Η «έξυπνη» γεωργία σε 10 περιοχές της Μεσσηνίας

Η «έξυπνη» γεωργία σε 10 περιοχές της Μεσσηνίας

Ξεκινά η υλοποίηση της δεύτερης φάσης

Στη δεύτερη φάση υλοποίησης μιας σειράς έργων για την προώθηση και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της «έξυπνης» γεωργίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας προχωρούν, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, η NEUROPUBLIC Α.Ε. σε συνεργασία με τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Μεσσηνίας «Η ΕΝΩΣΗ». 

Στην προσπάθεια αυτή και συγκεκριμένα στην περιοχή των Γαργαλιάνων θα συμβάλουν επίσης, ο Αγροτικός Ελαιοπαραγωγικός Συνεταιρισμός «Ελαιώνας» Πιστοποιημένα Αγροτικά Προϊόντα Γαργαλιάνων και οι εταιρείες γεωπονικών υπηρεσιών Agron A.E. και Άξιον Αγροτική.

Σε δέκα περιοχές

Το δίκτυο υποδομής ευφυούς γεωργίας, που έχει ήδη αναπτυχθεί μέσω της Ένωσης Μεσσηνίας, εξαπλώνεται σε δέκα περιοχές της Μεσσηνίας με ισάριθμους τηλεμετρικούς σταθμούς, οι οκτώ εκ των οποίων αφορούν στην παρακολούθηση και υποστήριξη των δύο κύριων καλλιεργειών της περιοχής, την ελιά και το αμπέλι. 

Σε μεταγενέστερο στάδιο θα εξεταστεί η αξιοποίηση της ευφυούς γεωργίας στην πατάτα και το σύκο. 

Ειδικά όσον αφορά στην καλλιέργεια της ελιάς για δυο περιοχές, τόσο η εγκατάσταση της υποδομής όσο και η ανάπτυξη των υπηρεσιών και η εφαρμογή τους στο πεδίο γίνονται στο πλαίσιο του έργου LIFE GAIA Sense (HYPERLINK “http://www.lifegaiasense.eu”www.lifegaiasense.eu), το οποίο αποσκοπεί στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της ευφυούς γεωργίας για την προστασία του περιβάλλοντος και την κυκλική οικονομία.

Σκοπός των έργων αυτών αποτελεί η ανάπτυξη και προσαρμογή των υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας στις ιδιαίτερες μικροκλιματικές συνθήκες της Μεσσηνίας και η επίτευξη της απαιτούμενης επιχειρησιακής ετοιμότητας για την παροχή των αντίστοιχων υπηρεσιών. 

Λίπανση, άρδευση, φυτοπροστασία

Η προσδοκώμενη επιχειρησιακή ετοιμότητα με τη συνδυαστική αξιοποίηση των υπηρεσιών της ευφυούς γεωργίας θα προσδώσει την απαιτούμενη «ετοιμότητα» εν όψει των κανονιστικών απαιτήσεων της νέας προγραμματικής περιόδου και θα συμβάλει στην ανάπτυξη και παροχή πρόσθετων υπηρεσιών που σχετίζονται τόσο με τις παραγωγικές διαδικασίες όσο και με αυτό κάθε αυτό το παραγόμενο προϊόν όπως οι γεωργικές συμβουλές και η συμβολαιακή γεωργία.

Οι προτεινόμενες δράσεις των έργων ευφυούς γεωργίας για τις δύο καλλιέργειες αφορούν στις καλλιεργητικές πρακτικές της λίπανσης, άρδευσης και φυτοπροστασίας.

Συγκεκριμένα για τη φυτοπροστασία, θα εξεταστούν στην περίπτωση της ελιάς ο δάκος και το γλοιοσπόριο και στην περίπτωση του αμπελιού ο περονόσπορος και η ευδεμίδα, με στόχο την προσαρμογή του Συστήματος Λήψης Αποφάσεων για την έγκαιρη παρακολούθηση και αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ασθενειών – εχθρών, που αποτελούν τους σημαντικότερους κινδύνους των δύο καλλιεργειών στην περιοχή.

Η διαδικασία προσαρμογής περιλαμβάνει μια σειρά εργασιών όπως τη συλλογή μετρήσεων από παγίδες, τη λήψη παρατηρήσεων στο πεδίο, τη συσχέτιση των μετρήσεων και των παρατηρήσεων με τα μετεωρολογικά δεδομένα των τηλεμετρικών σταθμών και τη διενέργεια εξειδικευμένων εργασιών, οι οποίες, για παράδειγμα, στην περίπτωση του δάκου αφορούν τόσο σε δείγματα καρπών όσο και σε δείγματα θηλυκών εντόμων δάκου. 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σημειωθεί ότι το σχέδιο δράσης θα συνδιαμορφώνεται με την αξιοποίηση της «τοπικής» εμπειρικής γνώσης των παραγωγικών φορέων, αποσκοπώντας στην καλύτερη δυνατή ικανοποίηση των αναγκών των τοπικών παραγωγών, αλλά και την ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. 

Β.Β.