Το… «γεφύρι» του Δανειολήπτη – Τη Δευτέρα ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Το… «γεφύρι» του Δανειολήπτη – Τη Δευτέρα ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Ξεκινούν οι αιτήσεις «πράσινων» και «κόκκινων» δανειοληπτών που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού, για την επιδότηση των δόσεων των δανείων τους με ενέχυρο την πρώτη κατοικία, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ». Τη Δευτέρα 3 Αυγούστου ανοίγει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Η Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους έχει ήδη ολοκληρώσει τη μεταφόρτωση των δεδομένων των δανειοληπτών από τις τράπεζες, την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ στην πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων επιδότησης δόσεων δανείων με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ – ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα παραμείνει ανοικτή έως το τέλος Σεπτεμβρίου, και έως τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να έχουν επιλεγεί οι δανειολήπτες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης των μηνιαίων δόσεων δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία. 

Οι πρώτες πληρωμές αναμένεται να γίνουν στα τέλη Οκτωβρίου και θα εκτείνονται έως τον Ιούνιο του 2021.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ

Οι ενδιαφερόμενοι θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς του Τaxisnet και το σύστημα αυτόματα θα αντλεί όλα τα δεδομένα για το εισόδημα και την περιουσία τους ώστε να προκύπτει αν είναι δικαιούχοι ή μη. 

Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί διασταύρωση των στοιχείων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο δανειολήπτης πληροί τα κριτήρια και μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα-γέφυρα.

Συγκεκριμένα:

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά με τους κωδικούς ταυτοποίησης Τaxisnet. Μέσω της ταυτοποίησης ανακτώνται αυτόματα από τις βάσεις δεδομένων της φορολογικής διοίκησης τα ακόλουθα στοιχεία:

α) Στοιχεία του αιτούντος και ειδικότερα το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας, αν είναι επιτηδευματίας.

β) Στοιχεία του συζύγου και των εξαρτώμενων μελών του και ειδικότερα το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας, αν είναι επιτηδευματίες.

ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΔΟΤΗΘΟΥΝ

1. Φυσικά πρόσωπα – εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί, άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθεροι επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους.

2. Φυσικά πρόσωπα με μείωση μηνιαίου μισθού, λαμβάνοντας υπόψη το μέσο μηνιαίο μισθό Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020, έναντι του μέσου μηνιαίου μισθού Απριλίου και Μαΐου 2020. Το ποσοστό μείωσης του μισθού κυμαίνεται στα ακόλουθα επίπεδα:

•Τουλάχιστον 10% για εισοδήματα έως 1.000 ευρώ

•Τουλάχιστον 20% για εισοδήματα από 1.000 ευρώ έως και 2.000 ευρώ

•Τουλάχιστον 30% για εισοδήματα άνω των 2.000 ευρώ.

3. Επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητάς τους, δηλαδή παρουσίασαν μείωση ΦΠΑ άνω του 20%, λαμβάνοντας υπόψη το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2019.

4. Δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.

5. Φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «Συν-Εργασία». Ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Το πρόγραμμα-γέφυρα έχει διάρκεια 9 μηνών και η επιδότηση θα κυμαίνεται από 300 έως 600 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το αν το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά, αν παρουσιάζει καθυστέρηση ή έχει καταγγελθεί. Κριτήρια αποτελούν η αξία της πρώτης κατοικίας, το ποσό του ανεξόφλητου δανείου, το οικογενειακό εισόδημα, το σύνολο καταθέσεων και επενδυτικών προϊόντων και η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας. Τα κριτήρια διαφέρουν ανάλογα με το αν το δάνειο είναι πράσινο, κόκκινο ή καταγγελμένο. 

Επιμέλεια Στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας

Νομικός/ Οικονομολόγος