Π. Ξηρογιάνννης: Εφαρμογή ηλεκτρονικών δικαστικών υπηρεσιών και έλεγχος στα ακροατήρια

Π. Ξηρογιάνννης: Εφαρμογή ηλεκτρονικών δικαστικών υπηρεσιών και έλεγχος στα ακροατήρια

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας δεν θα θέσε σε κίνδυνο την υγεία των μελών του

Σταδιακά, αλλά με σημαντικά περιορισμένη λειτουργία, προστίθενται από σήμερα νέες δικαστικές υπηρεσίες που θα εξυπηρετούν το κοινό.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης, τα δικαστήρια θα συνεχίσουν να είναι σε περιορισμένη λειτουργία και θα ενεργοποιούνται σταδιακά οι διαδικασίες τους ως την 1η Ιουλίου.

Ωστόσο, ο κ. Ξηρογιάννης κρούει των κώδωνα του κινδύνου για τα ακροατήρια, όπου- όπως σημειώνει- κάποιοι δε συνετίζονται από τις παρατηρήσεις και δεν τηρούν τα μέτρα που προβλέπονται, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των υπολοίπων.

Λειτουργία
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε εκδοθεί ακόμα η νέα ΚΥΑ. Όμως, σύμφωνα με την προφορική πληροφόρηση που είχε ο κ. Ξηρογιάννης, από Δευτέρα 18 Μαΐου αναμένεται η επαναλειτουργία των γραμματειών των πολιτικών δικαστηρίων, αλλά ειδικότερα θα οριστεί με την ΚΥΑ ποιες εργασίες θα εκτελούνται  και ποια διαδικασία θα ακολουθείται. Σίγουρα, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, πρέπει να επιτραπούν όλες οι διαδικασίες των γραμματειών που δεν έχουν ακροατήριο ή που δεν έχουν παράσταση, όπως η δημοσίευση διαθηκών κ.λπ.

Επίσης, αναμένεται νέα παράταση αναστολής των δικαστικών και δικονομικών προθεσμιών, τουλάχιστον μέχρι 31 Μαΐου 2020, ενώ οι ματαιωθείσες πολιτικές υποθέσεις θα επαναπροσδιοριστούν από τις γραμματείες των δικαστηρίων, χωρίς ανάγκη επίδοσης κλήσης στις περιπτώσεις που είχε προηγηθεί αρχική επίδοση, και η κλήτευση θα γίνεται από το πινάκιο. Αναμένεται, δε, να αλλάξει ο θεσμός των ενόρκων βεβαιώσεων.

Από 1η Ιουνίου θα συζητούνται οι υποθέσεις των ασφαλιστικών μέτρων, ενώ κάποιες άλλες διαδικασίες θα συζητούνται μόνο εφόσον δεν είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία των διαδίκων και εφόσον υπάρχει κοινή δήλωση των δικηγόρων ότι επιθυμούν να γίνει η δίκη χωρίς την παρουσία τους.  Ήδη στα διοικητικά δικαστήρια εφαρμόζεται παρόμοια ρύθμιση.

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες
Αυτό, όμως, που επισήμανε ο κ. Ξηρογιάννης είναι ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες: «Είναι άμεση ανάγκη να προχωρήσουν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες, να εκδίδονται ηλεκτρονικά τα πιστοποιητικά, να κινούνται ηλεκτρονικά τα δικόγραφα και οι δικαστικές αποφάσεις, να χορηγηθούν ψηφιακές υπογραφές σε όλους, δικηγόρους, δικαστές και γραμματείς δικαστηρίων. Όσον αφορά στον υγειονομικό κίνδυνο, στα γραφεία είναι εύκολο να εφαρμοστούν μέτρα προστασίας, αλλά ο πραγματικός και σοβαρός κίνδυνος είναι στα ακροατήρια, όπου συγκεντρώνονται, δυστυχώς, και άτομα που απλώς συνοδεύουν διαδίκους ή μάρτυρες, δε μετέχουν σε δίκες  και που μερικές φορές στις παρατηρήσεις μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου για τήρηση των μέτρων, έχουν αντιδράσει έντονα και υβριστικά. Για το λόγο αυτό  άμεσα πρέπει  να ελέγχεται καθημερινά η είσοδος στα δικαστικά κτήρια από αστυνομικό και επιμελητή των δικαστηρίων για την τήρηση των μέτρων που προβλέπονται, διαφορετικά οι χώροι αυτοί αποτελούν χώρο κινδύνου διάδοσης της νόσου. Προσωπικά δεν είμαι διατεθειμένος να θέσω σε κίνδυνο τους συναδέλφους μου σε ακροατήρια που δε θα ελέγχονται οι παρευρισκόμενοι και δε θα τηρούν τα μέτρα, ενώ το Δ.Σ. του Συλλόγου θα λάβει κάθε ενδεδειγμένη απόφαση αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο».

Της Βίκυς Βετουλάκη