Προοπτικές για τη χρηματοδοτική κάλυψη του ΠΔΠ και του COVID-19

markatatos

Μέρος 1

Στο σημερινό σημείωμά μας, όπως και στο αυριανό, στοχεύουμε να εισάγουμε όλες τις πτυχές που πρόκειται να αναδυθούν από τη σύνοδο μέσω βιντεοδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 18-19 Ιουνίου 2020. Υπενθυμίζουμε ότι η σύνοδος αυτή αφιερώνεται σχεδόν αποκλειστικά στο επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) και στο προτεινόμενο νέο ταμείο ανάκαμψης της Ε.Ε., που ονομάζεται «Ε.Ε. επόμενης γενιάς». Λέμε σχεδόν. γιατί η εμπειρία μας λέει ότι πάντοτε συζητούνται και τρέχοντα θέματα που ταλανίζουν την Ε.Ε.

Οι δύο προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει τώρα να θεωρηθούν ως ένα πακέτο για σκοπούς διαπραγμάτευσης, δεδομένου ότι το ταμείο ανάκαμψης είναι στην πραγματικότητα ενσωματωμένο στον ανανεωμένο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. Αυτό αύξησε την πίεση στα κράτη μέλη να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία για το ΠΔΠ, αλλά επίσης πολλαπλασίασε τα ζητήματα διαφωνίας μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. Εκτός από τα ειδικά για το ΠΔΠ θέματα, στα οποία δεν μπορούσαν να ξεπεραστούν οι αποκλίσεις κατά την ειδική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου 2020 (βλέπε προηγούμενα άρθρα μας για το θέμα) – δηλαδή το συνολικό μέγεθος του προϋπολογισμού της Ε.Ε., ήλθε και η πανδημία που συμπλήρωσε το παζλ μέσα στο οποίο ταλανίζονται δισ. ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οικονομίες χειμάζονται και το μέλλον παρουσιάζεται επώδυνο μπροστά στα ανήμπορα μάτια του κόσμου που βρήκε πρόχειρο μετερίζι να χειροκροτεί το νοσηλευτικό προσωπικό κατά του άγνωστου πανδημικού ιού.

Έχουμε, λοιπόν, τις προοπτικές για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συζητήσει την πρόταση της Επιτροπής για ΠΔΠ και το ταμείο ανάκτησης στις 19 Ιουνίου.

Στις 27 Μαΐου 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την πρότασή της για ταμείο ανάκαμψης και το μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε., το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) για την περίοδο 2021-2027. Και για τα δυο αυτά σημαντικά θέματα έχουμε αναλύσει τις πτυχές τους εκείνες τις ημερομηνίες. Τώρα είναι η σειρά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να διαβουλευθεί με τα κράτη μέλη πριν από το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 19 Ιουνίου 2020.

Τα βλέμματα των αναλυτών και των δημοσιογράφων αναμένουν να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το καλοκαιρινό διάλειμμα. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μας έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία. Χρειάζονται στοχευμένη ανακούφιση χωρίς καθυστέρηση.

Από το ένα μέρος καλό θα είναι να υπάρξει συμφωνία, από το άλλο μέρος η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της συνεργάζονται για να ενισχύσουν τα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της αναλαμβάνουν δράση για το μετριασμό του κοινωνικοοικονομικού αντίκτυπου του COVID-19 και τη στήριξη της ανάκαμψης.

Όλα, λοιπόν, είναι γνωστά και είναι όλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Τρία είναι τα επίπεδα που συζητιούνται:

-αναθεωρημένος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της Ε.Ε., ύψους 1 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την περίοδο 2021-2027

-προσωρινή ενίσχυση 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (Ε.Ε. επόμενης γενιάς)

Τα προηγούμενα δυο ποσά προστίθενται στο ήδη αποφασισμένο τρίπτυχο (τρία δίχτυα ασφαλείας) 540 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή από την Ε.Ε. για τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων και χωρών.

Του Γιώργου Μαρκατάτου