Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος: Ένας κηροπλάστης από τη Μεσσήνη που ξεχωρίζει με τα κεριά του

Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος: Ένας κηροπλάστης από τη Μεσσήνη που ξεχωρίζει με τα κεριά του

Candles Maker: Η ιστορία μιας οικογενειακής επιχείρησης που κυριαρχεί στο μαγικό χώρο του κεριού

Το 1984 ξεκίνησε να λειτουργεί στη Μεσσήνη το κηροπλαστείο του ο Βασίλης Θεοφιλόπουλος. Η επιχείρηση κατασκεύαζε αμιγώς εκκλησιαστικά κεριά, προϊόν με μεγάλη ζήτηση, αφού όσο υπάρχουν εκκλησίες, υπάρχουν και κεριά.

Η επιχείρηση συνέχιζε σταθερά μέχρι που τα ηνία της ανέλαβε το 2010 ο γιος Κωνσταντίνος, με νέες ιδέες, όρεξη για σκληρή δουλειά, υπομονή, αλλά και αγάπη για το κερί, ένα προϊόν που βρίσκεται σε κάθε σπίτι ως διακοσμητικό, αλλά και συνοδεύει όλους μας σε σημαντικές στιγμές.

Το «Θάρρος» βρέθηκε στο κηροπλαστείο του κ. Θεοφιλόπουλου, μίλησε μαζί του για την ιστορία της Candles Maker, την εμπλοκή του σε αυτήν, τα σχέδιά του και, φυσικά, για το κερί.

-Πώς βρεθήκατε στο κηροπλαστείο;
Γεννήθηκα το 1983. Το 1984 ο πατέρας μου ξεκίνησε το κηροπλαστείο, οπότε ουσιαστικά μεγάλωσα μέσα στα εκκλησιαστικά κεριά. Από μικρός δε, βοηθούσα στη διαδικασία.

Στη συνέχεια έφυγα για το Ηράκλειο, όπου σπούδασα ηλεκτρολόγος μηχανικός. Έπειτα πήγα στη Θεσσαλονίκη και δούλεψα πάνω στο αντικείμενο των σπουδών μου.

Ακολούθησε η κρίση, με τις ώρες εργασίας να είναι πολλές, τις απολαβές λίγες και να βλέπω ότι δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο επαγγελματικό μέλλον, οπότε αποφάσισα να επιστρέψω στη Μεσσήνη και να αναλάβω το κηροπλαστείο.

-Επιστροφή στη Μεσσήνη, λοιπόν, και πλέον κηροπλάστης…
Ναι, αυτό έγινε το 2010. Ήταν η εποχή που ο πατέρας μου ετοιμαζόταν να συνταξιοδοτηθεί. Έτσι δουλέψαμε μαζί για δύο χρόνια και έπειτα ξεκίνησα να το εξελίσσω.

-Τι αλλαγές κάνατε;
Μεγάλωσα τη βιοτεχνία και πήρα πιο σύγχρονα μηχανήματα, όμως λόγω της κρίσης και παράλληλα της ερημοποίησης στα χωριά, έβλεπα ότι χωρίς να χάνεται πελατολόγιο, μειωνόταν η κατανάλωση του εκκλησιαστικού κεριού. Έτσι αποφάσισα να επεκταθώ και σε άλλα προϊόντα. Ξεκίνησα τις πασχαλινές λαμπάδες, τα διακοσμητικά κεριά, τις λαμπάδες γάμων, τα κεριά δεξιώσεων και τα κεριά για μαγαζιά εστίασης.

Το 2018 έκανα ένα ακόμα βήμα, αφού συμμετείχα στην έκθεση Mostra Rota. Εκεί παρουσίασα τα προϊόντα μας και αμέσως πολλοί προμηθευτές, τα εμπιστεύτηκαν.

-Η κηροπλαστική πώς είναι σαν τέχνη;
Είναι μια δύσκολη τέχνη. Πρέπει να είσαι πολύ καλός τεχνίτης, ενώ οι συνθήκες εργασίες είναι δύσκολες, ειδικά το καλοκαίρι. Επίσης, θέλει πολλά χρόνια για να αποκτήσεις γνώσεις πάνω στο κερί, για να έχεις το καλό αποτέλεσμα. Εδώ θέλω να προσθέσω ότι κάποιοι μπορεί να δουν τη διαδικασία σε ένα βίντεο και να σκεφτούν ότι είναι απλό. Έτσι, υπάρχει πιθανότητα να το δοκιμάσουν 100 φορές, αλλά και τις 100 να αποτύχουν, αφού υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που δε μαθαίνονται εύκολα και ουσιαστικά είναι το μυστικό του κάθε κηροπλάστη.

-Η κηροπλαστική πώς είναι στην Ελλάδα, παράγουμε κεριά;
Φυσικά και παράγουμε κεριά. Απλά κάποιοι δεν μπορούν να φτιάξουν όλων των ειδών, οπότε κάνουν εισαγωγή και στη συνέχεια τα πουλούν. Είναι η εύκολη λύση, διότι για να τα φτιάξουν θέλει γερό στομάχι και πολύ χρόνο και κόπο. Έτσι, γίνονται εισαγωγές από Κίνα και Ινδία. Όμως, είμαστε ανταγωνιστικοί και σε αυτές τις τιμές, ενώ η διαφορά στην ποιότητα είναι η μέρα με τη νύχτα.

-Εσείς τα μυστικά πού τα μάθατε;
Τα μυστικά του εκκλησιαστικού κεριού μού τα έμαθε ο πατέρας μου, ενώ τα υπόλοιπα τα ανακάλυψα μόνος μου. Έπειτα από πειράματα χρόνων, βρήκα τα μυστικά για τα υπόλοιπα είδη. Διάφορα καλούπια, διάφορες τεχνοτροπίες και στο τέλος, όταν ένιωσα έτοιμος, έκανα το επόμενο βήμα πέραν των εκκλησιαστικών κεριών.

Ήθελα, βέβαια, να κρατήσω την παράδοση και να μην μπω σε μια βιομηχανοποίηση του κεριού. Για το λόγο αυτό έχω κρατήσει όλες τις παραδοσιακές μεθόδους, απλά τις προσαρμόζω σε μια πιο αποδοτική παραγωγική διαδικασία.

-Βλέπουμε εδώ πολλά μηχανήματα περίεργα…
Υπάρχουν μηχανήματα στο εμπόριο, αλλά επειδή αυτοί που τα κατασκευάζουν δεν είναι κηροπλάστες, κανένα από όσα πωλείται δεν είναι στις σωστές προδιαγραφές για έναν κηροπλάστη. Απαιτείται γνώση αρχικά για το πώς φτιάχνεται το κερί και στη συνέχεια ένας κηροπλάστης αγοράζει τα ανάλογα μηχανήματα.  Εγώ, λόγω σπουδών και γνώσεων, έχω φτιάξει σχεδόν όλα τα μηχανήματα μόνος μου, κάτι που μου πήρε χρόνια, όμως τα έφτιαξα όπως ήθελα, για να μου δίνουν το αποτέλεσμα που θέλω.

-Πάσχα… η καλύτερη εποχή για εσάς;
Σίγουρα το Πάσχα με τις λαμπάδες είναι η καλύτερη εποχή. Κίνηση υπάρχει και τα Χριστούγεννα, όπως και το Δεκαπενταύγουστο με το εκκλησιαστικό κερί.

Βέβαια, η προετοιμασία για εμάς αρχίζει μήνες πριν για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στη ζήτηση. Η δουλειά εδώ δε σταματά ποτέ. Ας πούμε, σήμερα παράγουμε κεριά για τα Χριστούγεννα. Το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουμε για το Πάσχα, ενώ όλο το χρόνο φτιάχνουμε παράλληλα όλα τα υπόλοιπα κεριά.

-Πόσα διαφορετικά κεριά φτιάχνετε;
Εμείς παράγουμε από 32 χρώματα. Έχουμε μια ποικιλία γύρω στα 40 βασικά αρώματα, με τους κωδικούς συνολικά να είναι χιλιάδες. Ενδεικτικά να σας πω ότι παράγουμε 1.500 διαφορετικούς κωδικούς πασχαλινών λαμπάδων,

-Ποια είναι τα σχέδιά σας;
Ακόμα δεν έχω φτάσει τη βιοτεχνία στο σημείο που έχω φανταστεί. Έχω ακόμα αρκετά σχέδια, όμως πάω με σταθερά βήματα. Για μένα, βασικό είναι να χρησιμοποιώ πάντα τα καλύτερα υλικά, να παράγω το καλύτερο αποτέλεσμα και οι προμηθευτές μου να είναι ικανοποιημένοι.

-Πού πωλούνται τα κεριά σας;
Υπάρχουν πελάτες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Πουλάμε χονδρική, ενώ εδώ και δύο χρόνια άνοιξα κατάστημα στην οδό Αναγνωσταρά. Εκεί ο κόσμος μπορεί να αγοράσει λιανική. Πέραν των κεριών που φτιάχνουμε εμείς, υπάρχουν τα πάντα που αφορούν στο γάμο και τη βάπτιση.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση