Ο Περικλής Μαντάς ζητά διαβούλευση για τον Εθνικό Φορέα Επιτραπέζιας Ελιάς

ΜΑΝΤΑΣ

Την ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένος και ενδελεχής διάλογος πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών, παραγωγών, φορέων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται γύρω από την Επιτραπέζια Ελιά και κατ’ επέκταση την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, αναδεικνύει με αναφορά του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς.

Η παρέμβαση του κ. Μαντά εντάσσεται στο πλαίσιο των αντιδράσεων που προκάλεσε η κατάθεση Αίτησης Αναγνώρισης Εθνικού Φορέα από το σωματείο με την επωνυμία «Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς», χωρίς όμως να έχει πραγματοποιηθεί προηγουμένως η σχετική δημόσια διαβούλευση. Όπως αναφέρεται στην αναφορά του βουλευτή, στο εν λόγω σωματείο δεν εκπροσωπείται κανένας συνεταιρισμός, παραγωγός ή τυποποιητής του Νομού Μεσσηνίας, ενώ οι περισσότεροι αγνοούν ακόμα και την ύπαρξη του σωματείου αυτού. 

Επίσης, σημειώνει ότι η αναγνώριση ενός Εθνικού Φορέα για την Επιτραπέζια Ελιά αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα με πολλαπλές προεκτάσεις και για το λόγο αυτό θα πρέπει πρώτα να υπάρξει πλήρης και ενδελεχής διαβούλευση και να διασφαλισθεί η αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, άρα και των φορέων που ασχολούνται με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, και στη συνέχεια να υπάρξουν οι σχετικές εγκρίσεις για Εθνικό Φορέα από την πλευρά του κράτους.

Προς την ίδια κατεύθυνση ήταν, άλλωστε, και η ανοικτή επιστολή που υπέγραψαν ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μεσσηνίας «Η Ένωση», ο Αγροτικός Ελαιοπαραγωγικός Συνεταιρισμός «Νηλέας», ο Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ), ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας, η ΑΓΡΟΒΙΜ ΑΕ, η ΑΦΟΙ ΔΡΑΓΩΝΑ ΑΕ, η KAPSAMPELIS QUALITY GREEK PRODUCTS και ο ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ.