρατουμένων και όσων έρχονται σε επαφή μαζί τους.

Τέθηκαν, τέλος, θέματα δημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας, τήρησης του Συντάγματος και λειτουργίας των θεσμών, καυτηριάζοντας τη συνεχή νομοθέτηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Ομοίως και την παγίωση διαδικασιών κατεπείγοντος στη Βουλή για ψήφιση νομοσχεδίων που αλλάζουν σημαντικές αρχές στην περιβαλλοντική νομοθεσία και στην παιδεία.

Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα και Αλέξη Χαρίτση, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι οι προτάσεις που διατυπώθηκαν θα κωδικοποιηθούν και θα διεκδικηθούν λύσεις τους.