Ηρώ Ναζίρη -Αναστάσης Παγκάκης: Δύο Καλαματιανοί κατασκεύασαν το πρώτο ελληνικό «έξυπνο» παγκάκι

Ηρώ Ναζίρη -Αναστάσης Παγκάκης: Δύο Καλαματιανοί κατασκεύασαν το πρώτο ελληνικό «έξυπνο» παγκάκι

-Παγκόσμια πρωτιά η δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών αμαξιδίων για ΑμεΑ 

Δύο νέοι από την Καλαμάτα αποφάσισαν με βάση την Αθήνα να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.
Ο λόγος για την Ηρώ Ναζίρη και τον Αναστάση Παγκάκη, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει την εταιρεία energy4smart, μια νεοφυή επιχείρηση που χαρακτηρίζεται από τις καινοτόμες κατασκευές, με τους ιδρυτές της να προσπαθούν, κυρίως, με τη χρήση  ανανεώσιμων  πηγών ενέργειας να καλύψουν καθημερινές ανάγκες σε δημόσιους χώρους και χώρους συνάθροισης κοινού.

Το τελευταίο διάστημα η Ηρώ και ο Αναστάσης κέρδισαν τα βλέμματα, αλλά και τον ενθουσιασμό του κόσμου, καθώς δημιούργησαν το πρώτο ελληνικό έξυπνο παγκάκι, που πρωτοτυπεί σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού έχει τη δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών αμαξιδίων για ΑμεΑ.
Μάλιστα, είναι σε λειτουργία στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
Το «Θάρρος» μίλησε με την Ηρώ Ναζίρη για το όλο εγχείρημα, αλλά και την επιχειρηματικότητα στις μέρες μας, όπως η ίδια την έζησε στο ξεκίνημά της και συνεχίζει καθημερινά να ζει:

-Πώς αποφασίσατε να μετακομίσετε στην Αθήνα και να ασχοληθείτε με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;
Το 2016 ήταν μια χρονιά πολλών ανατροπών στη ζωή μου. Έτσι επέστρεψα στην Αθήνα αναζητώντας νέα καριέρα. Στο διάστημα που εργαζόμουν σε μια κατασκευαστική εταιρεία, αρχές του 2018, σχεδίασα σε ένα χαρτί για πλάκα το πρώτο ελληνικό infοkiosk παγκάκι.
Αφορμή ήταν τα απαρχαιωμένα παγκάκια που χρησιμοποιούνται ως και σήμερα. Γνωρίζοντας ότι υπάρχουν στο εξωτερικό έξυπνα παγκάκια, αλλά με πολλούς περιορισμούς στη χρήση τους, ήθελα να σχεδιάσω ένα πολυχρηστικό παγκάκι για τα ελληνικά δεδομένα. Αυτή ήταν η αρχική ιδέα για να ασχοληθώ με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σε αυτό το όραμα ήταν μαζί μου και ο Αναστάσης Παγκάκης, που κατάγεται επίσης από την όμορφη Καλαμάτα.

-Μια νέα ελληνική εταιρεία… δεν είναι ένα ρίσκο στις μέρες μας;
Η επιχειρηματικότητα είναι ένα ρίσκο, ειδικά η γυναικεία! Βρίσκεις πολλά εμπόδια: Εμπιστοσύνη σε ελληνικό προϊόν.
Να εμπιστευτούν νέους επιχειρηματίες, πόσω μάλλον γυναίκες. Η σχέση εμπιστοσύνης συνεργατών και προμηθευτών. Η έλλειψη χρηματοδότησης και στήριξης σε start up επιχειρήσεις που αφορούν κατασκευές. Ειδικά να πιστέψουν σε ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό προϊόν.

-Μπορεί η χώρα μας να καινοτομήσει και να παράξει;
Θεωρώ ότι η χώρα μας θα έπρεπε να στηρίζεται αποκλειστικά σε αυτές. Ειδικά στις μέρες μας που η Ελλάδα αντιμετωπίζει τόσα οικονομικά προβλήματα, η παραγωγή είναι διέξοδος. Έχουμε περιοριστεί ως οικονομία στην παροχή  υπηρεσιών και τον τουρισμό.  Πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Μεγάλο λάθος. Η ποιότητα και η διαφορετικότητα είναι ανώτερες της χαμηλής τιμής κόστους. 

-Τελευταία σας κατασκευή το παγκάκι… Πώς προέκυψε η ιδέα;
Πρώτη μας κατασκευή ήταν το Infokiosk παγκάκι. Συνεχίσαμε με ένα παγκάκι για ΑμεΑ, με ειδική πτυσσόμενη θέση κατόπιν επαφών που είχαμε με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών. Τους θέλουμε στην παρέα μας! Δε θέλουμε το αμαξίδιο να περιορίζει. Έπειτα αναβαθμίσαμε τα ήδη υπάρχοντα σχέδια σε υβριδικά με ειδική πρίζα για φόρτιση αμαξιδίων για ΑμεΑ. Συνολικά 5 μοντέλα. 

Όπως είπαμε, ξεκίνησε από ένα απλό σχέδιο στο χαρτί. Πέρασε αρκετός χρόνος, δυσκολίες, μελέτη, σκέψη, πίεση, αφοσίωση και αγάπη για να υλοποιηθεί.

-Τι ακριβώς προσφέρει στο χρήστη;
Αρχικά πρόκειται για σύγχρονο, καλαίσθητο και πρωτότυπο σχεδιασμό. Έχουν δημιουργηθεί από στιβαρές αντιβανδαλιστικές κατασκευές, από μέταλλο και ξύλο, που προσθέτουν αξία στο χώρο τοποθέτησής τους. Αυτά τα παγκάκια χρησιμοποιούν και αποθηκεύουν ηλιακή ενέργεια για όλες τις λειτουργίες τους, με αποτέλεσμα τη μη παραγωγή ρύπων.
Επίσης, δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη φόρτισης κινητών tablets και gadgets, ενσύρματα, μέσω θυρών USB. Ακόμα υπάρχει διασύνδεση στο Internet, 4G Wifi HotSpot, καθώς και ενημέρωση και διαφήμιση ( Social Wi-Fi, οθόνη, ηχεία).  

Τέλος, το σημαντικότερο για εμάς είναι ότι δημιουργούν ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον για τους χρήστες, ιδιαίτερα προς τις ευπαθείς ομάδες, ένα χώρο κοινωνικοποίησης, χαλάρωσης, εργασίας, ενημέρωσης, ένα νέο σημείο συνάντησης.

Μηδενικοί ρύποι! Αποκλειστικά με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούμε να καλύψουμε καθημερινές ανάγκες, μειώνοντας ταυτόχρονα το ενεργειακό αποτύπωμα της πόλης. Μπορούν να τοποθετηθούν σε πλατείες, πάρκα, κεντρικά σημεία πόλεων, αθλητικά κέντρα, πολιτιστικά κέντρα, μουσεία, πανεπιστημιακούς χώρους και σχολές, σχολεία και εκπαιδευτήρια, ξενοδοχεία, κάμπινγκ, χώρους συνάθροισης εργοστασίων και εταιρειών, ζωολογικούς κήπους, πεζόδρομους, εμπορικά κέντρα, μαρίνες, λιμάνια κ.α.

Η οθόνη με τα ηχεία και το μικροϋπολογιστή δουλεύουν ως σταθμός ενημέρωσης με παρουσίαση ειδήσεων και μηνυμάτων, έγκαιρης προειδοποίησης και με ενημερώσεις για έκτακτα συμβάντα (πυρκαγιά, ατύχημα, amber alert, κ.λπ.), δρομολόγια λεωφορείων και πλοίων, χάρτες, καθώς και ως πλατφόρμα περαιτέρω ανάπτυξης παροχών (καταμέτρηση και αποστολή δεδομένων από το σημείο κ.α.).

-Μέχρι στιγμής ποια η ανταπόκριση του κόσμου, αλλά και άλλων φορέων;

Για να μπορέσουμε να κάνουμε γνωστή τη δουλειά μας συμμετείχαμε σε αρκετές εκθέσεις, κάτι που θεωρούμε πολύ σημαντικό για μια επιχείρηση. Επίσης, συμμετείχαμε σε αρκετούς διαγωνισμούς, όπου και κερδίσαμε βραβεία. Τα παραπάνω, λοιπόν, βοήθησαν να γίνει πιο εύκολα αποδεκτό ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό προϊόν.
Μέσα από αυτές είχαν την ευκαιρία να δουν, να επεξεργαστούν και να πειραματιστούν πάνω στο πρώτο έξυπνο ελληνικό παγκάκι το ευρύ κοινό, καθώς και οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, τα υπουργεία και οι εταιρείες. Η απήχηση ήταν πολύ μεγάλη! Έχουν ξεκινήσει οι πρώτες τοποθετήσεις και παραγγελίες. 

-Μπορεί να δούμε αυτό το παγκάκι και εκτός Ελλάδας;
Βεβαίως, ήδη έχουν γίνει επαφές με χώρες του εξωτερικού. Στην παρούσα φάση προτεραιότητα έχει η χώρα μας και η κάλυψη της ελληνικής αγοράς.

-Είδαμε στην ιστοσελίδα σας ότι έπεται συνέχεια. Τι να περιμένουμε λοιπόν;
Τα ενεργειακά παγκάκια ήταν η αρχή. Έπονται νέα projects που αφορούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έχουν σχέση με gadgets, ποδηλατοδρόμους, ηλεκτροκίνηση, κοινόχρηστους χώρους και χώρους εστίασης.

-Αρκετοί είναι αυτοί που θέλουν να κάνουν το πρώτο τους επαγγελματικό βήμα αλλά φοβούνται. Τι θα τους συμβουλεύατε;
Αν δεν τολμήσεις να ρισκάρεις, ποτέ δε θα φέρεις την ανατροπή στη ζωή σου!

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση