Ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης στο πλευρό των υποστηρικτών για την ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής

Ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης  στο πλευρό των υποστηρικτών για την ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής

Η υπόθεση υλοποίησης του έργου της γ’ φάσης ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας, όπου προβλέπονται παρεμβάσεις στην πλατεία της Υπαπαντής, έχει πάρει τις τελευταίες μέρες διαφορετική… πορεία από αυτή που προβλέπει η μελέτη.

Κι αυτό, διότι το αίτημα ανάδειξης των αρχαίων στην περιοχή βρίσκει ευήκοα ώτα, όχι μόνο… διαδικτυακά με τη συλλογή χιλιάδων υπογραφών δημοτών ή επιστολών, όπως αυτή του πρώην δημάρχου Καλαμάτας Γιώργου Κουτσούλη, αλλά με δημόσιες δηλώσεις που διαμορφώνουν κλίμα υπέρ της υλοποίησης της πρότασης.

Έτσι, μετά το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο και ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης τάσσεται υπέρ της ανάδειξης των αρχαιοτήτων στην πλατεία, παρουσιάζοντας, μάλιστα, το αίτημα ως πρωταρχικής σημασίας.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Δυτική Μάνη το ερχόμενο Σάββατο και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πέτρος Θέμελης είπε ότι, εφόσον θα ξηλωθεί η πλατεία της Υπαπαντής για ανάπλαση, πρέπει να γίνει ανασκαφή και να αναδειχθούν οι αρχαιότητες. Διαφορετικά, συνέχισε, είναι προτιμότερο να μείνει η πλατεία ως έχει και να πάνε τα χρήματα σε άλλο έργο.

Όπως είπε ειδικότερα ο καθηγητής, “υποστηρίζω το εξής: Εφόσον θέλετε να ξηλώσετε την πλατεία, πρέπει να γίνει ανασκαφή και να διατηρηθούν τα αρχαία κάτω, επισκέψιμα και ορατά, να συντηρηθούν, να αναδειχθούν. Να γίνει πληρέστερη ανασκαφή, γιατί ο Γιαλούρης έκανε τομές βιαστικά, στη διάρκεια μιας λεγόμενης σωστικής ανασκαφής και όχι συστηματικής.

Τώρα που ξέρουμε ότι έχουμε αρχαία, πρέπει να κάνουμε μια συστηματική ανασκαφή. Αλλιώς αφήστε την πλατεία όπως είναι και μην την πειράζετε και δώστε τα χρήματα κάπου αλλού, το 1.700.000 ευρώ”.

Α.Π.