Δεν έχει ξεπεράσει το 30% η πληρότητα των καταλυμάτων στη Μεσσηνία

Δεν έχει ξεπεράσει το 30% η πληρότητα των ξενοδοχείων στη Μεσσηνία

Ακόμα παραμένουν κλειστά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια

Δεν έχει ξεπεράσει σε πληρότητα το 25-30% σε διανυκτερεύσεις η Μεσσηνία, με την κίνηση τόσο σε ξενοδοχεία όσο και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια να κινείται ακόμα σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Αρκετά ξενοδοχεία, αλλά και επιχειρήσεις με ενοικιαζόμενα δωμάτια, δεν έχουν ανοίξει στο νομό μας και περιμένουν ένα θαύμα για να κάνουν αυλαία για φέτος.

Με την τουριστική περίοδο να είναι σε εξέλιξη υπό ιδιάζουσα κατάσταση και με πρωτοφανείς όρους, ο τουριστικός κλάδος και στην περιοχή μας έχει εναποθέσει τις όποιες ελπίδες του στον εσωτερικό τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι, βάσει των οικονομικών στοιχείων του κλάδου, μία τουριστική μονάδα για να μπορέσει να καλύψει τα έξοδά της και να μην έχει ζημιά, πρέπει να έχει 58-60% πληρότητα.

Ανεπιβεβαίωτες προσδοκίες

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Καραλής, ερωτώμενος από το «Θ», σημείωσε ότι ακόμα υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία που δεν έχουν ανοίξει και ιδιαίτερα μικρά που δε διακινδυνεύουν να ανοίξουν με μικρές πληρότητες. «Δυστυχώς, ο πρώτος “τίτλος” της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή είναι “ανεπιβεβαίωτες προσδοκίες”. Όλοι πιστεύαμε ότι μετά το lockdown και επειδή καταφέραμε να είμαστε “καθαροί” από τον ιό, αυτό θα δημιουργούσε προϋποθέσεις για πιο δυναμική κίνηση. Αυτό, δυστυχώς, δεν επαληθεύεται, διότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα, αλλά έχουν πρόβλημα οι άλλες χώρες και τα Βαλκάνια και ο κόσμος δεν μπορεί να έρθει. Παράλληλα, οι ανταγωνιστές είναι αρκετά ισχυροί, ενώ βλέπουμε προσπάθειες από τις χώρες της βόρειας Ευρώπης να κρατήσουν τους πολίτες τους εκεί. Ο εγχώριος τουρισμός είναι αυτός που θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για φέτος», σημείωσε ο κ. Καραλής.

Η Μεσσηνία, όπως εξήγησε, είναι προσφιλής προορισμός και μπορούμε να προβάλουμε το προφίλ της φιλοξενίας, το «ανταγωνιστικό» δίωρο απόστασης από την Αθήνα, τις πεντακάθαρες θάλασσες, τις καλές τιμές και το καλό φαγητό.

Μάλιστα, ο κ. Καραλής είπε ότι στα νησιά εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές οι τιμές και αυτό βοηθάει τη Μεσσηνία, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι το ίδιο δωμάτιο, για παράδειγμα, στη Σκιάθο μπορεί να έχει 200-300 ευρώ τη βραδιά και στη Μεσσηνία 70-80 ευρώ.

Ό,τι σώσουν οι Έλληνες

«Περιμένουμε τους Έλληνες τουρίστες από 20 Ιουλίου έως 30 Αυγούστου και πιστεύω ότι θα έχουμε μια καλή πορεία. Αρκετά ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει και αναμένουν ένα καλό σημάδι για να το κάνουν», πρόσθεσε ο κ. Δημήτρης Καραλής.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων αναφέρθηκε σε ένα κενό στα πρωτοκόλλα και το οποίο αφορά στο χρόνο από τη στιγμή που θα προκύψει ένα ύποπτο (και όχι επιβεβαιωμένο) κρούσμα. Διευκρίνισε ότι έχει εξασφαλισθεί η λειτουργία ξενοδοχείων κρουσμάτων, αλλά υπάρχει κενό από την ώρα που θα προκύψει το ύποπτο περιστατικό σε ξενοδοχείο μέχρι την επιβεβαίωση ότι είναι κρούσμα. Να σημειωθεί, επίσης, ότι το ξενοδοχείο σε ένα τέτοιο συμβάν πρέπει να καλέσει γιατρό. Αυτό μαζί με την περίθαλψη είναι πρόσθετη επιβάρυνση για τον ξενοδόχο.

«Φέτος τα ξενοδοχεία και ο τουρισμός καλούνται να επιτελέσουν εθνικό έργο. Και δυστυχώς, τα περίφημα οικονομικά εργαλεία στήριξης είναι λίγα. Από το Ταμείο Εγγυοδοσίας ακόμα δεν έχει φύγει ούτε ένα ευρώ, παρότι έχουν δοθεί εγκρίσεις και έχουν υπογραφεί συμβάσεις», κατέληξε ο κ. Δημήτρης Καραλής.

Και ο πρόεδρος των Ενοικιαζόμενων Δωματίων Μεσσηνίας, Ιωάννης Καραλής, τόνισε ότι η κίνηση είναι υποτονική και σαφώς μειωμένη. «Η κίνηση είναι πολύ μειωμένη, γιατί λείπει ο ξένος τουρισμός. Το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο, γιατί οι ξένοι δεν μπορούν να έρθουν. Το όλο ενδιαφέρον περιορίζεται στην τοπική αγορά, η οποία επίσης είναι περιορισμένη. Δυστυχώς, κάποια καταλύματα θα παραμείνουν κλειστά. Δεν είναι μεγάλο αυτό το ποσοστό, αλλά είναι υπαρκτό», σχολίασε.

Της Βίκυς Βετουλάκη