«Τρέχει» στη Μεσσηνία η προθεσμία για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων

«Τρέχει» στη Μεσσηνία η προθεσμία  για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων

Άγνωστο ακόμα τι θα γίνει με την εξαγορά καταπατημένων για αγροτική χρήση

Ξεκίνησε και στη Μεσσηνία από την Τρίτη «να τρέχει» η προθεσμία για τις διοικητικές πράξεις και την κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, μεταξύ των οποίων βεβαίωση μηχανικού όταν υπάρχει οικοδομική άδεια, για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθύνονται στα γραφεία της Διεύθυνσης Δασών Μεσσηνίας (Τμήμα Δασικών Χαρτογραφήσεων), Ύδρας 5, Καλαμάτα τηλέφωνο 27210-20820, φαξ 27210-93723 και στο email: ddmes@5187.syzefxis.gov.gr.

Καταληκτική ημερομηνία για την περιοχή μας είναι η 19η Αυγούστου, ημέρα Τετάρτη.

Εξαγορά

Από την άλλη μεριά, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει σταματήσει η εξαγορά των καταπατημένων για γεωργική χρήση και κανείς ακόμα δε γνωρίζει τι θα γίνει.

Όσες εξαγορές είχαν ολοκληρωθεί, πιθανότατα (χωρίς ούτε αυτό να μπορεί να το πει κάποιος υπεύθυνος με σιγουριά) δε θα υπάρξει πρόβλημα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για το ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί. Πάντως, οι αρμόδιες υπηρεσίες εξακολουθούν να βρίσκονται στο σκοτάδι για το θέμα αυτό.

Αποχαρακτηρισμός

Με την προθεσμία που άρχισε «να τρέχει» και στη Μεσσηνία, οι ενδιαφερόμενοι έχουν  περιθώριο ένα μήνα προκειμένου να καταθέσουν διοικητικές πράξεις,  με βάση τις οποίες θα γίνει η διαδικασία αναθεώρησης των υπό κατάρτιση αλλά και κυρωμένων δασικών χαρτών.

Σημειώνεται ότι στην υπουργική απόφαση, που υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, περιλαμβάνονται όλες οι διοικητικές πράξεις με τις οποίες εκτάσεις απώλεσαν το δασικό τους χαρακτήρα πριν από το 1975, ώστε να μην εμφανίζονται οι περιοχές αυτές ως δασικές και αναγκάζονται οι ιδιοκτήτες να περνούν από τη διαδικασία των αντιρρήσεων.

Το πρόβλημα είχε δημιουργηθεί καθώς οι προδιαγραφές των Δασικών Χαρτών δε συμπεριελάμβαναν αναδασμούς, απαλλοτριώσεις, παραχωρητήρια αγροτικών κλήρων και άλλες πράξεις, για να μπορούν αυτές οι εκτάσεις να εξαιρεθούν. Επίσης, στην υπουργική απόφαση προβλέπονται οι διαδικασίες για την αναμόρφωση των Δασικών Χαρτών που αναρτήθηκαν πριν από την εφαρμογή του νέου περιβαλλοντικού νόμου (συμπεριλαμβανομένων των μερικώς ή ολικώς κυρωθέντων). Οι ίδιες διαδικασίες θα αφορούν και στους Δασικούς Χάρτες, οι οποίοι ήταν υπό ανάρτηση, αυτές τις ημέρες αναμορφώνονται και εντός του επόμενου διμήνου (έως 30/9) θα αναρτηθούν. Προβλέπονται, επίσης, οι διαδικασίες για τη γρήγορη εξέταση των πρόδηλων σφαλμάτων και των αντιρρήσεων.

Η κατάθεση των στοιχείων και των εγγράφων που απαιτείται θα γίνει εντός προθεσμίας τριάντα ημερών,  η οποία για τη Μεσσηνία έχει απώτερη προθεσμία έως τις 19 Αυγούστου 2020.

Μετά τη συλλογή των στοιχείων, η Διεύθυνση Δασών θα πρέπει να εξετάσει τις αιτήσεις και να αποφανθεί αν καλύπτουν τις προϋποθέσεις του νόμου και πρέπει να γίνουν δεκτές.

Στη συνέχεια οι Διευθύνσεις Δασών θα διορθώσουν τους Δασικούς Χάρτες με τα στοιχεία των συλλογικών ή ατομικών διοικητικών πράξεων που θα έχουν συλλεχθεί και θα προχωρήσουν στην αναμόρφωση των Δασικών Χαρτών.

Της Βίκυς Βετουλάκη