Συνάντηση Ι. Βαρδακαστάνη με τον περιφερειάρχη Π. Νίκα για τα προβλήματα των ΑΜΕΑ

Συνάντηση Ι. Βαρδακαστάνη  με τον περιφερειάρχη Π. Νίκα για τα προβλήματα των ΑΜΕΑ

Αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη και τους Ν. Καραλή, πρόεδρο Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου, στελέχη του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Αρκαδίας και το στέλεχος της ΕΣΑμεΑ Ευαγ. Καλλιμάνη, είχαν συνάντηση την Πέμπτη με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, στην Τρίπολη. Κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν πολλά θέματα που αφορούν στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.

Η δε ΕΣΑμεΑ εξέφρασε την ικανοποίησή της που μία από τις πρώτες ενέργειες του περιφερειάρχη ήταν η αποκατάσταση της προσβασιμότητας στο κτήριο της Περιφέρειας.

Ο κ. Βαρδακαστάνης έθεσε το αίτημα να δημιουργηθεί Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Πελοποννήσου υπό την ευθύνη και την εποπτεία της Περιφέρειας, στο οποίο να ενταχθούν τα ΚΕΦΙΑΠ (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ), καθώς και το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων, αποσπώμενα από τα νοσοκομεία. Αυτό αποτελεί πάγια θέση της ΕΣΑμεΑ και του αναπηρικού κινήματος στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς τα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινωνική και πολιτική και όχι από ιατρική σκοπιά.

Στη συνάντηση συζήτησαν ακόμη για την Πελοπόννησο ως φιλική προς τα άτομα με αναπηρία, ντόπιους και τουρίστες, και τονίστηκε ότι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αναζητηθούν πόροι από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, το τρέχον και το μελλοντικό.

Ο κ. Βαρδακαστάνης αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη για δομές στήριξης ατόμων με βαριά αναπηρία και επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντική η προκήρυξη της Περιφέρειας για 17 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην Πελοπόννησο.

Η συνάντηση διεξήχθη σε θερμό κλίμα και συμφωνήθηκε η περαιτέρω στενή συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ και την Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Πελοποννήσου.

Ο περιφερειάρχης από την πλευρά του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η στόχευση της υπ’ αυτόν Περιφερειακής Αρχής είναι να δίνεται δυνατότητα πρόσβασης των ΑμεΑ σε όλα τα κτήρια της Περιφέρειας -στόχος που, όπως είπε, έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται.