Χαμένη σεζόν για εκδηλώσεις, ενώ οι γάμοι ξανα-αναβάλλονται

Χαμένη σεζόν για εκδηλώσεις,  ενώ οι γάμοι ξανα-αναβάλλονται

Δεκάδες επαγγέλματα που κινούνται γύρω από τον τομέα των εκδηλώσεων, των συναυλιών, των μυστηρίων (γάμοι- βαπτίσεων), των συνεδρίων κ.ά. εξακολουθούν «να βρίσκονται στον αέρα», χωρίς ακόμα να έχουν μπροστά τους ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πώς και αν θα κινηθεί η φετινή περίοδος.

Για μεγάλες εκδηλώσεις, συνέδρια, συναυλίες, είναι ήδη αργά, καθώς πρόκειται για γεγονότα που θέλουν χρόνο προγραμματισμού και οργάνωσης.

Ακόμα και γάμοι που είχαν αναβληθεί πέρυσι λόγω της πανδημίας και είχαν μεταφερθεί να γίνουν φέτος το Μάιο και τον Ιούνιο, αναβάλλονται εκ νέου είτε για το φθινόπωρο είτε ακόμα ακόμα και για του χρόνου, προκειμένου να είναι σίγουροι ότι θα μπορούν να καλέσουν τον κόσμο που θέλουν και δε θα υπάρχει περιορισμός στο ωράριο.

Σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, ενώ ένα σενάριο αναφέρει ότι από τις τελευταίες μέρες του Μαΐου θα επιτραπούν η λειτουργία των θεάτρων και οι συναυλίες.

Πλήγμα η απαγόρευση της μουσικής
Οι εταιρείες ενοικίασης οπτικοακουστικών συστημάτων δέχτηκαν ένα ακόμα πλήγμα τις προηγούμενες μέρες με την ανακοίνωση από την κυβέρνηση ότι η εστίαση ανοίγει αλλά χωρίς μουσική.

Ο ιδιοκτήτης μίας εκ των εταιρειών αυτών στη Μεσσηνία, Χρηστός Συκάς, τόνισε ότι η εν λόγω απαγόρευση από την κυβέρνηση ήταν πλήγμα γι’ αυτούς, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς τους αφορά στην εγκατάσταση ήχου σε καταστήματα.

«Είναι από τις χειρότερες αποφάσεις που έχουν παρθεί για εμάς. Τι θα πείραζε αν έπαιζε μια μουσική χαλαρά στα καταστήματα, με περιορισμένη ένταση. Έτσι, τώρα έχει αποκλείσει μεγάλο κομμάτι εργαζομένων και μας οδηγεί άλλη μια φορά στην καταστροφή. Για τις ανοιχτές εκδηλώσεις πάλι, δεν έχει πει τίποτα. Αν θα γίνουν, πώς και από πότε; Αν θέλει κάποιος να προγραμματίσει το γάμο του, δεν ξέρει ακόμα πόσους καλεσμένους θα έχει και τι θα μπορεί να κάνει. Γύρω από το γάμο και τη γαμήλια δεξίωση στηρίζονται πολλά επαγγέλματα», σχολίασε ο κ. Συκάς.

Οι άνθρωποι του πολιτισμού, όπως τόνισε, είναι «στα κάγκελα» και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καμία παραγωγή για το καλοκαίρι. Και τώρα είναι δύσκολο να γίνουν, γιατί χρειάζεται προγραμματισμός. Στο Δήμο Καλαμάτας περιμένουμε να γίνουν κάποιες συναυλίες, ελεγχόμενα βέβαια, στο Μέγαρο Χορού και το Φεστιβάλ Χορού. Το δε ιδιωτικό κομμάτι των εκδηλώσεων που στηρίζει πολύ κόσμο και εργαζομένους, δείχνει να έχει χαθεί και για φέτος».

Ο κλάδος τους, όπως είπε ο κ. Συκάς, δεν ενισχύθηκε ιδιαίτερα από το κράτος, καθώς οι επιστρεπτέες προκαταβολές ήταν πολύ μικρές ή μηδενικές. «Μόνο κάποιοι επιτήδειοι εξάντλησαν τα κονδύλια. Στον κλάδο μας δεν έχουμε απλώς πτώση τζίρου, είμαστε κλειστοί με κυβερνητική εντολή και οι επιστρεπτέες είναι σχεδόν μηδενικές. Είμαστε ένα κομμάτι της κοινωνίας που πρέπει να το δει πιο ζεστά η κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Συκάς.

Ξανα-αναβάλλονται γάμοι
Η μεγάλη αβεβαιότητα είναι αυτό που εξακολουθεί να κυριαρχεί στο θέμα της τέλεσης και φέτος μυστηρίων γάμου και βάπτισης.

Ο κόσμος, όπως τόνισε ο ιδιοκτήτης καταστήματος ειδών γάμου και νυφικών Θανάσης Φειδάς, είναι «παγωμένος», γιατί ακόμα δεν μπορεί να προγραμματίσει. «Δεν ξέρουν ακόμα αν θα μπορέσουν να κάνουν το γάμο, πόσα άτομα θα μπορούν καλέσουν, πού μπορεί να γίνει δεξίωση, πόσες μπομπονιέρες να παραγγείλουν και άλλα πολλά. Δεν έχουν καθορίσει ακόμα τίποτα. Έχουμε προγραμματισμένους γάμους για τέλος Μαΐου και δεν ξέρουν ακόμα οι άνθρωποι πόσους ανθρώπους μπορούν να καλέσουν. Πρέπει σύντομα να υπάρξει ένα πλαίσιο που θα τα καθορίζει όλα αυτά. Μια εβδομάδα πριν δεν μπορείς να οργανώσεις τέτοιες εκδηλώσεις. Ένα κέντρο που θα φιλοξενήσει δεξιώσεις θέλει χρόνο για να προετοιμασθεί» εξήγησε.

Ήδη κάποιοι, όπως είπε ο κ. Φειδάς, έχουν αρχίσει να ακυρώνουν πάλι το γάμο τους και τον μεταθέτουν είτε για το φθινόπωρο είτε για του χρόνου.

«Συσσωρεύονται τώρα όλοι το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, χωρίς ούτε και τότε να ξέρουν τι θα γίνει. Είχαμε γάμους από πέρυσι που αναβλήθηκαν για φέτος και τώρα μετατίθενται πάλι, μαζεύονται και οι φετινοί γάμοι και υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα. Κάθε γυναίκα έχει κάνει σχέδια για το γάμο της και θέλει όταν έρθει αυτή η ώρα να είναι όπως τα έχει φανταστεί και όχι με περιορισμούς ή στις 11.00 να πρέπει να τελειώσει η δεξίωση λόγω απαγόρευσης», πρόσθεσε ο κ. Φειδάς.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι το δικό τους επάγγελμα «φουλάρει» τη θερινή σεζόν και ο Μάιος ήδη χάθηκε: «Ελπίζουμε να ξεκινήσουμε τον Ιούνιο, γιατί μην ξεχνάμε ότι από 1η έως 15 Αυγούστου δεν τελούνται μυστήρια, ενώ από Σεπτέμβριο που ανοίγουν τα σχολεία, ξεκινούν άλλα προβλήματα», κατέληξε.

«Προσπαθούν να το πάνε όσο πιο αργά»
Άλλος κλάδος που έχει πληγεί είναι οι επαγγελματίες φωτογράφοι και εικονολήπτες που καλύπτουν εκδηλώσεις, συναυλίες, συνέδρια και μυστήρια.

Ο κ. Χρόνης Χρονόπουλος, που διατηρεί φωτογραφείο στην Καλαμάτα και ασχολείται με τη φωτογράφιση και κινηματογράφηση, επισήμανε επίσης τη μεγάλη αβεβαιότητα που υπάρχει. «Περιμένουμε στις 15 Μαΐου να δούμε τι μέτρα θα ανακοινωθούν και τι θα γίνει με τον πολιτισμό και τα μυστήρια. Αν τελικά θα μπορεί ο κόσμος να κάνει τις εκδηλώσεις του. Πάντως, τα μυστήρια που είχαν προγραμματιστεί μέχρι αρχές Ιουνίου έχουν ήδη μετατεθεί είτε για του χρόνου είτε για το φθινόπωρο. Το μεγαλύτερο ποσοστό έχει μεταφέρει την εκδήλωσή του σε άλλη χρονική στιγμή. Το Μάιο είχαμε δουλειές που είχαν μεταφερθεί από πέρυσι και τώρα μεταφέρονται πάλι.

Κάποιοι άλλοι δεν ξεκίνησαν καν να οργανώνουν το γάμο τους, ελπίζοντας να το κάνουν κάποια στιγμή που δε θα έχουν περιορισμό καλεσμένων και χωρίς ωράριο για τις δεξιώσεις. Προσπαθούν να το πάνε όσο πιο αργά, για να είναι πιο κοντά στην κανονικότητα», τόνισε ο κ. Χρονόπουλος.

Μεγάλο αντικείμενο της δουλειάς τους, όμως, είναι και οι θεατρικές παραστάσεις, τα σχολικά ενθύμια από τη λήξη του σχολικού έτους, τα συνέδρια και οι συναυλίες, που επίσης κανείς δεν ξέρει ακόμα πότε κι αν θα γίνουν.

«Ο φωτογράφος έχει να δουλέψει ένα χρόνο. Και θα είναι δύσκολο και αυτό το καλοκαίρι. Και στα μέσα Μαΐου να πει ότι τον Ιούνιο μπορείς να κάνεις εκδήλωση και μπορείς να έχεις και 300 άτομα καλεσμένους, δεν οργανώνεται με τίποτα…», σχολίασε κλείνοντας ο κ. Χρονόπουλος.

Της Βίκυς Βετουλάκη