6ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς: Βραβεία και έντονος προβληματισμός για το μέλλον…

6ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς: Βραβεία και έντονος προβληματισμός για το μέλλον…

Ολοκληρώθηκε προχθές με επιτυχία το (διήμερο) 6ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς, στο συνεδριακό κέντρο του Elite City Resort, με οργανωτή τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας και συνδιοργανωτή το Δήμο Καλαμάτας.

Η απουσία ελαϊκής πολιτικής αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μεσσηνία τα τελευταία χρόνια με το ελαιόλαδο ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή.

Την έναρξη του φεστιβάλ κήρυξε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πρότυπος Δήμος”, Βασίλης Τζαμουράνης, ο Μενέλαος Κουτέλας, μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας και ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Δημήτρης Πετρόπουλος.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, που λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί αυξάνουν ακόμα περισσότερο την πίεση στην κοινωνία και σχεδόν στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας.

Η αγροτική παραγωγή, ο πρωτογενής τομέας αποτέλεσε διαχρονικά το βασικό πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας. Το λάδι, η ελιά, ο πράσινος χρυσός όπως μάθαμε να το λέμε, αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή μας. Και οφείλουμε όχι μόνο να το προστατεύσουμε και να το εκμεταλλευτούμε, αλλά να διασφαλίσουμε την ποιότητά του, αναδεικνύοντας τα μοναδικά και ευεργετικά χαρακτηριστικά του.

Ως Δήμος Καλαμάτας συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες του Αγροτικού Συνεταιρισμού, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό και το προϊόν της περιοχής μας».

Στη συνέχεια, ο Βασίλης Δημόπουλος, διευθυντής του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο και τις δυνατότητες του Εργαστηρίου και ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού γευσιγνωσίας ελαιολάδου του “Kalamata Olive Oil Awards 2020”, που έγιναν στο πλαίσιο του φεστιβάλ.

Τα βραβεία δόθηκαν: Το 1ο στο ελαιόλαδο “Angel” της εταιρείας Δραγώνα. Το 2ο στο ελαιόλαδο “Mani” της εταιρείας Μπλάουελ. Το 3ο μοιράστηκαν το ελαιόλαδο της οικογένειας Δούζη από την Αλαγονία και η Iliada της ΑΓΡΟΒΙΜ.

Επίσης, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας τίμησε για την προσφορά τους το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου”, το διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γιάννη Κυριακόπουλο, τον Γιώργο Κόκκινο (πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών “Νηλέας”) και τον Γεώργιο Ζακυνθινό, καθηγητή του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Α.Π.

Φωτό: Στασινός Μουτσούλας