Η ελληνική ΑΟΖ και το Καστελόριζο

Η ελληνική ΑΟΖ και το Καστελόριζο

Το άρθρο της Κύρας Αδάμ στο φύλλο της Τρίτης 23 Ιουνίου του “Θάρρους”, με τίτλο “Το Καστελόριζο αποχαιρετά την ΑΟΖ του” , εκτός από την απήχηση “ρεκόρ” που είχε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, αναδημοσιεύθηκε από σειρά σημαντικών ιστοσελίδων που ασχολούνται με θέματα στρατιωτικά και γεωπολιτικής. 

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δε, συγκέντρωσε πλήθος σχολίων, από ειδικούς και μη στο θέμα, ενώ αρκετοί γνωστοί δημοσιογράφοι και αρθρογράφοι χρησιμοποίησαν σε άρθρα τους τις πληροφορίες της. 

Προσωπικά, εύχομαι οι πληροφορίες που έγραψε στο “Θάρρος” η έγκριτη δημοσιογράφος να διαψευστούν, ωστόσο η Κύρα Αδάμ, ειδικά σε θέμα διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής, έχει τεράστια εμπειρία και δύσκολα θα έγραφε κάτι που δεν έχει “βάση”. 

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγεια είναι ραγδαίες σε καθημερινή βάση, ενώ πριν προηγηθεί το χθεσινό “ξαφνικό” τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Ερντογάν (που δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι συζητήθηκε ο κορωνοϊός…) είχαν διαρρεύσει πληροφορίες από το δημοσιογράφο Β. Σκουρή για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ώστε η χώρα να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο… 

Όλα τα παραπάνω συνάδουν με το γεγονός ότι οι πληροφορίες της κας Αδάμ, όχι μόνο έχουν βάση, αλλά μάλλον ήταν και αποκαλυπτικές. Ούτως ή άλλως, οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα το επόμενο διάστημα αναμένονται “ραγδαίες”, με τη χώρα μας να βρίσκεται μπροστά σε πολύ δύσκολες αποφάσεις. 

Κ. Γαζ.