Κάποια ξενοδοχεία της Μεσσηνίας έχουν ήδη αποφασίσει να μην ανοίξουν καθόλου

Κάποια ξενοδοχεία της Μεσσηνίας έχουν ήδη  αποφασίσει να μην ανοίξουν καθόλου

Την απόφαση να μην ανοίξουν καθόλου φέτος φαίνεται πως έχουν ήδη πάρει τουριστικές μονάδες της Μεσσηνίας, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στο «Θάρρος» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, Δημήτρης Καραλής. Στην κατεύθυνση αυτή φαίνεται να έχουν κινηθεί κυρίως μονάδες που στηρίζονται σε αγορές όπως η Βρετανία και η Γερμανία. Το γεγονός, μάλιστα, ότι σε κάποιες από τις βασικές χώρες που στηρίζουν τον τουρισμό στην Ελλάδα, αλλά και την περιοχή μας, η πρόβλεψη για άρση των περιορισμών οριοθετείται ακόμα και στα τέλη Αυγούστου, κάνει την όλη κατάσταση ακόμα πιο απαισιόδοξη.

Το ίδιο, φυσικά, ισχύει πανελλαδικά, αφού και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόριος Τάσιος, τόνισε σε δηλώσεις του τις προηγούμενες μέρες ότι οι μισοί Έλληνες ξενοδόχοι είναι αποφασισμένοι, ακόμα κι αν αρθούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό ή δοθεί λύση στα αιτήματά τους για εργασιακά και υγειονομικά κριτήρια, να μην ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους, επειδή αυτό είναι ασύμφορο οικονομικά, ενώ θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων. Το υπόλοιπο 50% των ξενοδόχων θα αποφασίσει στο τέλος Μαΐου.

«Η περίοδος είναι πολεμική»
Παρουσιάζοντας ο κ. Καραλής την εικόνα που έχει δημιουργηθεί, είπε ότι πλέον δε μιλάμε απλώς για μια δύσκολη περίοδο, αλλά για μια πολεμική κατάσταση. Αρχικά, υπογράμμισε ότι ακόμα δεν υπάρχει υγειονομικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των τουριστικών μονάδων, αλλά και ότι αυτά που θα ζητηθούν να εφαρμοσθούν, απαιτούν οικονομικό κόστος σε μια περίοδο που υπάρχει αδυναμία πρόσβασης στα οικονομικά εργαλεία.

Το δεύτερο και σημαντικότερο που έθιξε, είναι οι πελάτες: «Όσο τα αεροπλάνα και οι αεροπορικές συνδέσεις είναι “ακίνητα”, οι πελάτες δεν έχουν τη δυνατότητα, ούτε την ψυχολογία τους να φτιάξουν, ούτε τα οικονομικά τους να υπολογίσουν, ούτε και να σχεδιάσουν ένα ταξίδι και να έρθουν. Άρα υπολείπεται η “πρώτη ύλη”. Υπάρχουν χώρες που θα ανοίξουν τα σύνορά τους τον Αύγουστο. Άρα, για ποια προετοιμασία μιλάμε. Οι κρίκοι της αλυσίδας έχουν σπάσει και, δυστυχώς, σε πολλές πλευρές. Ο τροφοδότης και των καταλυμάτων συνεχούς λειτουργίας και των εποχικών είναι το αεροπλάνο. Από εκεί προέρχεται το 85% των πελατών».

Παράλληλα, σημείωσε ότι ακόμα δεν έχουν τεθεί οι άξονες βάσει των οποίων θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία, ενώ δεν υπάρχει ενημέρωση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοσθούν.

Κάποιοι δε θα ανοίξουν
Ο κ. Καραλής επιβεβαίωσε ότι και στη Μεσσηνία υπάρχουν ξενοδόχοι που έχουν εκφράσει την πρόθεση να μην ανοίξουν καθόλου φέτος: «Ιδιαίτερα μονάδες που δουλεύουν μόνο με ξένους, όπως Βρετανούς, εδώ και ένα μήνα έχουν αποφασίσει ότι δε θα ανοίξουν φέτος. Ο κάθε επιχειρηματίας παίρνει τις αποφάσεις του και υπολογίζει τα πράγματα με τα μέτρα της επιχείρησής του. Μιλάμε για μια πανδημία και πρέπει να υπάρξει συνολική βοήθεια. Τι τη θέλουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν μπορεί να μας στηρίξει σε “πόλεμο”. Ακόμα δεν ξέρουμε ούτε τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοσθούν».

Όσο για το αν οι ξενοδόχοι ευελπισθούν στη συμμετοχή του Έλληνα στον τουρισμό, προκειμένου να μετριασθούν οι συνέπειες, ο κ. Καραλής απάντησε ότι ο εσωτερικός τουρισμός αντιπροσωπεύει μόλις το 7% στην Ελλάδα. «Αν δεν κατέβουν τα “θηρία”, με αναρίθμητες πτήσεις, η προσωπική μου άποψη είναι φέτος δε θα ξεπεράσουμε συνολικά το 15-20%. Υπάρχει και ο “ανταγωνισμός” των ξένων χωρών, όπως η Γερμανία, που είπε στους πολίτες της να μείνουν στην πατρίδα τους ή η Γαλλία, που συνέστησε στους Γάλλους να πάνε διακοπές στις δικές τους περιοχές, όπως την Κυανή Ακτή. Τα μεγάλα ξενοδοχεία διανύουν περίοδο έντονου προβληματισμού, η οποία κατατείνει ότι ίσως είναι καλύτερα να μην ανοίξουν. Ίσως τα μικρά καταλύματα μπορέσουν να δουλέψουν. Έπρεπε να έχουν γίνει συντονισμένες ενέργειες πολύ πιο πριν, αλλά τα είχαμε όλοι χαμένα…», κατέληξε ο κ. Καραλής.

H Costa Navarino ετοιμάζεται
Πάντως, σε πρόσφατο μήνυμά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., Στέφανος Θεοδωρίδης, ανακοίνωσε τη φετινή λειτουργία των μονάδων. Μεταξύ άλλων σημείωνε: «Για όλους εμάς στην Costa Navarino η υγεία και η ασφάλεια των συνεργατών μας, των επισκεπτών μας και όλων των γύρω τοπικών κοινοτήτων, ήταν από την αρχή μια αναμφισβήτητη προτεραιότητα. Όλο αυτό το διάστημα υποστηρίζουμε ενεργά τις εθνικές και τοπικές προσπάθειες, διασφαλίζοντας επίσης ότι οι ζωές των συνεργατών μας και όλων των οικογενειών που εξαρτώνται από την επιχείρησή μας θα επηρεαστούν όσο το δυνατόν λιγότερο…

Στην Costa Navarino προχωρούμε με αυτοπεποίθηση με την επένδυση και την κατασκευή των δύο νέων γηπέδων γκολφ και δύο νέων πολυτελών ξενοδοχείων.

Το να κλείσουμε τις πόρτες μας για λίγο και να μείνουμε χώρια ήταν δύσκολο. Ωστόσο, ακόμη και όταν ο κόσμος έχει πατήσει το κουμπί παύσης, η Costa Navarino ετοιμάζεται να σας καλωσορίσει για άλλη μια φορά στην όμορφη Μεσσηνία, όταν επιτρέπεται το ταξίδι και ο χρόνος είναι σωστός, και σας προσφέρει μια αναβαθμισμένη, αξέχαστη εμπειρία».

Της Βίκυς Βετουλάκη