Ο κορωνοϊός ακύρωσε ή μετέθεσε δεκάδες γάμους και βαπτίσεις

Ο κορωνοϊός ακύρωσε ή μετέθεσε  δεκάδες γάμους και βαπτίσεις

Μία από τις εκατοντάδες συνέπειες του κορωνοϊού έχει να κάνει με την τέλεση γάμων και βαπτίσεων, που από το Πάσχα μέχρι και σήμερα έχουν ακυρωθεί, ενώ όσοι ήταν προγραμματισμένοι, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο, αναβάλλονται. «Στον αέρα» είναι και όσα μυστήρια έχουν προγραμματιστεί για το υπόλοιπο του καλοκαιριού.

Μάλιστα, υπάρχουν και αυτοί που, ενώ έχουν προγραμματίσει μυστήριο για μετά το φθινόπωρο, ήδη ζητούν να γίνει αργότερα, καθώς υπάρχει φόβος ότι ο κορωνοϊός θα επιστρέψει.

Οι μόνοι γάμοι που γίνονται είναι οι πολιτικοί, σε έκτακτες όμως περιπτώσεις και, μάλιστα, σε πολύ στενό κύκλο λόγω φόβου μετάδοσης του ιού.

Επειδή στους περισσότερους γάμους και βαπτίσεις εμπλέκονται πολλά επαγγέλματα, όπως οι φωτογράφοι, οι ανθοπώληδες, οι κομμωτές, οι οίκοι νυφικών- βαπτιστικών, οι τυπογράφοι, οι επαγγελματίας εστίασης κ.ο.κ., μιλήσαμε με δύο επαγγελματίες για το πώς είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή και τι βλέπουν για το μέλλον.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι θέλουν να κάνουν μυστήριο με αρκετούς καλεσμένους, το ακυρώνουν ή το αναβάλλουν, αλλά και όσοι σκέπτονται να το κάνουν «πολύ κλειστά», παραμένουν σε στάση αναμονής, αφού ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε και πώς θα γίνονται τα μυστήρια στις εκκλησίες.
Παράλληλα, υπάρχει ζήτημα και με «το τραπέζι». Με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τα καταστήματα και την τροφοδοσία φαντάζει πολύ δύσκολο να ακολουθήσει το καθιερωμένο μεγάλο «γλέντι», τουλάχιστον όπως το είχαμε συνηθίσει.

Χρόνης Χρονόπουλος
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Επαγγελματιών Καλλιτεχνών Φωτογράφων Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, Χρόνη Χρονόπουλο, από το Πάσχα μέχρι σήμερα δεν έχει τελεστεί κανένας γάμος ή βάπτιση, κάτι αυτονόητο, όπως υποστήριξε, αφού οι εκκλησίες είναι κλειστές. Έτσι, κάποιοι γάμοι και βαπτίσεις που ήταν να γίνουν μέχρι σήμερα, για αρχή μετατέθηκαν για το φθινόπωρο, ενώ μόλις έγιναν γνωστά τα μέτρα, αρκετοί μεταφέρθηκαν για του χρόνου.

Σχετικά με τους προγραμματισμένος γάμους και βαπτίσεις, μας είπε ότι οι περισσότεροι ακυρώνονται, ενώ ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ελπίζουν ότι κάποιοι που έχουν κανονιστεί για τα μέσα Ιουλίου και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα πραγματοποιηθούν, αν και η αίσθηση που έχουν οι επαγγελματίες είναι ότι ελάχιστα τέτοια μυστήρια θα γίνουν.

Ειδικότερα για τις βαπτίσεις, ανέφερε ότι κάποιες που έχουν προγραμματιστεί για το καλοκαίρι μπορεί και να γίνουν, καθώς τα παιδιά μπορεί να είναι μεγάλα, αλλά έτσι και αλλιώς αυτές τα τελευταία χρόνια γίνονταν σε κλειστούς κύκλους. Αν, όμως, όπως σχολίασε, κάποιοι θέλουν να κάνουν γλέντι μετά τη βάπτιση, τη μεταφέρουν για άλλη στιγμή.

Παναγιώτης Κουκούτσης
Ο Παναγιώτης Κουκούτσης εμπλέκεται στο χώρο των γάμων και των βαπτίσεων εδώ και χρόνια. Πέραν της αίθουσας εκδηλώσεων που διαθέτει, παρέχει τροφοδοσία σε άλλους χώρους ή καταστήματα για τους συγκεκριμένους σκοπούς.

Όπως μας είπε, μέχρι στιγμής έχουν ακυρωθεί τα πάντα έως και τον Ιούνιο, ενώ τα ζευγάρια είναι σε αναμονή για να δουν τι θα γίνει από τον Ιούλιο.

Πρόσθεσε, δε, ότι και οι επαγγελματίες είναι σε αναμονή, αφού περιμένουν ανακοινώσεις για το πώς θα λειτουργούν πλέον οι εκκλησίες, οι αίθουσες δεξιώσεων τα catering κ.λπ.
Σχετικά με τις ανακοινώσεις για τους χώρους εστίασης, ο κ. Κουκούτσης παρατήρησε ότι δε γίνεται έτσι να τελεστούν γάμοι και βαπτίσεις και θα πρέπει τα μέτρα ναι μεν να υπάρχουν, αλλά όχι τόσο περιοριστικά, τουλάχιστον μετά τον Ιούνιο.  

Αναφορικά με τους γάμους και τις βαπτίσεις που έχουν προγραμματιστεί για μετά το φθινόπωρο, επίσης υπάρχουν αλλαγές. Ο κόσμος, έχοντας τρομοκρατηθεί και ακούγοντας ότι ο ιός θα επιστρέψει δυναμικότερα, προβαίνει σε ακυρώσεις και για τότε.

Όσο για τα μυστήρια που δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ο ίδιος ότι ήταν κλεισμένος για όλα τα τριήμερα μετά το Πάσχα και τα περισσότερα από αυτά έχουν αναβληθεί για του χρόνου, ενώ κάποια έχουν μεταφερθεί για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ακόμα και για Παρασκευές ή και Κυριακές, κάποιες δε βαπτίσεις έχουν ακυρωθεί εντελώς.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση