Μέχρι και 1.000 υποθέσεις ματαιώθηκαν κατά την καραντίνα στα δικαστήρια της Καλαμάτας

Μέχρι και 1.000 υποθέσεις ματαιώθηκαν κατά την καραντίνα στα δικαστήρια της Καλαμάτας

Πιθανότατα να φτάνουν και τις 1.000 οι υποθέσεις η εκδίκαση των οποίων αναβλήθηκε στα δικαστήρια της Καλαμάτας όλων των βαθμίδων, κατά την περίοδο που παρέμειναν υποχρεωτικά κλειστά τα ακροατήρια λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Κάποιες από αυτές επαναπροσδιορίσθηκαν, ενώ άλλες τέθηκαν στο αρχείο με τον πρόσφατο νόμο που όρισε την παύση ποινικής δίωξης για συγκεκριμένα αδικήματα.

Ενδεικτικά, αναβλήθηκαν και επαναπροσδιορίσθηκαν το διάστημα της καραντίνας περίπου 150 υποθέσεις στο Εφετείο Καλαμάτας, 180-200 υποθέσεις (ειδική δικαιοδοσία) στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, 180-200 (ειδική δικαιοδοσία) στο Μονομελές, 80-100 υποθέσεις στα Ασφαλιστικά, 50-60 εκούσιες, 20-30 υποθέσεις τακτικής διαδικασίας (με το παλιό σύστημα) και 30-40 τακτικής διαδικασίας με το νέο σύστημα, 20-30 υποθέσεις στο Πολυμελές (παλιό σύστημα) και περίπου 60 υποθέσεις στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Πολλές τέθηκαν στο αρχείο

Σήμερα πλέον υπάρχει πλήρης επανεκκίνηση των ακροατηρίων και όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Περικλής Ξηρογιάννης, από τις 22 Ιουνίου λειτουργούν και τα ποινικά ακροατήρια, ενώ τα πολιτικά ακροατήρια έχουν αρχίσει από την 1η Ιουνίου.

«Στις δικαστικές αίθουσες τηρούνται αυστηρά μέτρα, που αφορούν μικρό αριθμό ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός αυτών και αποστάσεις ανάμεσα στους καθήμενους και στους παράγοντες της δίκης. Δεν υπάρχουν (και ορθά) διαχωριστικά πλεξιγκλάς, ενώ η χρήση μάσκας είναι προαιρετική. Το δικαστικό έτος παρατάθηκε κατά 15 μέρες και έτσι τα τμήματα διακοπών αρχίζουν στις 16 Ιουλίου 2020, ενώ θα αρχίσει και νωρίτερα το επόμενο, την 1η Σεπτέμβρη», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις που δε συζητήθηκαν κατά την περίοδο της καραντίνας και πόσο αυτό θα επηρεάσει τα επόμενα πινάκια των δικαστηρίων της Καλαμάτας, ο κ. Ξηρογιάνης σχολίασε: «Όσες ματαιώθηκαν επαναπροσδιορίστηκαν με πράξεις των πρόεδρων σε σύντομες ημερομηνίες, ορισμένες από τις οποίες είναι και εντός Ιουλίου. Ενημερώθηκε ο Δικηγορικός Σύλλογος και απέστειλε στα μέλη του τις σχετικές πράξεις. Δεν παρουσιάζεται φόρτος στα πινάκια, διότι πολλές ποινικές υποθέσεις τέθηκαν στο αρχείο και συγκεκριμένα με τις διατάξεις του Ν. 4689/2020 παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των πλημμελημάτων που έχουν τελεσθεί μέχρι και την 30/04/2020, για τα οποία προβλέπεται, ως κύρια ποινή, η ποινή της φυλάκισης μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας ή σωρευτικά κάποιες από τις παραπάνω ποινές.

Η θέση στο αρχείο αυτών των υποθέσεων βέβαια δημιουργεί εικόνα ανισότητας ανάμεσα στους κατηγορούμενους που έτυχε να εμπίπτουν χρονικά στην άνω διάταξη και σε αυτούς που είχαν ήδη καταδικαστεί αμετάκλητα ή θα δικαστούν στο μέλλον, ενώ φαίνεται άδικη και για τους ζημιωθέντες από τις παράνομες πράξεις, αν και διατηρούνται οι αστικές τους απαιτήσεις. Παρουσιάζεται έντονο φαινόμενο αναβολών τόσο λόγω αδυναμίας προετοιμασίας, λόγω της προηγηθείσας διακοπής των δικαστηρίων, αλλά και πολύ συχνά διότι οι διάδικοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν οικονομικά τις δίκες και ζητούν από τους δικηγόρους τους να θέτουν θέμα αναβολής. Λόγω όλων των παραπάνω, δεν υπάρχει επιβάρυνση στα πινάκια και ο ρυθμός εκδίκασης φαίνεται φυσιολογικός».

Κάποιοι αδιαφορούν

Σε ό,τι αφορά ζητήματα ασφάλειας και προστασίας της υγείας, ο κ. Ξηρογιάννης παρατηρεί ότι σημαντικό πρόβλημα υπάρχει στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου:

«Πρόβλημα στις αίθουσες και τα γραφεία δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως έντονα στο χώρο του ισογείου, όπου περιμένουν τη σειρά τους για την εκδίκαση οι διάδικοι, μάρτυρες κ.λπ. Από αυτούς μόνο ένα 5% φορά μάσκα και κρατά αποστάσεις. Οι υπόλοιποι συμπεριφέρονται λες και δεν έχει συμβεί τίποτα στον κόσμο και  η υποτιθέμενη ατομική και κοινωνική ευθύνη είναι ανύπαρκτη. Μόνο αν υπήρχε έλεγχος και κυρώσεις θα συμμορφώνονταν, δυστυχώς, ορισμένοι συνάνθρωποί μας όπως αποδεικνύεται, αφού αδιαφορούν για τον εαυτό τους και τους άλλους. Σε πολλές περιπτώσεις συνεχίζεται το απαράδεκτο φαινόμενο να έρχονται ομάδες που δεν έχουν σχέση με τη δίκη, αλλά με τον κατηγορούμενο, από τους οποίους δεν τηρείται κανένα μέτρο προστασίας, κινούνται ανεξέλεγκτα στο ισόγειο και δύσκολα υπακούουν σε συμβουλές. Υπάρχει άμεση ανάγκη αστυνομικής παρουσίας στο ισόγειο, για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας της υγείας, και κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει έλεγχος στην είσοδο για όσους εισέρχονται».

Της Βίκυς Βετουλάκη