Λύση για τα παράνομα εκχερσωμένα χωράφια ψάχνει το υπουργείο Περιβάλλοντος

Λύση για τα παράνομα εκχερσωμένα χωράφια  ψάχνει το υπουργείο Περιβάλλοντος

Νέα ρύθμιση για την εξαγορά των εκχερσωμένων εκτάσεων εξετάζει η κυβέρνηση μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που χαρακτήρισε την υπάρχουσα διαδικασία αντισυνταγματική. Όπως αποκάλυψε με δημοσίευμά του την προηγούμενη εβδομάδα το «Θ», το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις για τα ξεχερσωμένα δάση και τις δασικές εκτάσεις για γεωργική χρήση πριν και μετά το έτος 1975.

Η απόφαση έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο, καθώς χιλιάδες στρέμματα και στη Μεσσηνία καλλιεργούνται κατ’ αυτό τον τρόπο και επιδοτούνται.

Ανησυχία στους αγρότες

Σύμφωνα με πληροφορίες του economix, το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να φέρει ρύθμιση που θα θυμίζει αυτή των οικιστικών πυκνώσεων, ώστε να δοθεί μια μέση λύση στο τέλος που έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την εξαγορά των παρανόμων εκχερσωμένων εκτάσεων. 

Παρότι δεν έχει ακόμα καθαρογραφτεί η απόφαση του ΣτΕ, αυτό που έγινε γνωστό είναι το τελικό φρένο που βάζει η Ολομέλεια στις παράνομες εκχερσωμένες εκτάσεις ιδιοκτητών, αφήνοντας επί της ουσίας περί τα 2 εκατ. στρέμματα σε όλη την Ελλάδα στον αέρα. Το πρόβλημα ωστόσο γιγαντώνεται, δεδομένου ότι χιλιάδες αγρότες από το 2017, οπότε και προβλεπόταν και στην πράξη εξαγορά των συγκεκριμένων εκτάσεων, κινδυνεύουν να χάσουν τόσο τα ποσά που κατέβαλλαν σε ενστάσεις, ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν την γη τους, όσο και να μείνουν χωρίς επιδοτήσεις.

Λύση με ρύθμιση

Καθώς το θέμα αφορά χιλιάδες πολίτες το ΥΠΕΝ θα επιχειρήσει να βρει τη χρυσή τομή, ώστε, αφενός, να μη χαθούν περιουσίες και, αφετέρου, να μην υπάρξει ζήτημα συνταγματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξει ρύθμιση η οποία θα ξεκαθαρίζει τι θα γίνεται με τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα ποσά που κατέβαλλαν μέχρι σήμερα οι αγρότες προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν τη δασική έκταση που είχαν τόσα χρόνια στην κυριότητά τους. Κατά τις ίδιες πηγές του economix, το υπουργείο θα επιχειρήσει να φέρει μια αντίστοιχη πρόταση με αυτή των οικιστικών πυκνώσεων, η οποία, αφού πάρει το πράσινο φως του ΣτΕ, θα μπορεί να συνεχίσει να παραχωρεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τη γη στους πολίτες που τη δούλευαν μέχρι τώρα έναντι τιμήματος. 

Της Βίκυς Βετουλάκη