Καλαμάτα: Ενημέρωση για τις παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο

Καλαμάτα: Ενημέρωση για τις παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο

Συνεδρίασε προχθές, με πρωτοβουλία του δημάρχου, η Διαπαραταξιακή Επιτροπή Καλαμάτας, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις προωθούμενες αλλαγές και παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο, καθώς και για τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας από υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου που συστάθηκε για το σκοπό αυτό.

Παρούσα, παρέχοντας σχετική ενημέρωση, ήταν η διευθύντρια Πολεοδομίας και πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τους δημόσιους χώρους, Σταυρούλα Αγρίου.

Υπήρξε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν οι εισηγήσεις και οι προτάσεις, συμπληρωμένες από τυχόν παρατηρήσεις των επικεφαλής.

Την ερχόμενη Τετάρτη 15 Ιουλίου και ώρα 20.00, στο ιστορικό Δημαρχείο, θα συνεδριάσει εκ νέου η Διαπαραταξιακή Επιτροπή, με θέμα τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Να σημειώσουμε ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση και στο διάλογο που αναπτύχθηκε συμμετείχαν μόνο οι επικεφαλής των παρατάξεων “Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες”, Μανώλης Μάκαρης και “Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών”, Μιχάλης Αντωνόπουλος.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΚΑΡΗ

Ο δημόσιος χώρος στην Καλαμάτα μετά τον κορωνοϊό
Με αφορμή την ενημέρωση στην προχθεσινή συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής για τις παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο που προτίθεται να προτείνει η Δημοτική Αρχή, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες”, Μανώλης Μάκαρης, σημειώνει σε παρέμβασή του ότι για να υπάρξει ολοκληρωμένη συζήτηση και συν-διαμόρφωση απόψεων, το θέμα πρέπει να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, προκειμένου όλες οι δημοτικές παρατάξεις να μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Αναλυτικά ο κ. Μάκαρης υποστηρίζει τα εξής: “Στην εποχή μετά τον κορωνοϊό δίνεται η σημαντική ευκαιρία για την πόλη της Καλαμάτας να πραγματοποιηθούν θετικές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο, παρεμβάσεις που μπορούν να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους και να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους επισκέπτες της πόλης.

Η αναγκαιότητα αυτών των παρεμβάσεων, μάλιστα, είχε επισημανθεί από την παράταξή μας ήδη  εδώ και 2 μήνες στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν είχαμε προτείνει τη δοκιμαστική πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου κατά τις βραδινές ώρες. 

Βασικές προϋποθέσεις για τις όποιες παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο είναι: Οι παρεμβάσεις αυτές να κινηθούν προς την κατεύθυνση της αύξησης και βελτίωσης του δημόσιου χώρου στους τόπους αναψυχής και ψυχαγωγίας (π.χ. πεζοδρομήσεις στο ιστορικό κέντρο και στην παραλία) αλλά και στις γειτονιές της πόλης (π.χ. αύξηση του πρασίνου στις περιοχές κατοικίας). Να έχουν χαμηλό κόστος. Να είναι σύμφωνες με το υπό εκπόνηση σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Να αναπροσαρμοστεί το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης  σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής εφαρμογής των μέτρων διαχείρισης του δημόσιου χώρου.

Οι προτάσεις της δημοτικής επιτροπής για το δημόσιο χώρο, όπως παρουσιάστηκαν από τη Διευθύντρια Πολεοδομίας, κα Σταυρούλα Αγρίου, κινούνται προς  θετική κατεύθυνση, όμως υπάρχουν κάποιες ενστάσεις που θα πρέπει να συζητηθούν διεξοδικά. Θα υπάρξει αναλυτική τοποθέτηση από τη δημοτική μας παράταξη μόλις κατατεθεί η τελική γραπτή πρόταση της Δημοτικής Αρχής.

Επειδή, μάλιστα, το συγκεκριμένο θέμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και αφορά όχι μόνο κάποιες προσωρινές κυκλοφορικές ρυθμίσεις, αλλά μείζονες παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο, θα πρέπει να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να παραπεμφθεί στο ανώτατο συλλογικό όργανο της πόλης που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι ώστε αυτό να αποφασίσει και όχι μόνο η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (όπου, ως γνωστόν, δεν εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις και έχει την απόλυτη πλειοψηφία η Δημοτική Αρχή)”.

Α.Π.