Αυτοκίνητο με κίνηση μπροστά, πίσω ή 4χ4;

Αυτοκίνητο με κίνηση μπροστά, πίσω ή 4χ4;

Όταν ετοιμαζόμαστε να αγοράσουμε ένα καινούριο αυτοκίνητο πολλές φορές μπερδευόμαστε και δεν ξέρουμε τι πραγματικά θέλουμε. Υπάρχουν πάρα πολλά διλήμματα που περιμένουν να απαντηθούν καθώς οι ανάγκες μας συνεχώς αυξάνονται και κατά συνέπεια και οι απαιτήσεις μας. Αυτό το φαινόμενο φυσικά δεν είναι καινούριο αλλά η κρίση το έχει αναγάγει σε μια απίστευτη σπαζοκεφαλιά. Βλέπετε πριν την κρίση λόγω της μεγαλύτερης οικονομικής άνεσης μπορούσαμε να δράσουμε πιο στοχευμένα και εν τέλει αποτελεσματικά. Τι έκαναν δηλαδή οι περισσότεροι; Δεν αγόραζαν ένα αλλά 2, 3 ή και περισσότερα οχήματα! Έτσι, είχαν ένα αυτοκίνητο πόλης για τις καθημερινές μετακινήσεις, ένα αρκετά μεγαλύτερο για τις εξορμήσεις και τα ταξίδια και ένα για τις αγροτικές δουλειές κλπ.

Δυστυχώς, όμως, όπως η ζωή κάνει κύκλους έτσι και στην αυτοκινητοβιομηχανία τα πράγματα μεταβάλλονται γρήγορα είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο. Αν μιλάμε για την τελευταία δεκαετία μάλλον ισχύει το δεύτερο. Αφού λοιπόν λίγοι μπορούν πλέον να ξοδεύουν μεγάλα ποσά για τους τέσσερις τροχούς παρατηρείται το εξής: Οι περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν μόνο ένα αυτοκίνητο και μάλιστα το διατηρούν στην κατοχή τους για πάρα πολλά χρόνια, μη έχοντας τη δυνατότητα να το αντικαταστήσουν. Πόσο εύκολο είναι όμως να βρεις ένα όχημα 3 σε 1 ή και 4 σε 1; Καθόλου. Για αυτό το λόγο και πρέπει να δεχτούμε κάποιες παραχωρήσεις και να υποχωρήσουμε ιεραρχώντας τις προτεραιότητες μας και εξισορροπώντας τις αξιώσεις μας. Ορισμένοι βέβαια εμμένουν στην παράδοση και κλείνουν τα αυτιά τους στις σειρήνες τις εποχής επιδιώκοντας για παράδειγμα την οδηγική απόλαυση παραμερίζοντας και αδιαφορώντας για παράγοντες όπως η κατανάλωση καυσίμου και οι διαθέσιμοι χώροι.

Ανταλλακτικά | Αυτοκινήτων - Φρένα, Brembo, Alfa Romeo GT ...

Εμείς εδώ όμως δεν θα εστιάσουμε σε τίποτα από όλα αυτά. Θα μιλήσουμε μόνο για τους τροχούς στους οποίους μεταδίδεται η κίνηση, η ροπή δηλαδή του κινητήρα μας. Με βάση τη μετάδοση τα οχήματα ταξινομούνται σε προσθιοκίνητα, πισωκίνητα ή 4χ4. Μιας και η πλειοψηφία των αγοραστών αγνοεί αυτή την κατηγοριοποίηση, καταλήγει να θεωρεί ότι όλα τα αυτοκίνητα μεταδίδουν την κίνηση στους εμπρός τροχούς. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι πράγματι τα πιο πολλά αυτοκίνητα που κινούνται στους ελληνικούς δρόμους είναι τέτοιου τύπου. Για να τα δούμε όμως πιο αναλυτικά.

ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΡΟΣ ΤΡΟΧΟΥΣ

Όπως προείπαμε αυτά τα οχήματα κυριαρχούν σε αριθμό. Οι μπροστινές ρόδες δεν είναι υπεύθυνες μόνο για την αλλαγή κατεύθυνσης αλλά και για τη μετουσίωση της μηχανικής ενέργειας σε κινητική. Οι πίσω τροχοί απλά συμμετέχουν, μάλλον ανενεργά στην κύλιση και σχετικά στα κρατήματα του αυτοκινήτου εκτός και αν υπάρχει ενεργητική ή και παθητική τετραδιεύθυνση. Όπως και να έχει, τα οχήματα τέτοιας κατηγορίας δεν προσφέρονται για ιδιαίτερα σπορ οδήγηση όπως χρήση σε πίστα αλλά ούτε για διαδρομές εκτός δρόμου καθώς στην πρώτη μεγάλη λακκούβα ίσως «κολλήσουν».

ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΩ ΤΡΟΧΟΥΣ

Όταν η κίνηση είναι στους πίσω τροχούς πάρα πολλά πράγματα αλλάζουν στο πως «συμπεριφέρεται» στο δρόμο ένα αυτοκίνητο. Μιας και οι μοναδικές ρόδες τις οποίες μπορούμε να χειριστούμε είναι πάντα οι μπροστινές δεν είναι τόσο εύκολο το να οδηγήσουμε γρήγορα σε μία στροφή ενώ το πίσω μέρος γίνεται πιο «ατίθασο» και «παιχνιδιάρικο». Αμάξια σαν αυτά είναι συνήθως σπορ τύπου ή κάμπριο και ενδείκνυνται σε χρήση εντός πίστας αλλά όχι σε δύσβατες διαδρομές.

ΤΕΤΡΑΚΙΝΗΣΗ

Εδώ μιλάμε για το «βασιλιά» των συστημάτων μετάδοσης μιας και υπάρχει η δυνατότητα της κίνησης και των πίσω τροχών σε μικρότερο ή και μεγαλύτερο ποσοστό από τους μπροστινούς. Έτσι, οι κακοτράχαλες πλαγιές, τα «σαμαράκια» και οι χωματόδρομοι γίνονται «παιχνιδάκι» χωρίς να κινδυνεύουμε να προξενήσουμε κάποια βλάβη στο αγαπημένο μας μέσο. Πρόκειται για τα τέλεια οχήματα για εργασίες στο ύπαιθρο και χόμπι χάριν των οποίων περνάμε από δύσβατα μονοπάτια.

Τέλος, ανεξαρτήτως του αυτοκινήτου που οδηγείται τώρα ή σκοπεύετε να αγοράσετε, σας συνιστούμε ανεπιφύλαχτα την MaxxParts.gr για τις αγορές υαλοκαθαριστήρων, μπαταριών, λιπαντικών και κάθε λογής ανταλλακτικών αυτοκινήτου. Η εμπειρία της εταιρείας αποτελεί εγγύηση ποιότητας!