Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Να τηρήσουμε τις οδηγίες προστασίας για να επανέλθουμε σε κανονική λειτουργία το συντομότερο»

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Να τηρήσουμε τις οδηγίες προστασίας για να επανέλθουμε  σε κανονική λειτουργία το συντομότερο»

Ανοίγουν αύριο για τους πιστούς οι ναοί 

Ύστερα από περίπου δυο μήνες, αύριο Κυριακή, οι Ιεροί Ναοί ανοίγουν και πάλι τις πύλες τους για τους πιστούς. Για τη νέα μεταβατική φάση που τίθεται σε ισχύ από αύριο και μέχρι τις 5 Ιουνίου, ενημέρωσε τους πιστούς της Μεσσηνίας ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης κ.κ. Χρυσόστομος, παραχωρώντας χθες συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας τόνισε ότι η νέα ΚΥΑ που εκδόθηκε αφορά στο χρονικό διάστημα από 17 Μαΐου έως 5 Ιουνίου. Ζήτησε, δε, από τους ιερείς και τους πιστούς να ακολουθήσουν τις οδηγίες προστασίας, οι οποίες έχουν εκδοθεί από την επιστημονική επιτροπή, τηρώντας το 1,5 μέτρο απόστασης μέσα στο ναό και το μέγιστο των 50 ατόμων. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι όταν θα συμπληρώνεται αυτός ο αριθμός, όσοι δε χωρούν θα μπορούν να βρίσκονται στο προαύλιο χώρο, όπου τα μεγάφωνα θα είναι ανοιχτά. Επανέλαβε ακόμη πως ισχύει ό,τι και στην προηγούμενη φάση της ατομικής προσευχής, δηλαδή μια είσοδος και μια διαφορετική έξοδος, στις οποίες θα υπάρχουν αντισηπτικά για να απολυμαίνουν τα χέρια τους οι πιστοί. 

Ο κ.κ. Χρυσόστομος επισήμανε ότι η χρήση μάσκας και γαντιών δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο υπάρχει σύσταση στους πιστούς να φορούν. 

Για ακόμα μια φορά απηύθυνε έκκληση στις ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους, διαβητικούς, ανθρώπους σε ανοσοκαταστολή, με καρδιακά νοσήματα κ.ά., να μην προσέρχονται στους ναούς όσο καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη η πανδημία. Έκανε γνωστό, δε, ότι όσοι ανήκουν στις παραπάνω ευπαθείς ομάδες θα μπορούν να έρχονται σε επικοινωνία με τους ιερείς, οι οποίοι και θα μπορούν να ανταποκριθούν τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Ειδικά για το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, σημείωσε ότι οι πιστοί θα πρέπει να αποφεύγουν το συνωστισμό και να τηρούν το 1,5 μέτρο απόστασης. Το ίδιο θα πρέπει να γίνεται για το αντίδωρο, τον άρτο και τα κόλλυβα.  

Ξεκινούν τα μυστήρια – Απαγορεύονται οι λιτανείες

Η νέα ΚΥΑ επιτρέπει ξανά την τέλεση μυστηρίων, όπως οι γάμοι, οι βαπτίσεις και τα μνημόσυνα, στα οποία όμως θα τηρούνται όλα τα παραπάνω μέτρα. Επίσης, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας σημείωσε ότι θα επιτρέπεται ελάχιστος στολισμός, ενώ ειδικά για τα μνημόσυνα, διευκρίνισε ότι δε θα λειτουργούν οι αίθουσες των Ιερών Ναών για παροχή καφέ κ.τ.λ…

Ανοίγουν ξανά οι Ιερές Μονές, χωρίς όμως «εκδρομές»

Ανοιχτές από αύριο Κυριακή θα είναι και οι ιερές μονές, όπου οι πιστοί θα μπορούν να προσέρχονται τηρώντας όλα τα μέτρα που ισχύουν και στους ναούς. Ωστόσο, δε θα επιτρέπονται ομαδικές προσκυνήσεις και επισκέψεις στα μοναστήρια με πούλμαν σ’ αυτή τη νέα μεταβατική φάση.

Στις 26 Μαΐου το «Χριστός Ανέστη» στους ναούς

Κλείνοντας τις εξαγγελίες των νέων μέτρων ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος απηύθυνε για ακόμα μια φορά έκκληση σε όλους τους πιστούς να τηρήσουν τα μέτρα, όπως έκαναν και στην πρώτη φάση, εφιστώντας την προσοχή τους ειδικά στις τρεις μεγάλες εορτές το επόμενο διάστημα: του Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης, της Αναστάσεως και της Αναλήψεως. Επισήμανε, δε, ότι οι λιτανείες απαγορεύονται και το επόμενο διάστημα. Έτσι, δε θα διεξαχθεί φέτος η λιτανεία της Αναλήψεως στην παραλία, ενώ για την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, στις 26 Μαΐου, θα ψαλεί το βράδυ στους περισσότερους ναούς το «Χριστός Ανέστη», σύμφωνα με όσα προβλέπονται για τη λειτουργία των ναών. 

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στην παραλία της Καλαμάτας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σε κάποιους ναούς η Απόδοση του Πάσχα να γίνει πρωινές ώρες για τους πιστούς που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν το βράδυ.

Ο κ.κ. Χρυσόστομος, τέλος, εξέφρασε για ακόμα μια φορά τις θερμές του ευχαριστίες προς τον ιερό κλήρο, τα μέλη των εκκλησιαστικών συμβουλίων και τους πιστούς που τήρησαν ευλαβικά τα μέτρα στην πρώτη φάση. Ζήτησε, δε, να τα τηρήσουν ευλαβικά και σ’ αυτή τη δεύτερη φάση, για να μη θεωρηθούν οι εκκλησίες ως μέρη διασποράς του κορωνοϊού.  Ιδιαίτερα ευχαρίστησε την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας για τη διακριτικότητα που έδειξε και τη βοήθεια που παρείχε και συνεχίζει να παρέχει. Επίσης, ευχαρίστησε όλα τα τοπικά ΜΜΕ για τη συνεργασία και τη συμβολή τους στην επικοινωνία με τους πιστούς

του Κώστα Γαζούλη