Πράσινο και σύγχρονο το «νέο» Διοικητήριο της Μεσσηνίας

Πράσινο και σύγχρονο  το «νέο» Διοικητήριο της Μεσσηνίας

Εκτεταμένες παρεμβάσεις προβλέπονται να γίνουν στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, κι αν τελικά αυτές ολοκληρωθούν, εκτός από την εξωτερική όψη, σε τίποτα δε θα θυμίζει το κτήριο που ξέρουμε.

Τις προηγούμενες μέρες έγινε η παρουσίαση της προμελέτης για την ανακατασκευή του Διοικητηρίου, παρουσία του περιφερειάρχη Παν. Νίκα. Βασικές αρχές των επεμβάσεων είναι η μετατροπή του κτηρίου σε «πράσινο» και να είναι πιο λειτουργικό σε πολίτες και εργαζομένους.

Προτάσεις
Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει ότι στη βορειοδυτική πλευρά του κτηρίου, εκεί που είναι οι σκάλες, θα κατασκευασθεί ανελκυστήρας για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ, με διαδρομή μίας στάσης (από τη στάθμη του πεζοδρομίου στη στάθμη του υπερυψωμένου ισογείου).

Οι νέες θύρες του ισογείου και στις τρεις εισόδους θα σχεδιαστούν εκ νέου και πιθανότατα θα λειτουργούν με αισθητήρες.

Στο χώρο της εισόδου, από την οδό Ψαρών, θα προστεθεί στέγαστρο, ενώ στον εσωτερικό χώρο του ισογείου προβλέπεται αντικατάσταση της ψευδοροφής και ριζική αναδιαμόρφωση του χώρου πληροφοριών του κοινού.

Οι εσωτερικοί τοίχοι του κτηρίου που είναι κατασκευασμένοι από αμιαντοσανίδες και επενδεδυμενοι με γυψοσανίδες, θα καθαιρεθούν παντελώς, όπως και οι μπατικοί τοίχοι. Προτείνεται η δημιουργία πλέον όχι μεμονωμένων δωματίων γραφείων, αλλά θέσεων εργασίας σε ενιαίους ανοικτούς χώρους με ελαστικότητα διαμόρφωσης της κάθε λειτουργίας. Όπου απαιτείται, θα υπάρχει και χώρος αποκλειστικής χρήσης (π.χ. γραφεία διευθυντών, αίθουσες συσκέψεων κ.λπ.).

Θα γίνει αντικατάσταση δαπέδων, αποξήλωση όλων των χώρων υγιεινής και κατασκευή νέων με τους απαραίτητους χώρους ΑμεΑ, νέο σύστημα ψύξης – θέρμανσης και δομημένη καλωδίωση.

«Πράσινο»
Σε σύντομη παρέμβασή του, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της Περιφερειακής Αρχής σχετικά με τα Διοικητήρια στις έδρες και των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων, τονίζοντας ότι αυτός αποσκοπεί – μέσω της συγκέντρωσης των υπηρεσιών της σε ένα και μόνο κτήριο ανά έδρα ενότητας – τόσο στη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος των υπαλλήλων, που θα συμβάλει στην καλύτερη απόδοσή τους και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, όσο και στην εξοικονόμηση πόρων για την Περιφέρεια -είτε αυτοί αφορούν στα καταβαλλόμενα σήμερα ενοίκια είτε στη δαπάνη για τη θέρμανση και την ψύξη των κτηρίων. Ο δε περιφερειάρχης εστίασε ιδιαίτερα στον “πράσινο” χαρακτήρα που επιδιώκεται να έχουν όλα τα Διοικητήρια.

Τη συνάντηση είχε συγκαλέσει ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Ανδρέας Τσουκαλάς και έλαβαν μέρος οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, Διοίκησης και Οικονομίας Βασίλης Καπέλιος, Τουρισμού Άννα Καλογεροπούλου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μεσσηνίας Τάσος Σαρδέλης και Αγγελος Χρονάς, προϊστάμενοι υπηρεσιών, οι πρόεδροι του Νομαρχιακού Τμήματος ΤΕΕ Τάσος Αδαμόπουλος και του Συλλόγου Μηχανικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μεσσηνίας Γιώργος Μπουγάς.

Της Βίκυς Βετουλάκη