Ιατροπούλου: Ημερολόγιο ταλαιπωρίας κατοίκων και επαγγελματιών

Ιατροπούλου: Ημερολόγιο ταλαιπωρίας κατοίκων και επαγγελματιών

Ορισμένοι, εν μέσω καραντίνας ελέω κορωνοϊού, κρατούσαν ημερολόγιο… εγκλεισμού. Το ίδιο κάνουν επί μήνες τώρα κάτοικοι και επαγγελματίες που διαμένουν στο υπό πεζοδρόμηση τμήμα της Ιατροπούλου, καθώς έχει καταντήσει σαν το γεφύρι της Άρτας.

Καθημερινά αναγκάζονται να… συμβιώνουν με τη σκόνη και το θόρυβο, αλλά και με τα προβλήματα που δημιουργούνται από το έργο. Τις προηγούμενες μέρες μια γυναίκα χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και να υποβληθεί σε ράμματα, γιατί λόγω των εργασιών τραυματίστηκε περνώντας από το δρόμο.

Το θέμα απασχόλησε και την προχθεσινή τηλεσυνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, έπειτα από σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης.

Από την πλευρά της, η Δημοτική Αρχή δεν “κρύφτηκε” από το πρόβλημα, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν άρει τις ευθύνες που έχει για τη μελέτη και την υλοποίηση του έργου. Παρεμβάσεις στο κέντρο της Καλαμάτας θα πρέπει να σχεδιάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση, ο δήμαρχος αναφέρθηκε καθαρά σε “φοβερά λάθη” που είχε η μελέτη, τα οποία προκάλεσαν την καθυστέρηση των εργασιών κατά τρεις μήνες και στη συνέχεια την επιπλέον καθυστέρηση, γιατί είχε φτάσει πια η περίοδος της πανδημίας και της εφαρμογής περιοριστικών μέτρων, που δεν επέτρεψαν τη συνέχιση του έργου με κανονικούς ρυθμούς.

“Ήτανε στραβό το κλήμα, το ‘φαγε κι ο γάιδαρος” ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. Ακόμη, ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα συνεργασίας που υπάρχουν με τον ανάδοχο εργολάβο, όχι μόνο στο συγκεκριμένο έργο, αλλά και σε άλλα τα οποία έχει αναλάβει.

Να σημειώσουμε ότι το έργο έπρεπε να έχει υλοποιηθεί από τις αρχές του έτους και σήμερα η Δημοτική Αρχή κάνει λόγο για τέλος Ιουνίου!

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης ανέφερε ότι χρειάστηκε να γίνουν πολλές επιπλέον εργασίες, γιατί υπήρχαν δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και εταιρειών τηλεφωνίας, τα οποία είτε αντικαταστάθηκαν με νέα είτε μετακινήθηκαν. Λόγω αυτών των επιπλέον εργασιών θα γίνει συμπληρωματική σύμβαση, σημείωσε.

Οι καθυστερήσεις, συνέχισε ο αντιδήμαρχος, οφείλονται και στο ότι έπρεπε να επέμβουν στο έργο πολλά διαφορετικά συνεργεία σε περίοδο με απαγορεύσεις στις μετακινήσεις λόγω του κορωνοϊού και με πολλές άδειες εργαζομένων. Επίσης, οι άδειες, είπε ο κ. Μπασακίδης, έχουν ως συνέπεια την καθυστέρηση της διεκπεραίωσης διαδικασιών, όπως την έγκριση για την πληρωμή του αναδόχου.

Τις επόμενες μέρες, πάντως, όπως έκανε γνωστό ο κ. Μπασακίδης, θα γίνει παρέμβαση ώστε να τσιμεντοστρωθεί ο δρόμος στη συμβολή της Ιατροπούλου με τη Χρυσάνθου Παγώνη.

Α.Π.