Πάνω από 3.500 φωλιές Καρέτα κατέγραψε ο “ΑΡΧΕΛΩΝ” φέτος στην Περιοχή Προστασίας της φύσης του Κυπαρισσιακού κόλπου

Πάνω από 3.500 φωλιές Καρέτα κατέγραψε ο “ΑΡΧΕΛΩΝ” φέτος  στην Περιοχή Προστασίας της φύσης του Κυπαρισσιακού κόλπου

Πάνω από 3.500 φωλιές Καρέτα κατέγραψε ο  Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας “ ΑΡΧΕΛΩN” φέτος στην Περιοχή Προστασίας της φύσης του Κυπαρισσιακού κόλπου, όμως η τύχη πολλών από αυτές θα κριθεί από τους ανθρώπους της περιοχής, στο στάδιο της εκκόλαψης.

Έκκληση του “ΑΡΧΕΛΩΝ” να σβήνουν τα φώτα προς την παραλία μετά τις 11 το βράδυ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.Τα πρώτα χελωνάκια του φετινού καλοκαιριού στον Κυπαρισσιακό κόλπο εκκολάφθηκαν ήδη και έφθασαν ασφαλή στη θάλασσα. Όμως στις τοποθεσίες Καλό Νερό, Βουνάκι, Βλασσάδα, Αγιαννάκης, Ελαία, Γιαννιτσοχώρι, Θολό, Νεοχώρι και παραλίας Αγ. Νικολάου υπάρχει αυξημένος ο κίνδυνος να βρεθούν χιλιάδες εκκολαπτόμενα χελωνάκια αποπροσανατολισμένα από τα ιδιωτικά και δημοτικά φώτα σε διάφορα σημεία, προειδοποιεί o “ΑΡΧΕΛΩΝ”.

Στον Κυπαρισσιακό κόλπο ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατέγραψε μέχρι τώρα περισσότερες από 3.500 φωλιές Καρέτα και γίνεται προσπάθεια να προστατευτούν όσες από αυτές επηρεάζονται από τη φωτορύπανση με τη μέθοδο της «σκίασης». Όμως λόγω της πανδημίας χρειάστηκε να μειωθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων ερευνητών πεδίου και εθελοντών στο πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ενώ το φετινό καλοκαίρι σημειώνεται για ακόμη μία χρονιά αύξηση του αριθμού των φωλιών. Έτσι, πολλά από τα χελωνάκια που θα εκκολαφθούν από αυτές τις φωλιές θα μείνουν εκτεθειμένα στον έντονο τεχνητό φωτισμό της παραλίας. Εάν δεν σβήσουν τα φώτα που φέγγουν στις παραλίες μετά τις 11 το βράδυ, για πολλά χελωνάκια θα είναι ήδη αργά.

Γιατί να κλείσουν τα φώτα το βράδυ; Ο Γιάννης Χαλκιάς, υπεύθυνος του προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Δυτική Πελοπόννησο εξηγεί: «Η παράκτια ζώνη του Κυπαρισσιακού έχει δεχτεί σε πολλά σημεία ανθρώπινες επεμβάσεις δηλαδή οικισμούς, ξενοδοχεία, ταβέρνες, μπαρ, κλπ. και τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει αισθητή σε αρκετά σημεία η παρουσία των φώτων προς την παραλία ωοτοκίας. Τα χελωνάκια είναι «φωτοτακτικοί οργανισμοί», δηλαδή έλκονται από το φως. Συνήθως εκκολάπτονται το βράδυ ή τις πρώτες πρωινές ώρες και κινούνται προς το νερό που καθρεφτίζει το φεγγάρι και τα αστέρια. Όμως, τα τεχνητά φώτα γύρω ή κοντά στις φωλιές αποπροσανατολίζουν τα χελωνάκια και τα στέλνουν σε αντίθετη κατεύθυνση από τη θάλασσα, κάτι που αποβαίνει μοιραίο στη μάχη για επιβίωση από τα πρώτα κιόλας λεπτά της ζωής τους».

Για το λόγο αυτό ο “ΑΡΧΕΛΩΝ” κάνει έκκληση σε τοπικές αρχές κι επιχειρήσεις να χαμηλώσουν, να καλύψουν ή να σβήσουν τελείως τα φώτα τους προς στην παραλία μετά τις 11 το βράδυ στα σημεία Καλό Νερό, Βουνάκι, Βλασσάδα, Αγιαννάκης, Ελαία, Γιαννιτσοχώρι, Θολό, Νεοχώρι και παραλίας Αγ. Νικολάου, ώστε χιλιάδες νεοσσοί να μην χάσουν τον δρόμο τους και καταλήξουν νεκροί στις εγκαταστάσεις τους ή στο δρόμο, την επόμενη μέρα.

Είναι στα χέρια κατοίκων, επιχειρήσεων κι επισκεπτών να δώσουν οι ίδιοι φέτος την ευκαιρία στη φύση να βρει το δρόμο της, σβήνοντας τα φώτα. Το πρώτο ταξίδι ενός νεοσσού προς τη ζωή, τη θάλασσα, την επιβίωση, είναι συγκινητικό αλλά και ευάλωτο. Το σβήσιμο των φώτων είναι μία πρωτοβουλία που προάγει τις αξίες μας και την οικολογική μας συνείδηση.