Ζητά εξατομικεύσεις από ΕΛΓΑ και αποζημίωση πληγέντων παραγωγών ο Γιάννης Λαμπρόπουλος

Ζητά εξατομικεύσεις από ΕΛΓΑ  και αποζημίωση πληγέντων παραγωγών ο Γιάννης Λαμπρόπουλος

Ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Ιωάννης Δ. Λαμπρόπουλος. Αντικείμενό της η αποζημίωση παραγωγών που επλήγησαν από τον καύσωνα του περασμένου Μαΐου.

«Όπως είναι γνωστόν», εξηγεί, «ο παρατεταμένος καύσωνας του περασμένου Μαΐου προκάλεσε μεγάλες ζημιές στον ελαιόκαρπο σε όλο το Νομό Μεσσηνίας. Οι αγρότες μας, που βρίσκονται σε απόγνωση, θα πρέπει να αποζημιωθούν και, μάλιστα, γρήγορα από τον ΕΛΓΑ, διότι από τους ελέγχους έχει διαπιστωθεί σημαντικό ποσοστό ζημιωμένων ηρτημένων καρπιδίων, πέραν της ύπαρξης, επίσης, ζημιωμένων ανθέων, σε ποσοστό, όμως, αναλογικά πολύ μικρότερο αυτού των καρπιδίων, σε αρκετές περιοχές.

Κατόπιν αυτών συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την υλοποίηση των διαδικασιών αποζημίωσης των πληγέντων ελαιοκαλλιεργητών.

Οι προϋποθέσεις είναι: Η ύπαρξη του ζημιογόνου γεγονότος, εν προκειμένω θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών Κελσίου (άρθρα 2 και 3 παρ. 8 ε του Κανονισμού). Η ύπαρξη ζημιωμένης καρποφορίας λόγω του πολύ μεγάλου ποσοστού ηρτημένων και αναπτυσσομένων καρπιδίων (άρθρο 4 παρ. 1 Κανονισμού). Στην προκειμένη περίπτωση, από τη στιγμή που υπάρχει δέσιμο καρπών με εμφάνιση ζημιάς, δεν υφίσταται η εξαίρεση του άρθρου 6 παρ. 4 του Κανονισμού. Το ποσοστό ζημίας στην παραγωγή είναι άνω του 20% (άρθρο 7 του Κανονισμού). Ερωτάται ο κ. υπουργός: Θα προχωρήσουν οι εξατομικεύσεις του ΕΛΓΑ, ύστερα από τις σχετικές αναγγελίες και αιτήσεις των παραγωγών, για να αποζημιωθούν οι ζημιωθέντες, σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, όπως τεκμηριωμένα αναφέρθηκε παραπάνω; Θα τροποποιηθεί ο Κανονισμός, ώστε να καλύπτονται μελλοντικά, οι ζημιές στην ανθοφορία;».