«Οδυσσέως σχεδία» από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

«Οδυσσέως σχεδία» από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

Το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας παρουσιάζει την παράσταση “Οδυσσέως σχεδία”, βασισμένη σε ραψωδίες της Οδύσσειας του Ομήρου, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη και σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη.

Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 2 Αυγούστου στο Κάστρο Καλαμάτας και θα ακολουθήσει περιοδεία σε αρχαιολογικούς χώρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως η Αρχαία Μεσσήνη και ο Μυστράς, αλλά και σε επιλεγμένους σταθμούς στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.                                         

Στην πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας, το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας προτείνει την παράσταση “Οδυσσέως σχεδία”, το  εγγενώς αυτό διαχρονικό έργο με τους σημαντικούς συμβολισμούς για “τη συνεχή πάλη με τις δοκιμασίες στη ζωή του ανθρώπου, που με επιμονή και υπομονή καταλήγει σοφότερος στην αγκαλιά της γενέθλιας γης και πατρίδας”.

Ένα ξεχωριστό ανέβασμα στους μαγευτικούς χώρους της αρχαιότητας που βρίσκονται στην Πελοπόννησο: στα θέατρα, τα στάδια, τα εκκλησιαστήρια, τις αγορές, τα κάστρα. Ένα ταξίδι ενηλικίωσης μέσα από τον ποιητικό λόγο του Ομήρου, σε μια παράσταση όπου η αφήγηση, η μουσική και η εικόνα θα συνθέσουν μια μοναδική θεατρική εμπειρία.

Σε μια προσπάθεια στήριξης του κλονισμένου πολιτιστικού τοπίου, η παράσταση προγραμματίζεται να παρουσιαστεί, έναντι πολύ χαμηλού αντιτίμου, στο Κάστρο Καλαμάτας, στους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Μεσσήνης, της αρχαίας Ολυμπίας, στο Μυστρά, στα Κάστρα της Πύλου, της Μεθώνης και της Κορώνης, στο αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης, στην αρχαία Ήλιδα, στο Ναό του Επικουρείου Απόλλωνα και σε άλλους χώρους πολιτισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στον Μαραθώνα και την Πετρούπολη, ενώ στις 30 Αυγούστου η “Οδυσσέως σχεδία” θα παρουσιαστεί στο Δήμο Νεάπολης – Συκεών, στην καθιερωμένη ετήσια συνάντηση των ΔΗΠΕΘΕ στη Θεσσαλονίκη.

Ο τίτλος της παράστασης “Οδυσσέως σχεδία” είναι αναφορά στην πρώτη παρουσίαση της ραψωδίας E, με τη μορφή θεατρικού αναλογίου, από το μεταφραστή του έργου, Δημήτρη Μαρωνίτη, και τη Μάγια Λυμπεροπούλου, στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας το 1988.

Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης. Δραματουργική επεξεργασία, θεατρική διασκευή: Πλάτων Μαυρομούστακος, Γιάννης Μαργαρίτης.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης.

Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Οικονομάκης. Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου.

Παίζουν: Κώστας Αρζόγλου, Χρυσάνθη Δούζη, Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας.

Η διανομή θα ολοκληρωθεί εντός των προσεχών ημερών.

Ο πλήρης προγραμματισμός των παραστάσεων “Οδυσσέως σχεδία” θα ανακοινωθεί σύντομα.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://dipethe.kalamatafaris.gr.

Τιμή εισιτηρίων: 5 ευρώ.

Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει σύντομα.