Η απεμπλοκή δυσκολότερη από την εμπλοκή…

Η απεμπλοκή δυσκολότερη από την εμπλοκή…

Έξι μέρες στο “κόκκινο”, συμπληρώνουν ήδη οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Σε διπλωματικό επίπεδο, ο “μαραθώνιος” που έχει επιδοθεί η ελληνική πλευρά συνεχίζεται. Παράλληλα, ενεργό ρόλο παίζει η Γερμανία και η ίδια η πρόεδρος της Άνγκελα Μέρκελ που κάνει προσπάθειες ώστε να μην ξεφύγει “περαιτέρω” η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.  Ωστόσο,  η απεμπλοκή είναι εξόχως πιο δύσκολη απ’ την εμπλοκή και είναι δύσκολο να κάνει κάποιος πίσω αποδεχόμενος τους όρους της άλλης πλευράς. 

Πιθανότερο σενάριο είναι ότι μέχρι τις 23 Αυγούστου θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σ’ αυτή την κατάσταση, με το τουρκικό ωκεανογραφικό και τη “συνοδεία” του, να συνεχίζει τις παράνομες “βόλτες” του. Είναι απορίας άξιο τι θα συμβεί από τότε και μετά… Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι προ ολίγων εβδομάδων είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες για συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για έναρξη συζητήσεων στις 24 Αυγούστου υπό τη “διαιτησία” της Γερμανίας. Αυτά τα σενάρια άρχισαν από χθες να επανέρχονται.

 Ποια  τύχη  όμως μπορεί να έχουν αυτές οι συζητήσεις, όταν η δική μας πλευρά θέτει μόνο ως διαφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ (εκτός και έχει αλλάξει κάτι) ενώ ο Ρ.Τ. Ερντογάν “είδε” χθες μέχρι και επιθέσεις σε μουσουλμανικούς τάφους στη Δυτική Θράκη, λέγοντας μάλιστα ότι θα κάνουν το καθήκον τους όταν θα έρθει η ώρα ; 

Αν ο Αύγουστος ήταν “θερμός” στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, πολύ φοβάμαι ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι “καυτός”. 

Κ. Γαζ. 

Υγ: Υπάρχει φυσικά και ο κίνδυνος πρόκλησης θερμού επεισοδίου  από ατύχημα το διάστημα μέχρι τις 23  Αυγούστου… Ωστόσο, φαίνεται ότι η ελληνική ναυτική παράδοση, συνεχίζεται επάξια, με τα στελέχη του Π.Ν. να το αποδεικνύουν περίτρανα και έμπρακτα.