Έως 22/06/2020 αιτήσεις για «Επιστρεπτέα Προκαταβολή – 2»

Έως 22/06/2020 αιτήσεις  για «Επιστρεπτέα Προκαταβολή – 2»

«Τρέχει» και η δεύτερη φάση των «κρατικών δανείων», με πολλές αλλαγές σε σχέση με την πρώτη φάση. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορεί να υποβάλλεται έως την ερχόμενη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020, στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να χορηγηθεί παράταση.

ΤΩΡΑ ΑΙΤΗΣΗ – ΜΕΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Η υποβολή αίτησης δε δημιουργεί οιοδήποτε δικαίωμα ή αξίωση, καθώς μετά τη λήξη της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων (22 Ιουνίου) θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθοριστούν οι ακριβείς όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής.

Με βάση τους όρους, στους οποίους θα περιλαμβάνονται και οι ρήτρες των μη απολύσεων, θα κριθεί ο αριθμός συμμετοχής των επιχειρήσεων στην όλη διαδικασία.

Επίσης με τη νέα απόφαση θα προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις που έλαβαν κρατικό δάνειο κατά την α’ φάση, θα μπορούν να διεκδικήσουν και νέο δάνειο, αλλά από το ποσό του β’ δανείου θα αφαιρείται το ποσό που έλαβαν κατά την α΄ φάση. Ίσως δεν αφαιρεθεί το ποσό της α΄ φάσης, εάν δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η «ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ»

Είναι μορφή κρατικής χρηματοδότησης – δανείου, με προνομιακούς όρους και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την προκαταβολή του φόρου εισοδήματος, όπως λόγω της ονομασίας μπορεί να θεωρήσει κάποιος.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ (ΓΕΝΙΚΩΣ)

Αφορά, υπό επιμέρους προϋποθέσεις, ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ανεξαρτήτως κλάδου, συμπεριλαμβανομένων και ατομικών, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ – Β’ ΦΑΣΗ

Προκειμένου να καταστεί περισσότερο ευέλικτη η β’ φάση της επιτρεπτέας προκαταβολής, το υπουργείο Οικονομικών προέβη σε 11 αλλαγές, σε σχέση με την α’ φάση, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

1. Δικαίωμα ένταξης έχουν ανεξαρτήτως ΚΑΔ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, οι οποίες και έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού (πτώση τζίρου).

2.   Εντάσσονται και οι ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Ιουνίου 2020, αλλά διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή. Δηλαδή αποκλείονται οι ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίες δε διέθεταν ταμειακές μηχανές. Στον πρώτο γύρο εντάσσονται οι ατομικές επιχειρήσεις, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι απασχολούσαν έστω και έναν εργαζόμενο.

3.   Εντάσσονται και οι μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν 501-1.000 εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Ιουνίου 2020. Στον πρώτο γύρο του μέτρου εντάσσονταν οι επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, που απασχολούσαν από 1 έως 500 εργαζομένους και έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. Τώρα εντάσσονται και οι επιχειρήσεις με αριθμό απασχολούμενων από 501 – έως και 1.000.

4. Εντάσσονται και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), οι οποίες είχαν αποκλειστεί από τον α΄ γύρο.

5. Για την επιλογή των δικαιούχων της επιστρεπτέας προκαταβολής Νο2, λαμβάνεται υπόψη ο τζίρος των μηνών από Ιανουάριο έως και Μάιο 2020, ενώ για τον α’ γύρο ελήφθη υπόψη ο τζίρος του πρώτο τριμήνου του 2020, ο οποίο συγκρίθηκε με τον τζίρο του αντίστοιχου τριμήνου του 2019.

6. Οι επιχειρήσεις που υπάγονται στο ΦΠΑ αναγράφουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ, χωριστά για κάθε μήνα από τον Ιανουάριο έως και το Μάιο. Τα συγκεκριμένα στοιχεία, φυσικά, θα συγκριθούν από το Taxisnet, με τα δηλωθέντα για τους αντίστοιχους μήνες του 2019.

7. Οι επιχειρήσεις που δεν υπάγονται στον ΦΠΑ, αναγράφουν τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα, καθώς και το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων του έτους 2019, όπως και το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019.

8. Κατά την υποβολή των δηλώσεων στην ειδική πλατφόρμα, οι επιχειρηματίες θα διαπιστώνουν ότι ορισμένα στοιχεία είναι ήδη προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ (με βάση τα δεδομένα που διαθέτει).

9. Ιδιαίτερη σημασία έχει η προειδοποίηση που περιέχει η απόφαση της ΑΑΔΕ, ότι τα στοιχεία που υποβάλλονται και αναγράφονται στους κωδικούς της αίτησης για την επιστρεπτέα προκαταβολή δεν μπορούν να τροποποιηθούν από την επιχείρηση μετά την οριστικοποίησή τους. Ό,τι αναγράφηκε δηλαδή, δεν διορθώνεται.

10.  Για τους μήνες από Ιούνιο έως και Δεκέμβριο 2020 οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως τύπου τηρούμενων βιβλίων, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ ή τα ακαθάριστα έσοδα κάθε μήνα, κατά περίπτωση, από την τρίτη μέχρι τη δέκατη ημέρα του επόμενου μήνα. Δηλαδή, τον τζίρο του Ιουνίου θα τον δηλώσουν στο διάστημα από 3 μέχρι και 10 Ιουλίου.

11. Όλα τα στοιχεία που συμπληρώνονται από την επιχείρηση διασταυρώνονται και επαληθεύονται από τις δηλώσεις ΦΠΑ και Εισοδήματος, στις αντίστοιχες φορολογικές χρήσεις, όταν αυτές υποβληθούν.

Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας

Νομικός/Οικονομολόγος