Αφιέρωμα στα Πανέικα Δήμου Μεσσήνης και τη θρυλική Δρακότρυπα

Αφιέρωμα στα Πανέικα Δήμου Μεσσήνης  και τη θρυλική Δρακότρυπα

Στα Πανέικα του Δήμου Μεσσήνης και τη θρυλική Δρακότρυπα ανήκει το πρόσφατο αφιέρωμα των «Αρχιτεκτονικών Διαδρομών Δήμου Μεσσήνης».

Σε προνομιακή θέση τα Πανέικα, αλλά έρημα πλέον, τα συναντάς μετά μια ήπια διαδρομή που ξεκινά από την έξοδο του γραφικού Κόκκινου.


Η αρχιτεκτονική του χωριού συνθλίβεται από την παρατεταμένη ερημοποίηση και σε λίγα χρόνια θα σωριαστούν μνήμες, πέτρα και ελπίδα, χωρίς ωστόσο να έχει χαθεί  η αγάπη για το χωριό και η νοσταλγία.
Σε καλή κατάσταση βρίσκεται η εκκλησία του χωριού.
Στη διαδρομή για τα Πανέικα ο περιηγητής συναντά και τη θρυλική Δρακότυπα, για την οποία οι ντόπιοι έχουν να διηγηθούν πάντα μια ιστορία, καθώς θεωρείται και ευεργετική για την υγεία του ανθρώπου, αφού ο θρύλος τη θέλει να γιατρεύει τον πόνο όσων την επισκέπτονται, μέσα βέβαια από ένα ειδικό τελετουργικό.

Στην ιστοσελίδα https://paneikaepiskepsi.blogspot.com υπάρχει άπλετο υλικό από την περιήγηση, όπως και στην αντίστοιχη ομάδα των Αρχιτεκτονικών Διαδρομών στο facebook. Ξεναγός σε αυτή την περιήγηση ήταν ο Λάκης Χριστόπουλος ενώ το συντονισμό της δράσης είχαν η Νίκη Γιαννακοπούλου και ο Γιάννης Λάσκαρης.