Για τo μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου Καλαμάτας με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Για τo μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου Καλαμάτας με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με τη σύμφωνη γνώμη των περισσοτέρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης- καταψήφισαν εκτός από τη Λαϊκή Συσπείρωση ο Μιχάλης Αντωνόπουλος και ο Σταμάτης Μπεχράκης- υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας της ΕΛ. ΑΣ με τη Δημοτική Αστυνομία για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο Δήμο Καλαμάτας. Στο μνημόνιο προβλέπεται ένα μεικτό σχήμα Αστυνομίας-Δημοτικής Αστυνομίας που θα στεγάζεται στο ιστορικό Δημαρχείο και θα έχει στενή «συνεργασία» για την πάταξη της εγκληματικότητας και ειδικότερα της παραβατικότητας που υπάρχει στις Δημοτικές Ενότητες και το οποίο είναι υπαρκτό. Θα επιβλέπουν τις κάμερες που θα μπουν σε εισόδους στα χωριά και στη πόλη, θα προσπαθήσουν να πατάξουν το παράνομο πλανόδιο εμπόριο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο μνημόνιο συνεργασίας κ.λπ. Το αρχικό κόστος θα είναι 112.000 και θα βαρύνει το Δήμο.

Πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του Δ.Σ ακούσαμε λόγια πολλά και μεγάλα για την ευαισθησία της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Χρυσοχοϊδη για τα πεδινά μέρη του Δήμου Καλαμάτας και την εγκληματικότητα. Ακούσαμε ότι υπουργός προσπαθεί και θα κάνει ό,τι μπορεί «στο μέτρο των δυνατοτήτων» της χώρας. Περίσσεψε ο λαϊκισμός και η πλειοδοσία εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και των συμβούλων της που «αγωνιούν» για το πρόβλημα της εγκληματικότητας των χωριών. Μάλλον θα ήταν σε άλλη χώρα όταν η Ν.Δ. έκλεινε τα αστυνομικά τμήματα, όταν και με ευθύνη της Ν.Δ. τα χωριά έφτασαν στα σημερινά επίπεδα εγκατάλειψης. Δεν είναι η ίδια η Δημοτική Αρχή που τόσα χρόνια διοικεί το Δήμο και έχει αφήσει τους αγροτικούς δρόμους σε αυτά τα χάλια, τις Δημοτικές Ενότητες χωρίς παιδικούς σταθμούς, τους δρόμους και τις πλατείες χωρίς επαρκή φωτισμό. Δεν είναι αυτή η Δημοτική Αρχή που για να ασχοληθεί με το ζήτημα του νερού στα χωριά του Άρι στο Αριοχώρι και στο Πλατύ έκανε πάνω από 5 μήνες και ακόμα δεν το έχει λύσει.

Το πρόβλημα της παραβατικότητας, βεβαίως, είναι μεγάλο και σοβαρό. Όμως, με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής της Ν.Δ., η Αστυνομία έχει προσανατολισμό στην καταστολή του λαϊκού κινήματος και όχι στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και στην προστασία της λαϊκής περιουσίας και της ζωής. Οι αναδιαρθρώσεις και συγχωνεύσεις των αστυνομικών τμημάτων δεν έγιναν με κριτήριο την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος αλλά με γνώμονα τη μείωση των κρατικών δαπανών.

Για αυτό από τη μία υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό στους τομείς που αφορούν στην προστασία του λαού και από την άλλη στελεχώνουν τομείς που αφορούν στην καταστολή του αγωνιζόμενου λαού (ΜΑΤ, Ασφάλεια κ.τ.λ.) και τη φύλαξη βουλευτών, επιχειρηματιών και υποδομών ιδιωτικών συμφερόντων που δεν είναι αποστολή της Αστυνομίας. Επιστέγασμα σε αυτή την πολιτική είναι και το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων που έρχεται να χτυπήσει το δικαίωμα στη διαδήλωση και στις συγκεντρώσεις. Αυτό αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και όχι η πάταξη της εγκληματικότητας.

Όσον αφορά στο ενιαίο επιχειρησιακό κέντρο, με κέντρο την Καλαμάτα, ουσιαστικά μιλάμε για ένταξη της Δημοτικής Αστυνομίας στον κατασταλτικό μηχανισμό, πράγμα που είναι έξω από την αρμοδιότητα της, άλλωστε δεν έχει ούτε τη στοιχειώδη εκπαίδευση. Όσο και αν το αρνείται αυτό η Δημοτική Αρχή, με αφορμή την παραβατικότητα κυρίως στις Δημοτικές Ενότητες, επιχειρούν να αλλάξουν το χαρακτήρα της Δημοτικής Αστυνομίας. Αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις.

Η τοποθέτηση καμερών σε εισόδους χωριών ή στο κέντρο της πόλης θα έχει ως συνέπεια ένα μεγάλο Big Brother και όχι την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Τίθεται ζήτημα λαϊκών δικαιωμάτων, ελεύθερης διακίνησης, αφού θα μας καταγράφει ένα κέντρο που θα μπορεί να χρησιμοποιεί κατά το δοκούν τα στοιχεία αυτά. Οι ΗΠΑ είναι πρώτες σε τοποθέτηση καμερών σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, πρώτες σε αναλογία όπλων ανά κάτοικο (1,1 όπλα ανά κάτοικο) και βεβαίως πρώτες σε εγκληματικότητα. Ούτε που σκέφτονται να δημιουργήσουν αστυνομικά τμήματα στελεχωμένα σε κάθε πρωτεύουσα των πρώην Δήμων με προσανατολισμό στην εγκληματικότητα. Ακόμα και το νέο σχήμα θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, με ανακύκλωση του υπάρχοντος μειωμένου προσωπικού.

Τα προβλήματα εγκληματικότητας που υπάρχουν στην Καλαμάτα και τα χωριά, ως αποτέλεσμα της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος με πολλές πλευρές, πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Ελληνική Αστυνομία. Αυτό είναι το σώμα το οποίο με ευθύνη του κεντρικού κράτους και του αντίστοιχου υπουργείου έχει την ευθύνη να αντιμετωπίσει το έγκλημα. Δεν είναι δουλειά της Δημοτικής Αστυνομίας. Η Δημοτική Αστυνομία με βάση τον κανονισμό της έχει μια σειρά λειτουργίες, οι οποίες ενισχύουν τη λειτουργία του Δήμου.

Προφανώς αφορμή για τη δημιουργία αυτού του συντονιστικού Αστυνομίας-Δημοτικής Αστυνομίας αποτελεί η παραβατικότητα που υπάρχει κυρίως στις Δημοτικές Ενότητες από τους Ρομά. Εννοείτε πως η Αστυνομία πρέπει να παίξει το ρόλο της ενάντια στην εγκληματικότητα και να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες τόσο ενάντια στους δράστες όσο και στους αποδέκτες των παράνομων ενεργειών.

Στην παραβατικότητα εκτός των άλλων συνθηκών τους εξωθεί κυρίως η ανυπαρξία διεξόδου και κοινωνικής πολιτικής. Καθώς είναι αγράμματοι και ανειδίκευτοι, έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και επιπλέον το κράτος δεν κάνει τίποτα ώστε να διευκολύνει την κατάστασή τους. Αντίθετα, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι «ποινικοποιεί» τη φτώχεια τους, με πρόστιμα σε μικροπωλητές, παλιατζήδες και πλανόδιους, που είναι τα συνηθέστερα επαγγέλματά τους. Αν η άγνοια εκτρέφει το φόβο και την προκατάληψη, τότε τι πρέπει να πούμε για το ελληνικό κράτος το οποίο ποτέ του δεν ασχολήθηκε με αυτούς τους ανθρώπους ποτέ του δεν ερεύνησε δεν προσπάθησε να κατανοήσει τον τρόπο ζωής τους, δεν προσπάθησε να τους εντάξει στην κοινωνία σαν ισότιμα μέλη του. Να πούμε για τις άθλιες συνθήκες που πηγάζουν από την έλλειψη στέγης, εργασίας, εκπαίδευσης, υγειονομικής φροντίδας για αυτή την ευπαθή ομάδα του πληθυσμού. Ο αναλφαβητισμός των ενηλίκων τσιγγάνων και των μικρότερων είναι σε υψηλά επίπεδα και αποτελεί εμπόδιο στην ομαλή ένταξη των τσιγγάνων στις τοπικές κοινωνίες. Αν υπήρχε μόνιμη στέγη και εργασία θα πήγαιναν σχολείο, θα άλλαζε η ζωή τους και κάποιες αρνητικές συνήθειες όπως να παντρεύονται από μικροί , πράγμα εντελώς κατακριτέο. Στην απλοποίηση των διαδικασιών ώστε να νομιμοποιηθούν όσοι ασκούν εμπορικές δραστηριότητες (μικροπωλητές κ.λπ.). Σήμερα αντί να απλοποιήσουν τη διαδικασία με την οποία δίνεται άδεια πλανόδιου εμπορίου, σύμφωνα με το μνημόνιο θα προσπαθήσουν να πατάξουν το παράνομο πλανόδιο εμπόριο. Δηλαδή θα τους κυνηγούν περισσότερο οδηγώντας τους στο έγκλημα. Αν πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα πατάξουν την παραβατικότητα είναι βαθιά νυχτωμένοι.

Του Δημήτρη Οικονομάκου
Δημοτικού συμβούλου Καλαμάτας με τη Λαϊκή Συσπείρωση