Money Master Kids ή πώς να μην παραλείπετε την κρίσιμη οικονομική εκπαίδευση των παιδιών σας…

Money Master Kids ή πώς να μην παραλείπετε την κρίσιμη οικονομική εκπαίδευση των παιδιών σας…

Άννα Σκάρπα: Η διδασκαλία είναι εμφάνιση της αγάπης στην Πράξη

Η Καλαμάτα και τα εκπαιδευτήρια Μπουγά πρωτοπορούν μ’ ένα διεθνές δωρεάν εθελοντικό πρόγραμμα ανοικτό για όλα τα σχολεία, το οποίο έχει ως σκοπό να βελτιώσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων 

Ποια είναι η σχέση σας με το χρήμα; Μήπως είστε σε εκείνη τη συνηθισμένη κατηγορία, όπου ανήκω κι εγώ, που… κατά τη διαχείριση του μισθού σάς περισσεύουν μέρες στο τέλος του μήνα; Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας, ούτε καν την οικονομική κρίση, τα χαμηλά εισοδήματα και τις υψηλές απαιτήσεις της ζωής. Το πρόβλημα ξεκίνησε, όπως όλα κατά τους ψυχολόγους άλλωστε, στα πρώτα χρόνια της ζωής μας, που ένας κουμπαράς, η (βαρετή) κατήχηση και ένα εν λευκώ χαρτζιλίκι ήταν τα μοναδικά μας εφόδια για να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα χρήματά μας. Το θέμα είναι όχι μόνο σοβαρό, αλλά φλέγον, ειδικά στη σύγχρονη εποχή που ζούμε, οπότε η οικονομική επιτυχία, πλην όσων έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα αταραξίας, αποτελεί βασική προϋπόθεση, αν όχι για την ίδια την ευτυχία, οπωσδήποτε για μια καλή ποιότητα ζωής.

Τα πράγματα ήρθε να κάνει πολύ πιο εύκολα για εμάς και τα παιδιά μας ένα εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το Money Master Kid. Πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία με έργο εθελοντών και βρίσκει την Καλαμάτα στην πρωτοπορία, χάρις στις προσπάθειες της Άννας Σκάρπα και την «ανοικτή αγκαλιά» των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, ενώ οι υπεύθυνοι περιμένουν κι άλλες προσκλήσεις από περισσότερα σχολεία και γονείς στην πόλη μας για να τους δείξουν πώς ο άνθρωπος μπορεί να οδηγεί το χρήμα και όχι το χρήμα τον άνθρωπο.

«Είναι ένα πρόγραμμα που σκοπό έχει να διδάξει στα παιδιά βασικές δεξιότητες ζωής. Να μάθουν να διαχειρίζονται τις εργασίες, τους στόχους τους και τα χρήματα από μικρή ηλικία. Να μάθουν να κερδίζουν στη ζωή αντί να περιμένουν να τους χαριστεί και να απογοητεύονται» αναφέρει στο «Θ» η νεαρή πρέσβειρα του προγράμματος στην περιοχή μας, τονίζοντας ότι ακόμη και από την ηλικία των 2-3 ετών τα παιδιά είναι πολύ δεκτικά και μπορούν να αρχίσουν να μαθαίνουν.

Ο λόγος στην Άννα Σκάρπα, που πιστεύει ότι οι «συνέργειες σε κάθε επίπεδο θα μας πάνε μπροστά», για να μας παρουσιάσει το πρόγραμμα Money Master Kids, με έναυσμα μια σειρά ερωτήσεις που έθεσε το «Θ»…

-Τι είναι το Money Master Kids;

Το Money Master Kids είναι το Νο1 πρόγραμμα δεξιοτήτων οικονομικής ζωής για παιδιά και παρέχει σχολικό πρόγραμμα σπουδών, διαδικτυακό μάθημα και άλλα εργαλεία και πόρους για να εξοπλίσει τα παιδιά, προκειμένου να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητα και υπεύθυνα από νεαρή ηλικία.

-Πώς και πότε δημιουργήθηκε η ιδέα και άρχισε η εφαρμογή στην Καλαμάτα;

Μόλις έγινα εθελόντρια του Money Master Kids, γεννήθηκε η ιδέα στο μυαλό μου, να διδάξω στα παιδιά αυτήν τη MMK ιδέα στο σχολείο των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά στην Καλαμάτα, από το οποίο αποφοίτησα κι εγώ. Όταν η Sunny Istar Lee, ιδρύτρια και δημιουργός του Money Master Kids, επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2020, οργάνωσα μιαν εκδήλωση για να μιλήσει για το Money Master Kids, να συναντήσουμε τον κύριο Μπουγά και να συζητήσουμε αυτήν την ιδέα σε βάθος.

-Ποιος συμμετέχει στην εφαρμογή του προγράμματος εκτός από εσάς;

Τα εικονικά μαθήματα Money Master Kids έχουν δημιουργηθεί και σχεδιαστεί από τους Sunny Istar Lee και Κάρολο Μαρκουίζο, εθνικό πρέσβη για το MMK στη χώρα μας, τη Rachel Park από το Λος Άντζελες και εμένα. Όλοι μαζί ολοκληρώσαμε τις ιδέες των μαθημάτων και του παιχνιδιού. Ο Κάρολος και εγώ είμαστε πολύ περήφανοι που είμαστε οι πρώτοι παρουσιαστές αυτού του MMK προγράμματος μέσω Virtual Classes εδώ στην Ελλάδα.

-Ποιος είναι ο σκοπός και τι μαθαίνουν και κερδίζουν τα παιδιά;

Σκοπός του Money Master Kids είναι να μεγαλώσει την επόμενη γενιά ηγετών που είναι οικονομικά υπεύθυνοι, ανεξάρτητοι και αυτοδύναμοι. Οι μαθητές που ολοκληρώνουν αυτό το πρόγραμμα σπουδών, θα είναι σε θέση να καταλάβουν τι είναι τα χρήματα, πώς να κερδίζουν, να εξοικονομούν και να διαχειρίζονται τα χρήματα με σύνεση. Θα είναι, επίσης, σε θέση να αναλάβουν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησής τους ως ηγέτες.

-Ποια είναι η απάντηση των παιδιών και πώς το βλέπουν οι γονείς;

Τα παιδιά λειτουργούν σαν σφουγγάρι και, φυσικά, είναι εξαιρετικά στην απόκτηση γνώσεων, καθώς παρατηρούν και μιμούνται τους ανθρώπους γύρω τους. Τα παιδιά λατρεύουν να μαθαίνουν για τη διαχείριση χρημάτων και είναι πρόθυμα να ακολουθήσουν τα βήματα. Είναι πολύ σημαντικό για τους γονείς να υποστηρίζουν αυτό το πρόγραμμα και να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το MMK μαζί με τα παιδιά τους.

-Ποιοι είναι οι “μύθοι” που κατεδαφίζετε για τη σχέση παιδιών-χρημάτων;

Το να μιλήσουμε με παιδιά γύρω από τα χρήματα θεωρείται «ταμπού» σε πολλούς πολιτισμούς παγκοσμίως και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Για αυτόν το λόγο πολλά παιδιά μεγαλώνουν πιστεύοντας ότι τα χρήματα μεγαλώνουν σε δέντρα, πέφτουν από τον ουρανό ή πηγάζουν από τα ATM της τράπεζας.

Όλα τα προγράμματα Money Master Kids έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τα παιδιά να διατηρήσουν υγιείς και θετικές σχέσεις με τα χρήματα και να μάθουν τις σωστές έννοιες από νεαρή ηλικία για μια επιτυχημένη ζωή.

-Υπάρχει αντίστοιχο πρόγραμμα για ενήλικες;

Το Money Master Kids έχει ένα διαδικτυακό μάθημα που προσφέρει όλες τις απαραίτητες οδηγίες βήμα προς βήμα για το πώς να βοηθήσουν τα παιδιά να γίνουν οικονομικά υπεύθυνοι ηγέτες της ζωής τους. Φυσικά, μπορούν να διδαχθούν και οι γονείς τους παράλληλα, καθώς και όσοι ενήλικες αποφασίσουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ως εθελοντές δάσκαλοι ή προωθητές τις ιδέας.

-Ποιες είναι οι ενέργειές σας μέχρι τώρα στην περιοχή μας;

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο που ξεκίνησα τη συνεργασία με το Money Master Kids, έχω εργαστεί στις ιδέες του παιχνιδιού για το πρόγραμμα, μεταφράζοντας στη γλώσσα μας ένα βιβλίο εργασίας για γονείς και παιδιά, φιλοξενώντας μια εκδήλωση για το MMK, επικοινωνώντας με εκπαιδευτικούς και ηγέτες στην κοινότητά μας, ώστε να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με το MMK και τη σημασία της διδασκαλίας της οικονομικής ευθύνης και της υγιούς διαχείρισης χρημάτων στα παιδιά.

-Πώς επηρέασαν το πρόγραμμα ο Covid-19, η «καραντίνα» και οι δυσκολίες στη μετακίνηση;

Η καραντίνα άνοιξε πραγματικά μια νέα πόρτα για το MMK, δίνοντάς του και εικονική διάσταση παγκοσμίως. Αρχικά είχαμε προγραμματίσει να παραδώσουμε ένα πρόγραμμα σπουδών τύπου τάξης στα τέλη του Μαρτίου. Λόγω του Covid-19 η ομάδα MMK κατευθύνθηκε προς τον εικονικό κόσμο και τώρα ετοιμάζεται να ξεκινήσει τα μαθήματα στην Κίνα, τη Νότια Κορέα, το Μεξικό και την Πορτογαλία.

-Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Το Money Master Kids έχει μια μεγάλη αποστολή .Το όραμα είναι να κάνει ένα θετικό, απτό, μετρήσιμο και αιώνιο αντίκτυπο στις ζωές 1 δισεκατομμυρίου παιδιών παγκοσμίως. Ως πρεσβευτής του MMK στην Καλαμάτα, έχω την τιμή να συμμετάσχω σε αυτό το παγκόσμιο όραμα και να συνεχίσω να προσεγγίζω περισσότερα σχολεία και γονείς στην πόλη μας. Θέλω να βοηθήσω όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, προκειμένου να είναι οικονομικά ελεύθεροι άνθρωποι και να μπορέσουν να αναπτύξουν στο έπακρο τις δεξιότητές τους.

——-

Ποια είναι η Άννα Σκάρπα;

«Είμαι η Άννα Σκάρπα και είμαι ασφαλιστική σύμβουλος με έδρα τη γενέτειρά μου, την Καλαμάτα. Η ίδια ως παιδί δεν διδάχθηκα εγκαίρως τη χρηστή διαχείριση χρημάτων ούτε βασικές δεξιότητες οικονομικών, με αποτέλεσμα τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής μου να είναι αρκετά επώδυνα. Επώδυνα, καθώς δυσκολεύτηκα στην Ελλάδα της κρίσης να ορθοποδήσω και να είμαι ανεξάρτητη οικονομικά. Οι περισσότεροι από εμάς δεν είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε και να κατανοήσουμε σε νεαρή ηλικία σημαντικές έννοιες του χρήματος, πράγμα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε βιωματικά στο σήμερα!

Οι κρίσεις, ωστόσο, όπως θα έχετε παρατηρήσει κι εσείς, επέρχονται η μία μετά την άλλη. Συνεπώς, στο σήμερα αντιλαμβανόμαστε πως το να μπορεί κάποιος να αντεπεξέρχεται σε περιόδους κρίσεων είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Προκειμένου οι επόμενες γενιές να ευημερήσουν, ας προετοιμάσουμε τα παιδιά μας από νωρίς και ας τα εξοπλίσουμε με βασικές δεξιότητες στη φαρέτρα τους, για να είναι ικανά να ευδοκιμήσουν ανεξαρτήτως συνθηκών. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή! Τώρα που το περιβάλλον της οικογένειας είναι ασφαλές για αυτά και το ρίσκο των λαθών τους μικρό. Μέσα από παιχνίδι, μάθηση και διάδραση που θα φέρει και την οικογένεια πιο κοντά.

Μότο Μου: Όπως είπε και η Ann Landers: Δεν είναι αυτό που κάνετε για τα παιδιά σας, αλλά αυτό που τα έχετε διδάξει να κάνουν για τους εαυτούς τους, που θα τα κάνει επιτυχημένους ανθρώπους.

Συνεπώς… Η διδασκαλία για εμένα είναι η εμφάνιση της αγάπης στην πράξη!».

-Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Money Master Kids οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 6976897318 ή να αποστείλουν email στο annaskarpa@outlook.com.

Πρακτικές στρατηγικές για να μετατρέψετε το παιδί σας από… money monster σε money master

Τρεις δράσεις στο σπίτι που προτείνει η κα Άννα Σκάρπα αποκαλύπτουν το περιεχόμενο του προγράμματος, που μπορεί να μετατρέψει μια… τερατώδη σε μαεστρική διαχείριση των χρημάτων από τα παιδιά μας, αλλά και το χαρακτήρα του ΜΜΚ, που δε στοχεύει στην ανάδειξη… χρηματιστών, αλλά στο να διδάξει εν γένει ορθολογική συμπεριφορά και θετική στάση προς τη ζωή.

  • Tip 1 : Αποκτάμε μία συνήθεια στο σπίτι μας και έχουμε το ΜΟΤΟ: Τα χρήματα κερδίζονται. Δε χαρίζονται! Καθώς αυτή είναι και η πραγματικότητα της αληθινής ζωής. Έτσι όταν παιδιά μας επιθυμούν κάτι, αντί για όχι ή να τους δώσουμε κατευθείαν, τα ρωτάμε τι είναι διατεθειμένα να κάνουν, προκειμένου να μας βοηθήσουν σπίτι και να τους δώσουμε αμοιβή για τον κόπο τους και να αγοράσουν αυτό που επιθυμούν.
  • Tip 2 :Τα οικονομικά μαθαίνονται με παιχνίδι. Μπορείτε να στήσετε μια αυτοσχέδια αγορά σε μία γωνία του σπιτιού σας και να τοποθετήσει ο καθένας πράγματα που δε  χρειάζεται πια προς πώληση. Μαζί με τα παιδιά σας θα βγάλετε τις τιμές, για να αντιληφθούν τα χρήματα ως μέτρο αξίας (π.χ. ένα στυλό κοστίζει 1 ευρώ, ενώ μία τσίχλα κοστίζει 0,10ευρώ). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονικά ή παιδικά χαρτονομίσματα και κέρματα προκειμένου να παίξετε το παιχνίδι “Αγοράζω και Πουλάω” με τα παιδιά σας και να τα διδάξετε μερικές βασικές οικονομικές γνώσεις μέσα από τη διάδραση μαζί σας. Θα έχετε επιλέξει εξαρχής ένα συγκεκριμένο ποσό να έχει ο καθένας για να μπορεί να επιλέξει ποια και πόσα αντικείμενα θα αγοράσει με τα χρήματα που έχει στα χέρια του. Έτσι θα μπορέσετε να κάνετε μαζί και μαθηματικές πράξεις ή να δώσετε ρέστα και να αρχίσει το παιδί να εξοικειώνεται με την έννοια της διαχείρισης χρημάτων.
  • Τip 3: Μπορείτε να φτιάξετε έναν Πίνακα Επιβράβευσης με το παιδί σας. Έναν πίνακα όπου θα σημειώσετε ποιες μικροεργασίες θα κάνει με καλή διάθεση  μέσα στην εβδομάδα και θα συμφωνήσετε μαζί ποια θα είναι η επιβράβευση στο τέλος της εβδομάδας, εφόσον την ολοκληρώσει με επιτυχία και καλή διάθεση πάνω από όλα! Η επιβράβευση μπορεί να είναι να δείτε οικογενειακά μία ταινία, να πάτε για πικ νικ, για μπάλα τα αγόρια με τον μπαμπά τους και ό,τι άλλο σας ευχαριστεί. Τα χρήματα είναι προαιρετικά. Σκοπός είναι τα παιδιά να μάθουν να κερδίζουν την επιβράβευση, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουν χρήσιμες δεξιότητες που θα χρειαστούν στη ζωή τους. Ο Πίνακας είναι σημαντικό να βρίσκεται σε εμφανές σημείο του σπιτιού, όπως είναι το ψυγείο στην κουζίνα, προκειμένου να συμβάλει στην παρακίνηση του παιδιού. Επίσης, επειδή είναι σε κοινή θέα, θα μπορούν όλοι να δουν τι κατάφεραν, κάτι που θα τους προσφέρει δημόσια επιβεβαίωση. 

Της Χριστίνας Ελευθεράκη