Αναβολή για 5 Δεκεμβρίου πήρε η υπόθεση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα


Δεν εκδικάστηκε στο ΣτΕ στις 26 Μαΐου, όπως ανέμεναν οι ελαιοπαραγωγοί, η υπόθεση της προσφυγής του ΣΥΜΕΠΟΠ σχετικά με το καθεστώς στην Ελιά Καλαμάτας – Καλαμών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ένωση Μεσσηνίας που τάσσεται υπέρ της επιχειρηματολογίας του ΣΥΜΕΠΟΠ, η υπόθεση δεν εκδικάστηκε λόγω του κορωνοϊού και πλέον παραπέμπεται για τις 5 Δεκεμβρίου 2020.

Η ΣΥΜΕΠΟΠ, σύμφωνα με δημοσίευμα στον ΑγροΤύπο, ζητά ακύρωση απόφασης του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου και του υφυπουργού τότε Βασίλη Κόκκαλη, επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς θεωρούν ότι έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στο προϊόν τους, καθώς και στην εγχώρια αγορά, βυθίζοντας τη ζήτηση για ντόπιες ελιές και κατ’ επέκταση τις τιμές παραγωγού, ενώ, όπως λένε, θεωρείται απαράδεκτη από την Κομισιόν. Η επίμαχη απόφαση είχε υπογραφεί το Φεβρουάριο του 2018 

Η απόφαση υπογράφηκε κυρίως έπειτα από πίεση φορέων της Αιτωλοακαρνανίας και άλλων νομών που παράγουν ελιές Καλαμών, αλλά και μεταποιητών εκτός Μεσσηνίας, με το επιχείρημα ότι επικρατεί σύγχυση στις εμπορικές ονομασίες και… χάνονται ράφια στο εξωτερικό. Προέβλεπε, δε, την ένταξη της ονομασίας «Kalamata Olives» ως συνώνυμο ποικιλίας ελιάς στον Εθνικό Κατάλογο.

Σε περιοχές εκτός Μεσσηνίας καλλιεργήθηκαν τότε προσδοκίες στις τάξεις των παραγωγών ότι το προϊόν τους αυτόματα έγινε… ΠΟΠ με την απόφαση Αποστόλου, κάτι που δεν ισχύει, ενώ όλοι οι παραγωγοί περίμεναν τότε να αυξηθεί περαιτέρω η τιμή του προϊόντος τους. Κάτι τέτοιο στην πράξη δεν έγινε ποτέ. Αντιθέτως, λίγους μήνες μετά την απόφαση Αποστόλου η πρώτη σεζόν στην Καλαμών (2019) χαρακτηρίστηκε από μια σταδιακή κατάρρευση των τιμών παραγωγού, με την ελιά σήμερα να έχει φτάσει στα… αζήτητα.