Πεζοδρόμηση Ιατροπούλου: Από όνειρο μετατράπηκε σε εφιάλτη…

Πεζοδρόμηση Ιατροπούλου:  Από όνειρο μετατράπηκε σε εφιάλτη…

Οι επαγγελματίες είναι αποφασισμένοι να κινηθούν νομικά κατά του Δήμου Καλαμάτας

Όταν τον Οκτώβριο του 2018 ανακοινώθηκε η πεζοδρόμηση της Ιατροπούλου, οι περισσότεροι περίοικοι δέχτηκαν την ιδέα θετικά, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μια τέτοια επέμβαση οδηγεί σε αναβάθμιση.

Ένα χρόνο αργότερα, και ειδικότερα τον Οκτώβριο του 2019, υπογράφηκε η σύμβαση του έργου και πλέον έμεναν τα τυπικά για να πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες και να ξεκινήσουν οι εργασίες. Εργασίες που, τελικά, άρχισαν τον Ιανουάριο του 2020, με τους αρμοδίους του Δήμου Καλαμάτας να ζητούν μάλιστα την ανοχή του κόσμου, καθώς, όπως έλεγαν, η αναστάτωση που θα προκαλούνταν θα ήταν πρόσκαιρη, η δε όχληση προσωρινή, αλλά το έργο μόνιμο.

Ωστόσο, η όλη παρέμβαση μετατράπηκε σε εφιάλτη, διότι, όπως όλα δείχνουν, ούτε τον Οκτώβριο του 2020 θα έχει ολοκληρωθεί ο πεζόδρομος (ασχέτως αν έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί σε 90 ημέρες από τότε που ξεκίνησαν οι εργασίες, δηλαδή πριν από το Πάσχα!).

Κάπως έτσι ξεκίνησε η γνωστή για τα ελληνικά δεδομένα παράταση στην παράταση, με το μεν Δήμο να ρίχνει τις ευθύνες στον εργολάβο, το δε εργολάβο στο Δήμο.

Το ποιος φταίει είναι θέμα που, φυσικά, δεν απασχολεί τους περίοικους, αλλά αυτό που ζητούν είναι να τελειώσει το έργο το γρηγορότερο. Ειδικά οι επαγγελματίες της οδού βλέπουν τη δουλειά τους να έχει πέσει δραματικά, κάτι λογικό βέβαια με την κατάσταση που επικρατεί, αφού κυριολεκτικά το σημείο είναι αδιάβατο, ενώ έχουν υπάρξει και τραυματισμοί, διότι δεν έχουν ληφθεί, «έστω για τα μάτια του κόσμου», κάποια μέτρα προστασίας για τους διερχόμενους.

Ο λόγος στους επαγγελματίες

Κατάστημα διατηρεί στην περιοχή ο Διαμαντής Κουρμάς. Όπως είπε, για το έργο δουλεύουν μόνο δύο με τρία άτομα, ενώ όταν γίνονταν εργασίες από τη ΔΕΥΑΚ, αυτοί είχαν σταματήσει. Όπως είχαν σταματήσει και όταν προέκυψε ζήτημα με το δίκτυο των οπτικών ινών. Για το συγκεκριμένο πρόβλημα σχολίασε πως, αν ήθελαν, μέσα σε μερικές ώρες θα το είχαν λύσει.

Όσο για το άλλο πρόβλημα που ισχυρίστηκαν οι υπεύθυνοι και είχε να κάνει με βροχοπτώσεις, ο κ. Κουρμάς παρατήρησε ότι κανένα πρωί δεν έβρεξε, άρα θα μπορούσαν να γίνουν εργασίες.

Σχετικά με το άκουσμα της είδησης της πεζοδρόμησης, ο ίδιος ήταν υπέρ και χάρηκε, αλλά τελικά όλο αυτό εξελίχθηκε σε εφιάλτη. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει το επόμενο ατύχημα, ενώ από το σημείο είναι αδύνατο να περάσουν ΑμεΑ, γονείς με παιδιά σε καροτσάκι, όπως και ηλικιωμένοι, σε μια περιοχή μάλιστα που υπάρχουν πολλά ιατρεία, ενώ το βράδυ επικρατεί σκοτάδι, αφού ο φωτισμός έχει αφαιρεθεί από όταν ξεκίνησαν οι εργασίες.

Όσο για το μέλλον του έργου, προέβλεψε ότι με τους ρυθμούς που εξελίσσεται δε θα έχει τελειώσει ούτε σε 5 μήνες, κάτι που θα καταστρέψει τους ήδη κατεστραμμένους οικονομικά επαγγελματίες της οδού.

Η Ελπίδα Περιστεροπούλου, που διατηρεί επίσης κατάστημα στο «αμαρτωλό» τμήμα της οδού Ιατροπούλου, σχολίασε πως η ιδέα της πεζοδρόμησης παρέμεινε ιδέα, αφού δε γίνεται τίποτα.

Πρόσθεσε ότι στο έργο επικρατεί το απόλυτο χάος «και ο ένας κοροϊδεύει τον άλλον και, τελικά, η μεγαλύτερη κοροϊδία είναι προς τους επαγγελματίες», με το Δήμο να τα ρίχνει στον εργολάβο και ο εργολάβος στο Δήμο.

Αυτό που ξέρει είναι ότι η δουλειά και στη δική της επιχείρηση έχει πέσει κατακόρυφα, ενώ οι εργάτες έχουν εξαφανιστεί και η τελευταία τους εμφάνιση ήταν για να πάρουν ένα μηχάνημα από το έργο.

Όσο για τις προβλέψεις της αναφορικά με την ολοκλήρωση του έργου, πιστεύει ότι αυτό θα γίνει τα Χριστούγεννα.

Καλή ήταν η ιδέα της πεζοδρόμησης είπε και ο Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, ο οποίος όμως πρόσθεσε πως επειδή το έργο ήταν να γίνει σε 90 μέρες και ήδη έχουμε φτάσει στις 180, ο ίδιος οδεύει προς λουκέτο στην επιχείρησή του.

Σχετικά με το μέλλον, δε βλέπει να ολοκληρώνεται εντός του 2020. Γι’ αυτό το λόγο οι επαγγελματίες είναι αποφασισμένοι να κινηθούν νομικά κατά του Δήμου.

«Θετική ήταν η ιδέα να πεζοδρομηθεί το συγκεκριμένο τμήμα, με τους επαγγελματίες να είναι καλοπροαίρετοι και να κάνουν υπομονή, αλλά μέχρι ένα σημείο. Το σημείο όμως αυτό ξεπεράστηκε και έχουν φτάσει στο αμήν» σχολίασε από την πλευρά του ο Δήμος Καραφλός.

Η δουλειά στο κατάστημά του, όπως είπε, έχει πέσει κατά 90%, αφού το σημείο είναι αδιάβατο, ενώ δε βλέπει κανένα φως στο ορίζοντα για την ολοκλήρωση του έργου.

Ο κ. Καραφλός πρόσθεσε ακόμη ότι κάποιος φταίει μέσα από το Δημαρχείο για τη μεγάλη αυτή καθυστέρηση, αλλά σίγουρα όχι οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι της περιοχής.

Η ουσία, παρατήρησε εν συνεχεία, είναι ότι δεν υπάρχει προγραμματισμός, αφού πριν από περίπου ένα μήνα συνεργείο της ΔΕΥΑΚ έκανε εργασίες και προχθές αποφάσισαν να ξανακλείσουν το σημείο, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει από την αρχή και να έχει τελειώσει η μια παρέμβαση.

Τέλος, η δική του πρόβλεψη είναι ότι το έργο δε θα ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του Σεπτεμβρίου, αφού γίνονται εργασίες για τρεις μέρες, 15 σταματούν και πάλι το ίδιο.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση