Εκτός α΄ φάσης κατεδάφισης αυθαιρέτων η Μεσσηνία

Εκτός α΄ φάσης κατεδάφισης αυθαιρέτων η Μεσσηνία

Από τα 81 που έχουν προγραμματισθεί στην αποκεντρωμένη 

Καμία από τις 81 προγραμματισμένες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου δεν αφορά σε αυτό το πρώτο στάδιο τη Μεσσηνία. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δε θα συμπεριλαμβάνεται σε επόμενο στάδιο ή ότι ο νομός μας δεν έχει αυθαίρετα σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, περιοχές αιγιαλού παραλίας, ρέματα και εν γένει σε προστατευόμενες περιοχές που αφορά η συγκεκριμένη ενέργεια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μηδενική ανοχή

Τους προηγούμενους μήνες με επιστολή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης,  κάλεσε τις 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας να υλοποιήσουν άμεσα τις κατεδαφίσεις τελεσίδικα αυθαίρετων κατασκευών. Πρόκειται για αυθαίρετα σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, περιοχές αιγιαλού παραλίας, ρέματα και εν γένει σε προστατευόμενες περιοχές. Ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε να λάβει ενημέρωση από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για τις άμεσες ενέργειές τους μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Στην επιστολή αυτή ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η μηδενική ανοχή σε τέτοιες παράνομες δραστηριότητες βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνολικά της κυβέρνησης, αλλά και προσωπικά του πρωθυπουργού. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστερήσεις. Δεν είμαστε εδώ για να αναπαράγουμε παθογένειες του παρελθόντος. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αντιστοιχούν για να προστατέψουμε το περιβάλλον μας με πράξεις, όχι με λόγια. Είμαι σίγουρος πως όλοι μοιραζόμαστε την πεποίθηση ότι οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε το φυσικό πλούτο της πατρίδας μας, ο οποίος αποτελεί την πιο πλούσια κληρονομιά που αφήνουμε στα παιδιά μας».

81 κατεδαφίσεις

Μάλιστα, έχει διεξαχθεί και διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών, με χρήματα που εξασφαλίστηκαν από το «Πράσινο Ταμείο» για την απελευθέρωση ακτών, δασών και δασικών και ρεμάτων με κατεδαφίσεις αυθαιρέτων για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικα πρωτόκολλα.

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου έχουν ενταχθεί έργα εκτέλεσης κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών, επίσης σε αιγιαλό, παραλίες και δάση, συνολικού προϋπολογισμού 985.000 ευρώ.

Πριν από δύο χρόνια και μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος είχε ζητήσει από τους επτά συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων τους καταλόγους με τα πρωτόκολλα κατεδάφισης. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, οι προγραμματισμένες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε όλη τη χώρα και οι οποίες ήδη ξεκίνησαν, θα είναι 1.108.

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου έχουν προγραμματισθεί 81 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, όμως καμία από αυτές δεν αφορά στη Μεσσηνία. Πρόκειται για αυθαίρετα που αναμένεται να κατεδαφισθούν σε Κεφαλλονιά, Κέρκυρα, Κορινθία και Αχαΐα.

Της Βίκυς Βετουλάκη