Ξεκίνησε η κατάρτιση προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Ξεκίνησε η κατάρτιση προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Προτεραιότητα σε έργα που εκκρεμούν και μείωση ανελαστικών δαπανών

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες σύνταξης του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού της Περιφέρειας για το επόμενο οικονομικό έτος 2021 και τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε ευρεία τηλεδιάσκεψη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα με τους αντιπεριφερειάρχες και υπηρεσιακούς παράγοντες των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων.

Όσον αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα, εισηγητής του οποίου προς την Οικονομική Επιτροπή και το Περιφερειακό Συμβούλιο ορίστηκε ο αναπληρωτής περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, την διαδικασία της κατάρτισής του αναλαμβάνει επιτροπή από τους διευθυντές Τεχνικών Έργων των πέντε περιφερειακών ενοτήτων, υπό τον Γιώργο Μουταφίδη και την Ευανθία Σίδερη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό, εισηγητής του οποίου στα δύο πιο πάνω σώματα θα είναι ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, η κατάρτισή του θα γίνει από επιτροπή των διευθυντών Διοικητικού – Οικονομικού των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων, υπό την Αγγελική Πουλοπούλου και τον Τέλη Γκανά από την αντίστοιχη Διεύθυνση της Περιφέρειας.

Όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, οι επιτροπές αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους μέχρι το τέλος του Αυγούστου, έτσι ώστε μέχρι τα μέσα του ερχόμενου Σεπτεμβρίου ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2021 να έχουν κατατεθεί προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Προτεραιότητες

Ο κ. Νίκας περιέγραψε τις κατευθύνσεις στις οποίες θα πρέπει να κινηθούν οι επιτροπές. Συγκεκριμένα, όσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα, ο Περιφερειάρχης ζήτησε να προβλεφθεί η χρηματοδότηση έργων των οποίων υπολείπεται η ολοκλήρωσή «προκειμένου να κλείσουν οι όποιες εκκρεμότητες», όπως σημείωσε. Παρατήρησε επίσης ότι οι δημοπρατήσεις έργων θα πρέπει να ξεκινούν από 500.000 ευρώ, ενώ -μεταξύ άλλων- ζήτησε, να εξασφαλιστούν 80.000 ευρώ για φυτεύσεις δέντρων, καθώς και από 100.000 ευρώ σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, για καθαρισμό πρανών και αποκομιδή σκουπιδιών από τα οδικά δίκτυα.

Ας σημειωθεί ότι στο υπό κατάρτιση τεχνικό πρόγραμμα δεν θα περιληφθούν αθλητικά έργα και επεμβάσεις σε μνημεία, τα οποία θα χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Αυτό συμβαίνει επειδή τόσο στο Τεχνικό Πρόγραμμα, όσο και στον προϋπολογισμό, των Περιφερειών πρέπει να περιλαμβάνονται αποκλειστικά έργα που χρηματοδοτούνται μέσω ιδίων πόρων και ΚΑΠ, αλλά όχι μέσω ΕΣΠΑ και ΠΔΕ -κάτι που δεν ισχύει για τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, οι οποίοι μπορούν να κάνουν τις σχετικές εγγραφές.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, εκτός από τις κατευθύνσεις του υπαγορεύει το υπουργείο Οικονομικών ως προς την σύνταξή του, ο περιφερειάρχης ζήτησε, να υπάρξει μείωση των αποκαλούμενων ανελαστικών δαπανών, όπως επίσης και μείωση δαπανών προμηθειών, δεδομένου -όπως τόνισε- ότι με την εφαρμογή, από την αρχή του ερχόμενου χρόνου, της ψηφιοποίησης του δημοσίου μέσω της «Ίριδας» περιορίζεται σημαντικά η κατανάλωση χαρτικών και μελανιών.

Ακόμα, ο Π. Νίκας ζήτησε να εξασφαλιστούν συνολικά 600.000 ευρώ για τα προγράμματα δια βίου μάθησης που πλέον θα υλοποιηθούν και στις πέντε περιφερειακές ενότητες.

Τέλος, κάλεσε να προβλεφθεί δαπάνη για την αγορά νέας πεντάδας ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα οποία θα προστεθούν στα 5 που θα διαθέτει οσονούπω η Περιφέρεια -καθώς ήδη έχει ένα και μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο θα προκηρύξει διαγωνισμό για να προμηθευτεί άλλα τέσσερα.