Μεσσηνία: Στα όριά τους με την παραβατικότητα των Ρομά οι κάτοικοι στον Άρι

Μεσσηνία: Στα όριά τους με την παραβατικότητα  των Ρομά οι κάτοικοι στον Άρι

Γρηγόρης Κωστόπουλος: «Οι νομοταγείς πολίτες βιώνουν το ρατσισμό και την ανασφάλεια»

Αποφασισμένος να φθάσει «μέχρι τέλους» και να λύσει το πρόβλημα ο πρόεδρος της Κοινότητας

Τα τελευταία χρόνια έχουν χυθεί τόνοι μελάνης για να περιγράψουν την κατάσταση που βιώνουν τα χωριά της μεσσηνιακής υπαίθρου από την παραβατικότητα των Ρομά. Το πρόβλημα, αντί να επιλύεται, λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, με τους κατοίκους, κυρίως των χωριών, να βρίσκονται σε απόγνωση.

Η Κοινότητα του Άρι, που ανήκει στο Δήμο Καλαμάτας, είναι ένα παράδειγμα, αντιμετωπίζοντας εδώ και αρκετά χρόνια σοβαρά προβλήματα από την παραβατικότητα της συγκεκριμένης ευπαθούς ομάδας. Πριν από περίπου 10 χρόνια, μάλιστα, το χωριό κινδύνευσε με γενική «σύρραξη».

Ο σημερινός πρόεδρος της Κοινότητας, Γρηγόρης Κωστόπουλος, που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από ένα χρόνο, μιλώντας στο «Θάρρος» ανέλυσε διεξοδικά το πρόβλημα που βιώνουν οι κάτοικοι. Τόσο απ’ τα λεγόμενά του όσο και από το συμπέρασμα της συζήτησης που είχαμε, αντιληφθήκαμε ότι είναι αποφασισμένος, χρησιμοποιώντας κάθε νόμιμο μέσο, με ή χωρίς τη βοήθεια της Πολιτείας, να φθάσει σε οριστική λύση του προβλήματος και να αποτελέσει ο Άρις παράδειγμα και για άλλες κοινότητες.

Καμία αλληλεξάρτηση με καμία ευπαθή ομάδα

Ξεκινώντας τη συζήτηση μαζί του, το πρώτο πράγμα που μας έκανε γνωστό ήταν ότι ο βασικός λόγος της απόφασής του για ενασχόληση με τα κοινά, μαζί με μια «ομάδα» κυρίως νέων συγχωριανών του, ήταν ο στόχος για επαναφορά του αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους.

Πριν διεκδικήσουν την ψήφο στις περσινές εκλογές, κατέστησαν σαφές ότι είναι αποφασισμένοι να σταματήσουν «παθογένειες» χρόνων και να κόψουν κάθε «ομφάλιο λώρο» αλληλεξάρτησης, ειδικά στην «κάλπη», με ευπαθείς ομάδες και δη των Ρομά, στη συγκεκριμένη περιοχή. Πρόσθεσε, δε, ότι τα προηγούμενα χρόνια η κατάσταση στον Άρι είχε εκτραχυνθεί επικίνδυνα, με κλοπές ή απόπειρες κλοπών να σημειώνονται σε καθημερινή βάση, ενώ οι πολίτες ήταν ένα «βήμα» πριν πάρουν το «νόμο» στα χέρια τους. Τόνισε, μάλιστα, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ολέθριες συνέπειες για όλους, ενώ ο ίδιος, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, προτίμησε να επικοινωνήσει με όλους τους αρμόδιους φορείς τη σοβαρή κατάσταση που αντιμετωπίζουν, θέτοντας άπαντες προ των ευθυνών τους.

Μάλιστα, τον περασμένο Νοέμβριο διοργανώθηκε από το Τοπικό Συμβούλιο και διεξήχθη στο χωριό μια σημαντική «Ημερίδα για την Ασφάλεια», παρουσία του δημάρχου Καλαμάτας και ανωτάτων αξιωματικών των Σωμάτων Ασφαλείας.

Σχετική ηρεμία για 7 μήνες και επαναφορά της εγκληματικότητας τον τελευταίο μήνα

Η σχεδόν επ’ αυτοφώρω σύλληψη ενός ιδιαίτερα παραβατικού άνδρα Ρομά, κατοίκου της Κοινότητας, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, είχε ως αποτέλεσμα στην περιοχή να υπάρχει σχετική ηρεμία για επτά μήνες. Όσους ακριβώς, δηλαδή, διήρκεσε η κράτησή του σε σωφρονιστικό ίδρυμα της χώρας από τη 14μηνη ποινή που του είχε επιβληθεί συνολικά. Τον τελευταίο μήνα και ειδικά το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ο κ. Κωστόπουλος μας επισήμανε ότι η παραβατικότητα στο χωριό έχει αρχίσει να «χτυπά κόκκινο» ξανά, με τρεις περιπτώσεις κλοπών και άλλες δυο-τρεις απόπειρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε μεγάλο βαθμό αυτή η επαναφορά της παραβατικότητας οφείλεται στο «γνωστό» σ’ όλους παραβατικό, αλλά και σε μερικούς «επισκέπτες», εκφράζοντας την απορία του γιατί παραμένει ελεύθερος…

Κίνδυνος – θάνατος οι ρευματοκλοπές

Παράλληλα, ο κ. Κωστόπουλος τόνισε ότι το αίσθημα ανασφάλειας δε δημιουργείται μόνο από τις κλοπές και τις εικόνες των λεηλατημένων σπιτιών, αλλά και από πολλούς άλλους παράγοντες που «βιώνουν» σε καθημερινή βάση οι κάτοικοι του χωριού.

Το ζήτημα της ρευματοκλοπής, υπογράμμισε, μπορεί να δημιουργήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ήδη έχουν σημειωθεί φωτιές στην περιοχή, λέγοντάς μας χαρακτηριστικά ότι την προηγούμενη εβδομάδα βρήκαν σ’ ένα χτήμα καλώδιο 250 μέτρων. Επίσης, λίγες μέρες πριν κόντεψε να υπάρξει πολύ σοβαρό ατύχημα, με τον «καταστροφέα» του Δήμου Καλαμάτας να σταματά από τύχη σε απόσταση «αναπνοής» από παράνομο μηχανισμό ρευματοκλοπής, και κανείς δε γνωρίζει τι θα συνέβαινε αν το όχημα είχε χτυπήσει πάνω του…

Εξέφρασε, δε, και την αγωνία τους για μικρά παιδιά που παίζουν σε χωράφια και μπορούν να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρό κίνδυνο. Αναρωτήθηκε ακόμη τι κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ, στον οποίο καταθέτει κάθε μήνα υπομνήματα για όλη αυτή την κατάσταση… Παραβατικότητα, όμως, πρόσθεσε ο Γρηγόρης Κωστόπουλος, είναι και οι ανήλικοι χωρίς δίπλωμα, που οδηγούν επικίνδυνα, με μεγάλες ταχύτητες, ακατάλληλα και ανασφάλιστα οχήματα, χωρίς να υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο όσους βρεθούν στο «διάβα» τους.

Παραβατικότητα είναι και το «μπούλινγκ» που υφίστανται κυρίως ηλικιωμένοι κάτοικοι, με αποτέλεσμα μάλιστα κάποιοι να εξαναγκαστούν να πουλήσουν την περιουσία τους σε εξευτελιστικές τιμές και να φύγουν απ’ τον τόπο τους, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κοινότητας…

Οι νομοταγείς πολίτες βιώνουν το ρατσισμό

Ο κ. Κωστόπουλος μας τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με ρατσιστικά κίνητρα. Όπως σημείωσε, δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τους Ρομά που για χρόνια είναι κάτοικοι της περιοχής, εργάζονται, έχουν τις οικογένειές τους και δε δημιουργούν το παραμικρό πρόβλημα. Ούτε τους «απέκλεισαν» ποτέ από το χωριό. Υπάρχουν, όμως, συμπλήρωσε, ανάμεσά τους και αρκετοί παραβατικοί, που εκμεταλλεύονται την ελαστικότητα με την οποία τους αντιμετωπίζει η Πολιτεία, έχοντας περάσει στην ασυδοσία.

Αντιθέτως, τόνισε ο πρόεδρος, τελικά το ρατσισμό τον βιώνουν οι νομοταγείς πολίτες της χώρας, που αν τολμήσουν να συμπεριφερθούν έστω και μια φορά όπως οι «παραβατικοί», θα αντιμετωπίσουν άμεσα τις συνέπειες του νόμου, ενώ καθημερινά βρίσκονται εκτεθειμένοι στους κινδύνους που παραμονεύουν γύρω τους…

«Ο κ. Χρυσοχοϊδης έδειξε να κατάλαβε το πρόβλημα»

Αναφορικά με το ρόλο της Αστυνομίας στο συγκεκριμένο πρόβλημα, ο κ. Κωστόπουλος επισήμανε πως αντιλαμβάνεται τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει, αλλά και ότι το πρόβλημα βρίσκεται κυρίως στην αντιμετώπιση των παραβατικών από το νόμο… εκφράζοντας με αγανάκτηση το ερώτημα: «Πόσες φορές πρέπει να συλληφθεί κάποιος να κλέβει για να μείνει στη φυλακή;».

Ωστόσο, ζητά και από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας πιο έντονη παρουσία στην περιοχή και εκτεταμένους ελέγχους, σημειώνοντας ότι οι «σταθερές περιπολίες», με το ίδιο συνέχεια δρομολόγιο, είναι γνωστές ακόμα και στους ίδιους τους παραβατικούς…

Ο κ. Κωστόπουλος αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Καλαμάτας με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον περασμένο Φεβρουάριο, στην Αθήνα. Όπως μας είπε, μετά τη συνάντηση που είχαν αποκόμισε το συμπέρασμα ότι ο υπουργός αντιλήφθηκε το μέγεθος του προβλήματος και έδειξε αποφασισμένος να βοηθήσει να βρεθούν λύσεις.

Από την πλευρά του, παρέδωσε στον υπουργό ένα υπόμνημα με τα παρακάτω αιτήματα: 1) Συχνότερη και στοχευμένη αστυνόμευση, 2)Τήρηση των νόμων όπως ισχύει για όλους τους πολίτες, 3) Εφαρμογή του ΚΟΚ και των ποινών που προκύπτουν από αυτόν, 4) Αυστηρότερη τήρηση των νόμων και από τις δικαστικές αρχές.

Σε τοπικό επίπεδο ενδεικτικά ανέφερε τις παρακάτω προτάσεις: 1) Τοποθέτηση καμερών σε όλα τα κρατικά, δημοτικά, κοινοτικά κτήρια και άλλες ιδιοκτησίες, 2)Τοποθέτηση καμερών σε όλες τις εισόδους των Κοινοτήτων, 3) Συχνότερες περιπολίες και συχνότεροι έλεγχοι, 4) Ενεργοποίηση των δημοτών για να συμβάλουν στην προστασία των ιδίων και των συγχωριανών τους, 5) Να σταματήσουν οι ρευματοκλοπές, 6) Να σταματήσει η καταβολή επιδομάτων σε οικογένειες που ένα μέλος έχει καταδικαστεί για παράνομες πράξεις.

Κλείνοντας ο κ. Κωστόπουλος είχε προτείνει μια γενικευμένη σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με σκοπό να μη μείνουν μόνο στην πρόθεση, αλλά με αποφασιστικότητα να παρθούν αποφάσεις που θα σηματοδοτήσουν την αρχή και την οριστική επίλυση του όλου προβλήματος.

Ελπίδες από το «Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Δημοτικής & Ελληνικής Αστυνομίας» του Δήμου Καλαμάτας

Κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας ο πρόεδρος του Άρι δεν παρέλειψε να εξάρει τις ενέργειες του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, πάνω στο ζήτημα της παραβατικότητας. Σημειώνοντας ότι προέρχονται από διαφορετικό ιδεολογικό υπόβαθρο, πρόσθεσε ότι ο Θανάσης Βασιλόπουλος έδειξε από την πρώτη στιγμή να αντιλαμβάνεται το πολύ μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, όχι μόνο ο Άρις, αλλά οι περισσότερες, αν όχι όλες οι Κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας. Εξέφρασε, δε, την αισιοδοξία του ότι το «Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας», που πήρε «σάρκα και οστά», θα μπορέσει να δώσει καίριες λύσεις πάνω στο ζήτημα της παραβατικότητας, προσθέτοντας ότι κάτι ανάλογο λειτουργεί μέχρι σήμερα μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Θα ξανακάνουμε τον Άρι χωριό πρότυπο»

Κλείνοντας την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον πρόεδρο του Άρι, αναφέρθηκε και σε μια σειρά πραγμάτων που έχουν υλοποιηθεί παράλληλα με τις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος της παραβατικότητας. Διαπιστώσαμε και ιδίοις όμμασι, ότι η πλατεία του χωριού έχει «σουλουπωθεί», το χωριό είναι καθαρό, ενώ στις εισόδους έχουν τοποθετηθεί και «τροφεία» για αδέσποτα. Αυτό, όπως είπε ο πρόεδρος, είχε ως αποτέλεσμα μόλις μέσα σε 4 ημέρες τα αδέσποτα να μετακινηθούν από το βασικό οικιστικό ιστό του χωριού προς τα περίχωρα, ενώ όντας καλά ταϊσμένα να μην αποτελούν πηγή κινδύνου για τους κατοίκους.

Ωστόσο, οι προσπάθειες για την Κοινότητα, τόνισε, δε σταματούν εδώ. Το εγκαταλελειμμένο πάρκο δίπλα στο ποτάμι αποτελεί το μεγάλο αναπτυξιακό «στοίχημα» και είναι στα άμεσα σχέδια της τοπικής κοινότητας η ανάδειξή του. Παράλληλα, στόχος είναι επιχειρήσεις να επιστρέψουν στην περιοχή και οι κάτοικοι να επενδύσουν στον τόπο τους. «Θέλω ο Άρις να γίνει χωριό πρότυπο για όλο το Δήμο Καλαμάτας, για όλη τη Μεσσηνία» έκλεισε λέγοντας ο κ. Κωστόπουλος, ωστόσο επανέλαβε ότι αν δεν επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, κανένα αναπτυξιακό σχέδιο δε θα έχει τύχη…

Του Κώστα Γαζούλη

Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας