Ο κορωνοϊός «ποδοπάτησε» και το Συνεδριακό Τουρισμό

Ο κορωνοϊός «ποδοπάτησε»  και το Συνεδριακό Τουρισμό

Ι. Καραλής: «Η ευλαβική τήρηση των μέτρων είναι μονόδρομος»

Απανωτά είναι τα πλήγματα στον τομέα του τουρισμού και για τη Μεσσηνία, αφού άλλος ένας κλάδος του, εκείνος του συνεδριακού, έχει καταποντιστεί για φέτος. Μάλιστα, πρόσφατη πανελλαδική μελέτη έδειξε ότι έχει ακυρωθεί ή αναβληθεί το 95% των διεθνών διοργανώσεων. 

Όπως σημείωσε και ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Ιωάννης Καραλής, οι  προσδοκίες ότι η κατάσταση για τον τουρισμό στην Ελλάδα κάπως θα ομαλοποιηθεί από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Αγγλία, διαψεύστηκαν και το μόνο πλέον που έχει απομείνει είναι ο εγχώριος τουρισμός, που όμως έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και οικονομικές και χρονικές.

Ακυρώνονται

Ακυρώσεις και αναβολές των διεθνών διοργανώσεων σε ποσοστό άνω του 95% καταγράφονται το 2020 στη χώρα μας εξαιτίας της πανδημίας. Αντίστοιχα, το ποσοστό αυτό στις πανελλαδικές διοργανώσεις κυμαίνεται γύρω στο 95% για τους συνεδριακούς χώρους και στο 79% για τις εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων και συναντήσεων.

Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από την πρώτη πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησαν από κοινού μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων (ACVB) και το Γραφείο Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών της Θεσσαλονίκης (TCB), στο πλαίσιο καταγραφής του αντίκτυπου της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης στην ελληνική βιομηχανία συνεδρίων, εκθέσεων, εταιρικών εκδηλώσεων και ταξιδιών κινήτρων.

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 122 εταιρείες του κλάδου από όλη την Ελλάδα.

Οι συνέπειες από τις ακυρώσεις και τις αναβολές υπολογίζεται ότι έχουν επιφέρει μείωση του τζίρου σε ποσοστό 76% για τις εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων και σε ποσοστό 69% για τα ξενοδοχεία, τους χώρους εκδηλώσεων και τα συνεδριακά κέντρα. Σημειώνεται, δε, ότι το 20% των ερωτηθέντων καταγράφει ήδη ακυρώσεις ή αναβολές προγραμματισμένων εκδηλώσεων για το 2021, με την πλειοψηφία να αναμένει περαιτέρω ακυρώσεις το επόμενο διάστημα.

Στην έρευνα καταγράφεται, επίσης, η δυναμική άνοδος των διαδικτυακών συναντήσεων ως εναλλακτική λύση αντιμετώπισης της κατάστασης. Ο κλάδος δείχνει να ανταποκρίνεται με ευελιξία στις νέες συνθήκες, με το 83% των διοργανωτών συνεδρίων και εκδηλώσεων να διαθέτει τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία για τη διοργάνωση διαδικτυακών/υβριδικών εκδηλώσεων και το 67% να δηλώνει ότι έχει ήδη αναλάβει τη διοργάνωσή τους.

Οι επαγγελματίες του κλάδου προσδιορίζουν, πάντως, την επανεκκίνηση της αγοράς την άνοιξη/καλοκαίρι του 2021 και συμφωνούν στην ανάγκη γρήγορης επαναφοράς και ενεργοποίησης των φυσικών συνεδρίων, την αξία των οποίων τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει.

Η ανασφάλεια που επικρατεί φαίνεται να επιφέρει τροποποιήσεις και στις απαιτήσεις των πελατών, οι οποίοι ζητούν μεγαλύτερη ελαστικότητα στην πολιτική πληρωμών και ακυρώσεων και αυστηρότερη εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Και στη Μεσσηνία

«Δυστυχώς και τα συνέδρια έχουν υποστεί όλες τις δυσμενείς επιδράσεις με τις υπόλοιπες δραστηριότητες που συνδέονται με χώρους συνάθροισης. Οι μεγάλες συναθροίσεις είναι αποτρεπτικές. Ακόμα και το πιο απλό που θα μπορούσε να δουλέψει, το γιώτινγκ, δε δουλεύει. Η ψυχολογία δεν είναι απλό πράγμα. Ο πρώτος παράγοντας που δημιουργεί ανάσχεση στον τουρισμό είναι η ψυχολογία. Δεν περιμένουμε καμία αισθητή διαφοροποίηση πλέον», σημείωσε ο κ. Καραλής.

Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Μεσσηνίας επισήμανε, επίσης, ότι υπάρχει συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου και ο εγχώριος τουρισμός θα αρχίσει να δημιουργεί μια δυναμική από την επόμενη εβδομάδα και μέχρι τις 25 Αυγούστου.

«Το άλλο θηρίο που έχουμε να παλέψουμε είναι ο ιός, καθώς κι εκεί τα περί ζέστης και εξόντωσής του δεν ισχύουν. Είναι ασαφές το περιβάλλον που κινούμαστε και οι επιχειρήσεις προσπαθούν για το ακατόρθωτο. Η Μεσσηνία πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της τις επισημάνσεις που έρχονται από κεντρικό επίπεδο και να τηρούμε τα μέτρα με ευλάβεια. Αυτό είναι μονόδρομος αν θέλουμε να διατηρήσουμε το κεκτημένο που έχουμε, καθώς αυτό μπορεί να είναι το διαβατήριο και το εισιτήριό μας για την επόμενη χρονιά. Πιστεύω ότι η επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη», κατέληξε ο Καραλής.

Της Βίκυς Βετουλάκη