Άδικο θεωρούν τα τουριστικά καταλύματα να παραμένουν κλειστά ενώ συνεχίζονται οι ακυρώσεις


Μικρές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν προβλήματα εφαρμογής των πρωτοκόλλων αν δεν εδειδικευθούν 

Όσο κι αν δεν μπορούν να κατανοήσουν ακριβώς το λόγο για τον οποίο δεν μπορούν να ανοίξουν ακόμα, οι 477 επιχειρήσεις της Μεσσηνίας με τουριστικά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια, επαύλεις, κατοικίες, κ.λπ.) εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές μέχρι και τις 15 Ιουνίου με κυβερνητική απόφαση. Κι αυτό, γιατί ο νόμος τις χαρακτηρίζει εποχικές και ας λειτουργούν οι περισσότερες ανελλιπώς όλο το χρόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, από το οποίο περίμεναν να μειώσουν λίγο τη χασούρα.

Μιλώντας σχετικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων «Μαγική Μεσσηνία», Γιάννης Καραλής, τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος των κρατήσεων έχει ακυρωθεί και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το τι θα γίνει, ενώ και οι ίδιοι οι τουρίστες δεν ξέρουν αν θα ταξιδέψουν.

Ενδιαφέρον από Έλληνες

Όπως σημείωσε ο κ. Καραλής, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου. Καθώς πολλά ενοικιαζόμενα λειτουργούν όλο το χρόνο, τέθηκε το θέμα σε διάφορα επίπεδα, αλλά δε βρέθηκε λύση. «Θα έπρεπε αυτοί που λειτουργούν όλο το χρόνο να μπορούν να ανοίξουν, όπως και τα ξενοδοχεία. Υπήρχε πίεση και διαμαρτυρίες από ιδιοκτήτες λόγω και του Αγίου Πνεύματος, αλλά δεν έγινε τίποτα», σχολίασε ο κ. Καραλής.

Η ελληνική αγορά έχει αρχίσει να δείχνει το ενδιαφέρον της για διακοπές στη Μεσσηνία και μάλιστα, όπως είπε ο κ. Καραλής, μεγαλύτερο από τα προηγούμενα χρόνια. Ο λόγος προφανώς είναι ότι πρόκειται για μικρά καταλύματα, που δεν έχουν κοινόχρηστους χώρους, ρεσεψιόν, εστιατόρια κ.λπ. και αυτό κάνει τους επισκέπτες να νιώθουν πιο ασφαλείς.

«Οι Έλληνες δείχνουν προτίμηση στα μικρά καταλύματα. Τα θεωρούν πιο ασφαλή. Και οι ξένοι δείχνουν προτίμηση στα μικρά καταλύματα και ιδιαίτερα σε ανεξάρτητες κατοικίες. Υπάρχει, όμως, μεγάλη αβεβαιότητα για το αν θα μπορούν να ταξιδέψουν. Γενικότερα, πιστεύω ότι τα μικρότερα καταλύματα θα έχουν καλύτερη τύχη στη δύσκολη αυτή περίοδο, γιατί οι τουρίστες νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια», πρόσθεσε.

Συνεχείς ακυρώσεις

Στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου, λειτουργούν 477 επιχειρήσεις με τουριστικά καταλύματα, ενώ προσφέρουν πάνω από 2.000 κλίνες. «Παρότι κατανοώ την ανάγκη και την επιθυμία να ανοίξουν λίγο νωρίτερα, δε νομίζω ότι είναι το κύριο πρόβλημα. Σίγουρα θα ήταν καλό να ανοίξουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Το κύριο πρόβλημα για μένα είναι ότι υπάρχουν συνεχείς ακυρώσεις από το εξωτερικό. Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί, ενώ ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι όροι. Το πρωτόκολλο που έχει δοθεί για τα ξενοδοχεία θέλει εξειδικεύσεις. Θα ήταν ευπρόσδεκτο να γίνει ένα νέο πρωτόκολλο για ενοικιαζόμενα, διότι πρόκειται για μια διαφορετική μορφή, με άλλες απαιτήσεις. Θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στις πολύ μικρές μονάδες με 2-3 δωμάτια ή κατοικίες σε ό,τι αφορά το προσωπικό. Συνήθως οι πολύ μικρές μονάδες απασχολούν προσωπικό περιστασιακά. Μπορεί μια καθαρίστρια να απασχολείται σε 2 και 3 μονάδες της περιοχής. Η μικρή αυτή επιχείρηση δε θα μπορεί οικονομικά να έχει μόνιμη καθαρίστρια», τόνισε ο κ. Καραλής.

Όπως σημείωσε ακόμη, θα πρέπει ένας εργαζόμενος που έχει παρακολουθήσει το σχετικό σεμινάριο και έχει πιστοποιηθεί να μπορεί με την ίδια πιστοποίηση να εργασθεί και σε άλλη επιχείρηση.

«Θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους. Οι Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού έχουν αποδείξει ότι είναι ικανοί και μπορούν να χειρισθούν δύσκολες καταστάσεις. Είμαι σίγουρος ότι όλοι θα μείνουμε στο ύψος των περιστάσεων. Εύχομαι σε όλους υγεία και είμαι σίγουρος ότι θα βγούμε νικητές», κατέληξε ο κ. Καραλής.

Της Βίκυς Βετουλάκη