Τριφυλία: Συσσωρεύονται σκουπίδια παντού, σε 3 μέρες κανονικά η αποκομιδή λέει ο Κουτρουμπής

Τριφυλία: Συσσωρεύονται σκουπίδια παντού, σε  3 μέρες κανονικά η αποκομιδή λέει ο Κουτρουμπής

Εφιάλτη μπροστά στα μάτια τους αρχίζουν να βλέπουν με το σκουπίδια στην Τριφυλία. Κι αυτό, γιατί δε γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων, γιατί δεν υπάρχει νόμιμος χώρος για την, προσωρινή έστω, εναπόθεσή τους μετά τη φωτιά στον παράνομο σκουπιδότοπο στο Αλιμάκι της Δ.Ε. Κυπαρισσίας.

Σε κάδους και γύρω από αυτούς συσσωρεύονται σκουπίδια που – για την ώρα – σχηματίζουν λόφους, ενώ πάρτυ κάνουν αδέσποτα και κάθε είδους ζωύφιο. Η μπόχα και βρώμα σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία κάνουν την ατμόσφαιρα, όπου υπάρχει κάδος, δυσώδη και κάτοικοι δεν μπορούν να ανοίξουν τα παράθυρα των σπιτιών τους για λίγο αέρα δροσιάς το βράδυ.

Από το Δήμο Τριφυλίας εξετάζονται τρόποι και κυρίως χώροι για την εναπόθεση των απορριμμάτων, με το πιθανότερο ο χώρος να είναι παρακείμενος σχετικά στον παράνομο σκουπιδότοπο Αλιμακίου που καίγεται από την Παρασκευή και θα καίγεται για πολλές μέρες, αφού εκεί είναι τόνοι σκουπιδιών, ενώ η κάπνα με τις καρκινογόνες διοξίνες «πνίγει» την ευρύτερη περιοχή.

Η «λύση» της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας για εναπόθεση των απορριμμάτων στον αποκατεστημένο παλιό ΧΑΔΑ Φιλιατρών, δεν ευδοκίμησε μετά το προχθεσινό «μπλόκο» αυτοδιοικητικών της Δ.Ε. Φιλιατρών.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Αλέκος Κουτρουμπής, ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες που δε γίνεται η αποκομιδή απορριμμάτων, ενημερώνοντάς τους πως σε τρεις μέρες θα συνεχιστεί κανονικά, ενώ άφησε αιχμές για τους αυτοδιοικητικούς από τη Δ.Ε. Φιλιατρών που απέτρεψαν την εναπόθεση σκουπιδιών στον αποκατεστημένο παλιό ΧΑΔΑ των Φιλιατρών.

«Θα ήθελα να ενημερώσω τους πολίτες της Τριφυλίας ότι σε τρεις μέρες περίπου θα είμαστε έτοιμοι πλέον και θα συνεχιστεί η αποκομιδή όπως και πριν. Ζητάμε συγγνώμη από τους πολίτες, όμως μετά τη φωτιά στο Αλιμάκι ήταν επόμενο αυτό να γίνει. Στεναχωριέμαι για κάποιους δημοτικούς συμβούλους που, όταν πήγαμε να ρίξουμε σκουπίδια στα Φιλιατρά δίπλα από τον αποκατεστημένο ΧΑΔΑ, φώναζαν και έκαναν ντόρο. Θα χρησιμοποιούσαμε το χώρο για πέντε μέρες και δε θα υπήρχε πρόβλημα κανένα. Αλλά πιστεύω ότι σε 3ημέρες θα έχει αποκατασταθεί και πάλι η αποκομιδή».

Οι συνέπειες από τη συσσώρευση σκουπιδιών, αφού δε γίνεται αποκομιδή, είναι πολλές και έχουν να κάνουν με επιπτώσεις στη δημόσια υγεία όπως και στο περιβάλλον. Το κοινωνικό, περιβαλλοντικό, οικονομικό και πρωτίστως υγείας ζήτημα που ανέκυψε με τα σκουπίδια στην Τριφυλία, πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, σύνεση και νομιμότητα και κυρίως απαιτείται λύση σοβαρή και όχι με ημίμετρα. Αντί για ανεξέλεγκτη ρίψη – διάθεση – εναπόθεση των σκουπιδιών σε χώρο παρακείμενο στο Αλιμάκι, εξετάστηκαν άραγε άλλες λύσεις και κάθε δυνατότητα για λύση; Εξετάστηκαν τα πάντα που σχετίζονται και με τον περιφερειακό σχεδιασμό; Ή θα δημιουργηθεί ένας νέος παράνομος σκουπιδότοπος κοντά σε εκείνον που καίγεται;

Του Ηλία Γιαννόπουλου