Προβληματική η κατάσταση στους περισσότερους βιολογικούς της Περ. Πελοποννήσου

Προβληματική η κατάσταση στους περισσότερους βιολογικούς της Περ. Πελοποννήσου

Προβληματική, τουλάχιστον, είναι σε σημαντικό αριθμό περιοχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου η κατάσταση όσον αφορά στους Βιολογικούς Καθαρισμούς.

Στην πιο πάνω διαπίστωση προέβη ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, μιλώντας την περασμένη  Παρασκευή στην ημερίδα που διοργάνωσε στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης η γενική γραμματεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με το επικαιροποιημένο περιφερειακό επιχειρησιακό σχέδιο λυμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, “ενώ σε βάθος 30ετίας έχουν ξοδευτεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη διαχείριση των λυμάτων, η κατάσταση σε γενικό επίπεδο είναι απαράδεκτη και συνιστά αφορμή ντροπής για τους Δήμους, την Περιφέρεια και την Πολιτεία”.

Ο περιφερειάρχης διευκρίνισε ότι από την πιο πάνω εικόνα εξαιρούνται λίγες μόνο μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, σε Καλαμάτα, Κόρινθο, Σπάρτη, Τρίπολη, Τολό και σε ορισμένες άλλες περιοχές, τονίζοντας και πάλι ότι “όλες οι υπόλοιπες σχετικές εγκαταστάσεις είτε υπολειτουργούν είτε δε λειτουργούν καθόλου”. Παράλληλα, εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι ακόμα δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τη διαχείριση της λυματολάσπης.

Και συνέχισε: “Για αυτή την κατάσταση πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Χρειάζεται να προσληφθεί το αναγκαίο τεχνικό προσωπικό, ιδιαίτερα από τους μικρούς Δήμους -όπου κυρίως εντοπίζεται το σοβαρότερο πρόβλημα. Επιβάλλεται ακόμα να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των Δήμων σε θέματα των ΔΕΥΑ, καθώς οι μικροί Δήμοι δε διαθέτουν τη δυνατότητα να προβούν στην αγορά πολύ ακριβών, αλλά απαραίτητων, μηχανημάτων. Ακόμα πρέπει να αξιοποιηθεί η όποια εμπειρία προκύπτει στη διαχείριση των βιολογικών καθαρισμών από τον ιδιωτικό τομέα. Κυρίως, όμως, χρειάζεται να υπάρξει αυστηρή εποπτεία και από την Περιφέρεια -κάτι που θα γίνει-, αλλά και από την Πολιτεία”.

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω ημερίδα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ότι θα υπάρξει πρόνοια για τη λυματολάσπη, αλλά και τακτοποίηση του θέματος που αφορά στην καταβολή χρημάτων από τους πολίτες για τη σύνδεση των ιδιοκτησιών τους με τα δίκτυα των Βιολογικών Καθαρισμών, παράγοντας που λειτουργεί ανασταλτικά στη διάθεση πολλών να συνδεθούν με τα υφιστάμενα δίκτυα Βιολογικών Καθαρισμών.