Αντισεισμικός έλεγχος σε σχολεία και δημοτικά κτήρια

Αντισεισμικός έλεγχος  σε σχολεία και δημοτικά κτήρια

Στα σκαριά προγραμματική σύμβαση του Δήμου Καλαμάτας με το ΤΕΕ

Η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση από άποψη σεισμικότητας στην Ευρώπη και την 6η σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά δεν έχουν πραγματοποιηθεί καθόλου προσεισμικοί έλεγχοι των σχολικών κτηρίων της χώρας από το 2011 έως και το 2017 (και αυτοί οι ελάχιστοι έλεγχοι που ξεκίνησαν το 2017 σταμάτησαν το 2018).

Τούτων δοθέντων το ζήτημα της δομικής τρωτότητας σχολικών και δημοτικών κτηρίων είναι κεφαλαιώδες για κάθε Δήμο της χώρας, πόσω μάλλον δε, όταν αυτός ο δήμος, όπως αυτός της Καλαμάτας, ανήκει σε μια σεισμικά πολύ ενεργή περιοχή.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος σε πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με τον έλεγχο δομικής τρωτότητας σχολικών και δημοτικών κτηρίων, ανέφερε: «Είχαμε στείλει έγγραφο στις “Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.” που τους ζητούσαμε ακριβώς να μας στείλουν μηχανικούς ώστε να ξεκινήσουμε τον έλεγχο τρωτότητας των σχολείων.

Δεν απαντήθηκε το έγγραφο αυτό και στην τελευταία επίσκεψη που έκανα στον Οργανισμό πριν από τις τρεις εβδομάδες, όπου συζητήσαμε για το Ειδικό Δημοτικό και για το Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο, τους ρώτησα για το θέμα και τους εξήγησα ότι ως Δήμος Καλαμάτας αυτό που θέλουμε είναι έστω και μία απάντηση ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σ’ αυτή την υποχρέωση. Κι εμείς ως Δήμος μετά να μπορούμε να κάνουμε μία διαδικασία διαγωνιστική, ώστε να γίνει ο έλεγχος. Αυτό το θέμα το συζήτησα και με το ΤΕΕ.

Να συνάψουμε, δηλαδή, μία προγραμματική σύμβαση και να αναλάβουν, όχι μόνο τα σχολεία, αλλά και τις γέφυρες κι άλλες παρεμβάσεις, σε μία συνεργασία πιο διευρυμένη».

Α.Π.