Blackseedoil (Λάδι μαύρου σπόρου)

Blackseedoil (Λάδι μαύρου σπόρου)

Το σημερινό άρθρο θα μας δώσει ορισμένες πολύ χρήσιμες πληροφορίες για ένα φυτό που δεν είναι τόσο ευρέως γνωστό.

Αναφερόμενο σε αρχαίο κείμενο ως η “θεραπεία για κάθε ασθένεια εκτός από τον θάνατο”, οι  μαύροι σπόροι αποτελούν ένα παραδοσιακό μπαχαρικό της Μέσης Ανατολής οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε γλυκά, γαλακτοκομικά προϊόντα, σαλάτες, καθώς και σε άλλες τροφές.

Από το 1965 και μετά, περισσότερα από χίλια άρθρα αναφέρονται στις διαφορετικές θεραπευτικές ιδιότητες αυτών των σπόρων.

Οι -δυστυχώς περιορισμένες-  μέχρι τώρα έρευνες, ανέδειξαν ορισμένες πραγματικά εκπληκτικές ιδιότητες αυτού του άγνωστου μέχρι πριν λίγα χρόνια φρούτου.

Του αποκαλούμενου δηλαδή blackcumin, από τους σπόρους του οποίου (blackseed) παράγεται και το ομώνυμο λάδι . Και αυτό έρχεται από την μακρινή Ανατολή (Νοτιοανατολική Ασία), όπου χρησιμοποιούταν για χιλιάδες χρόνια στην ιατρική για θεραπευτικούς λόγους.

Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για την θεραπεία του άσθματος, της υπέρτασης, καθώς και για άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Πώς λειτουργεί το blackseed;

Ένας ικανός αριθμός επιστημονικών ερευνών έδειξε ότι το ο μαύρος σπόρος (blackseed) ίσως βοηθά στην ώθηση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην μάχη κατά του καρκίνου στην παρεμπόδιση της εγκυμοσύνης, μείωση πρηξίματος, καθώς και στην ελαχιστοποίηση των αλλεργικών αντιδράσεων ενεργώντας ως ένα αντισταμινικό.

Σίγουρα αυτές οι πληροφορίες και οι ενδείξεις οι οποίες στην πλειοψηφία τους προέρχονται από μελέτες σε πειραματόζωα, απαιτούν έναν μεγαλύτερο αριθμό ερευνών κυρίως σε ανθρώπινα όντα.

Τα πλεονεκτήματα του μαύρου σπόρου (blackseed)

Σε αυτή την παράγραφο θα εξετάσουμε σε ποιες περιπτώσεις είναι μάλλον αποτελεσματικός ο μαύρος σπόρος, αλλά ακόμη και αυτές στις οποίες δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ο μαύρος σπόρος (blackseed)

  • Καρκίνος – Χάρη στην παρουσία ισχυρών φυτοχημικών και στις αντιοξειδωτικές ικανότητες του, το λάδι μαύρου σπόρου (blackseedoil) μπορεί να βοηθήσει στην φυσική θεραπεία του καρκίνου.

Ακόμη περιορισμένη έρευνα έδειξε ότι το λάδι μαύρου σπόρου (blackseedoil) όχι μόνον μπορεί να σκοτώσει τα κύτταρα του παγκρεατικού καρκίνου, αλλά μπορεί να προστατεύσει από την ανάπτυξη του καρκίνου στο πάγκρεας.

  • Συκώτι – Το λάδι μαύρου σπόρου (blackseedoil) μπορεί ακόμη να βοηθήσει στην επιτάχυνση της θεραπείας του συκωτιού.
  • Άσθμα – Η έρευνα έδειξε ότι σε ορισμένα άτομα η ταυτόχρονη λήψη του μαύρου σπόρου με ειδικά φάρμακα για το άσθμα είναι δυνατόν να προκαλέσει βελτίωση στον βήχα, στο φύσημα του άσθματος, καθώς και στην λειτουργία των πνευμόνων. Υπάρχει όμως έλλειψη ικανής υποστήριξης των αναφερομένων λόγω μη εκτεταμένης έρευνας.
  • Διαβήτης – Κλινικές έρευνες έδειξαν ότι η λήψη μαύρου σπόρου (blackseed) μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένα επίπεδα ζάχαρου σε άτομα με διαβήτη. Ακόμη υπάρχουν ενδείξεις ότι στα ίδια άτομα η λήψη του μαύρου σπόρου (blackseed) μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης.
  • Μαλλιά – Το συγκεκριμένο λάδι εκτός από το ότι μπορεί να βοηθήσει στην γενικότερη υγεία των μαλλιών και του δέρματος του κεφαλιού, μπορεί και περιορίζει την απώλεια των μαλλιών.

Μπορεί ακόμη να βοηθήσει στην γενικότερη υγεία του δέρματος του κεφαλιού και στην αποθάρρυνση της πιτυρίδας και της ξηρότητας

  • Μολύνσεις – Ένα σύνολο από σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις, που στην πλειοψηφία τους αντιστέκονται ακόμη και στην αντιβίωση, επιβραδύνονται από την χρήση του λαδιού μαύρου σπόρου (blackseedoil)
  • Γονιμότητα – Περιορισμένες μελέτες ανέδειξαν ότι το λάδι μαύρου σπόρου βελτιώνει τόσο στον αριθμό σπερματοζωαρίων καθώς και στον όγκο τους και στην κινητικότητα τους.
  • Χοληστερίνη – Έρευνες μόνον σε πειραματόζωα ανέδειξαν ότι η λήψη του λαδιού μαύρου σπόρου βοηθά στην μείωση της συνολικής χοληστερίνης και της κακής χοληστερίνης, ενώ αυξάνει την καλή χοληστερίνη. 
  • Υπέρταση – Μικρή βελτίωση των επιπέδων υπέρτασης
  • Πόνος στο Στήθος – Η εφαρμογή ζελέ από μαύρο σπόρο (blackseed) στο στήθος, ιδίως στις γυναίκες που υποφέρουν από πόνο στο στήθος στην διάρκεια της περιόδου, μειώνει τον πόνο

Αναφέρω τώρα τις περιπτώσεις στις οποίες οι ενδείξεις για βοήθεια από τον μαύρο σπόρο (blackseed) δεν είναι ακόμη ικανές να υποστηρίξουν την ανάλογη θεραπεία.

  • Αλλεργική ρινίτιδα – Πολύ περιορισμένη έρευνα έδειξε ότι η λήψη λαδιού του μαύρου σπόρου (blackseedoil) είναι δυνατόν να μειώσει τον αριθμό των συμπτωμάτων αυτής της ρινίτιδας
  • Έκζεμα – Και εδώ η λήψη του λαδιού του μαύρου σπόρου (blackseedoil) μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της φαγούρας και της φλεγμονής του δέρματος
  • Αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα – Ενδείξεις για μικρή βελτίωση στην ειδική αυτή περίπτωση ασθένειας του θυρεοειδούς.
  • Ξηρή μύτη – Η χρήση σπρέυ από μαύρο σπόρο (blackseedoil) μπορεί να μειώσει την ξηρότητα
  • Δυσπεψία – Η λήψη ενός μίγματος από μαύρο σπόρο (blackseedoil), μέλι και νερό είναι δυνατόν να μειώσει τα συμπτώματα δυσπεψίας.
  • Επιληψία – Ενδείξεις ότι η λήψη μαύρου σπόρου (blackseed) μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις ιδίως παιδιών τα οποία πάσχουν από επιληψία.
  • Ουλές – Για να αποφύγετε την δημιουργία ουλών μετά από κάποιο κόψιμο και μετά από την στιγμή που διαπιστώνετε ότι το κόψιμο έχει αρχίσει να επουλώνεται, εφαρμόστε λάδι μαύρου σπόρου (blackseedoil). Μην το χρησιμοποιείτε σε ανοικτό τραύμα αλλά μόνον την στιγμή που αρχίζει η επούλωση του τραύματος.
  • Βελτίωση της Μνήμης – Μικρή έρευνα ανέδειξε ότι η καθημερινή λήψη λαδιού μαύρου σπόρου (blackseedoil) οδηγεί σε βελτίωση της μνήμης και της προσοχής. Επιστήμονες προτείνουν ότι θα πρέπει να διερευνηθεί η βοήθεια που πιθανόν μπορεί να δώσει στην αποτροπή ή επιβράδυνση της νόσου του Αλτσχάιμερ.
  • Μεταβολικό σύνδρομο
  • Υψηλή χοληστερίνη
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Ερεθισμένος φάρυγγας και πρησμένες αμυγδαλές
  • Έλεγχος γεννήσεων
  • Βρογχίτιδα
  • Πρόληψη καρκίνου
  • Βήχας
  • Πονοκέφαλος
  • Εμμηνορροϊκές διαταραχές
  • Παχυσαρκία – Ειδικότερα στις περιπτώσεις γυναικών με παχυσαρκία

Θα πρέπει να επαναλάβουμε και πάλι ότι απαιτείται πολύ πιο εκτεταμένη έρευνα για την σαφή υποστήριξη της βοήθειας στις ανωτέρω περιπτώσεις.

Βοηθά πραγματικά το λάδι του μαύρου σπόρου (blackseedoil) στην απώλεια βάρους;

Τρία είναι τα σημεία στα οποία υπάρχουν ισχυρισμοί ότι το λάδι του μαύρου σπόρου (blackseedoil) βοηθά στην απώλεια βάρους

  1. Καύση του κοιλιακού λίπους
  • Προαγωγή του μεταβολισμού
  • έλεγχος της όρεξης

Δυστυχώς όμως οι μέχρι τώρα έρευνες δεν παρουσιάζονται ως αρκετά πειστικές για την βοήθεια που πραγματικά μπορεί να προσφέρει το λάδι του μαύρου σπόρου (blackseedoil) στην γενικότερη απώλεια βάρους.

Αντίθετα με τις αμφιβολίες για την προσφορά του λαδιού αυτού στην απώλεια βάρους, μπορεί ωστόσο να βοηθήσει μάλλον στην διατήρηση του σωματικού σας βάρους.

Ο ισχυρισμός αυτός ενισχύεται από την διαπίστωση ότι το λάδι μαύρου σπόρου (blackseedoil) έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα προσθέσει περισσότερες ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Μία ακόμη βοήθεια την οποία είναι δυνατόν να προσφέρει το λάδι αυτό είναι η γενική πεπτική υγεία του ατόμου και η παρεμπόδιση δημιουργίας φουσκώματος.

Χρήσεις του λαδιού μαύρου σπόρου (blackseedoil)

Είναι πραγματικά ενδιαφέρον να δούμε πιο αναλυτικά τις χρήσεις του λαδιού μαύρου σπόρου (blackseedoil)

  1. Τοπική Χρήση – Το λάδι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τοπική χρήση αλλά πάντα μετά από αραίωση του με λάδι καρύδας ή αμυγδαλέλαιο.

Μετά την αραίωση του μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις εκζέματος ακμής κυρίως λόγω στις αντι-βακτηριακές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες του. Ακόμη μερικά άτομα το βρήκαν χρήσιμο σε καταστάσεις ψωρίασης και ειδικών μορφών ακμής.

  • Έλαιο Μασάζ – Μπορεί εύκολα να προστεθεί σε έλαια μασάζ και σε αυτή την περίπτωση πάντα σε συνδυασμό με λάδι καρύδας ή αμυγδαλέλαιο.
  • Μαγειρική – Η χρήση του στην μαγειρική δίδει πράγματι μία ξεχωριστή γεύση, όπως και η προσθήκη του σε ροφήματα και σε smoothies.

Προτεινόμενες δοσολογίες

Η κατάλληλη δοσολογία είναι δυνατόν να διαφέρει από άτομο σε άτομο και πάντα να είναι ανάλογη της κατάστασης υγείας η οποία εξετάζεται.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει τυπική δοσολογία, αλλά οι κατωτέρω δοσολογίες κυρίως μεταδιδόμενες προφορικά από άτομο σε άτομο, έχουν δοκιμαστεί σε περιορισμένες επιστημονικές έρευνες

  • Για τις περιπτώσεις διαβήτη – Ένα (1) γραμμάριο σκόνης μαύρου σπόρου (blackseed), δύο φορές την ημέρα για μία περίοδο όχι μεγαλύτερη των 12 μηνών
  • Για περιπτώσεις υπέρτασης – Μισό έως 2 γραμμάρια (0.5 – 2.0) σκόνης μαύρου σπόρου (blackseed), καθημερινά για διάστημα έως 12 μήνες, ή εναλλακτικά εκατό έως διακόσια γραμμάρια (100-200) δύο φορές την ημέρα για μέγιστο χρόνο οκτώ (8) εβδομάδων.
  • Για βελτίωση της λειτουργίας του σπέρματος – 2.5 mL λάδι μαύρου σπόρου (blackseedoil) δύο φορές την ημέρα για μία περίοδο δύο μηνών
  • Για καταστάσεις άσθματος – Δύο (2) γραμμάρια αλεσμένου μαύρου σπόρου καθημερινά για 12 εβδομάδες, ή εναλλακτικά 15mL  καθημερινά για τρεις μήνες.

Όπως τόνισα και στην αρχή, οι παραπάνω δόσεις δεν αποτελούν ούτε επίσημη αλλά ούτε και κάποια τυπική δοσολογία τουλάχιστον για τις αναφερόμενες θεραπεύσιμες καταστάσεις.

Απλά έχουν εφαρμοστεί συνολικά σε μεγάλο αριθμό επαναλήψεων και έδειξαν ότι προσφέρουν συγκεκριμένη βοήθεια σε κάθε ανάλογη περίπτωση.

Πιθανές Παρενέργειες

Δυστυχώς και σε αυτό το σημείο είναι πάρα πολύ λίγα αυτά που ξέρουμε για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η μακρόχρονη χρήση του λαδιού του μαύρου σπόρου (blackseedoil), όταν χρησιμοποιούνται ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που ανιχνεύονται στις τροφές.

Υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι η άμεση εφαρμογή του λαδιού του μαύρου σπόρου (blackseedoil) στην επιδερμίδα είναι δυνατόν να προκαλέσει σε ορισμένα άτομα αλλεργικό εξάνθημα, λόγω του γεγονότος ότι ένα από τα συστατικά του λαδιού αυτού παρουσιάζει σε μεγάλες ποσότητες τοξική συμπεριφορά.

Η χρήση του λαδιού του μαύρου σπόρου (blackseedoil) μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση της δημιουργίας θρόμβων και να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Η αλληλεπίδραση του λαδιού του μαύρου σπόρου (blackseedoil) με άλλα φάρμακα είναι επίσης πιθανή. Ακόμη θα πρέπει να σταματήσετε την κατανάλωση του λαδιού αυτού τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την πραγματοποίηση οιασδήποτε χειρουργικής επέμβασης.

Οι έγκυες γυναίκες καθώς και αυτές οι οποίες θηλάζουν θα πρέπει να αποφεύγουν την χρήση του λαδιού του μαύρου σπόρου (blackseedoil).

Είναι ασφαλές το λάδι μαύρου σπόρου (blackseedoil);

Θεωρείται ως πιθανό το λάδι μαύρου σπόρου να αυξήσει τα αποτελέσματα των φαρμάκων που επεξεργάζεται το ανθρώπινο σώμα.

Στην περίπτωση που ακολουθείτε οιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν αρχίσετε την χρήση του λαδιού μαύρου σπόρου (blackseedoil). Δεν θα πρέπει να σταματήσετε την λήψη οιουδήποτε από τα φάρμακα σας πριν μιλήσετε πρώτα στον προσωπικό γιατρό σας.

Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα το λάδι μαύρου σπόρου (blackseedoil) να μπορεί να βοηθήσει στην λειτουργία του συκωτιού σας αλλά υπερβολικές ποσότητες του μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στο συκώτι και στα νεφρά σας.

Στην περίπτωση που έχετε συγκεκριμένο πρόβλημα με κάποιο από αυτά τα δύο όργανα μιλήστε στο γιατρό σας για τον καθορισμό μίας ασφαλούς δόσης για την περίπτωση σας.

Επίσης η τοπική χρήση του λαδιού μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με αλλεργικές αντιδράσεις. Κάνετε μία μικρή δοκιμή σε ένα σημείο της επιδερμίδας σας πριν προχωρήσετε σε συνολική εφαρμογή.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το λάδι μαύρου σπόρου (blackseedoil) έχει μία πραγματικά μακρόχρονη πορεία στην Ανατολή στην χρήση του στην παραδοσιακή ιατρική.

Αρκετές έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να καταπολεμά και να προλαμβάνει όλες τις μορφές καρκίνου (καρκίνος στήθους, προστάτη, εγκεφάλου, κλπ)

Ακόμη οι μαύροι σπόροι αποδείχθηκαν χρήσιμοι στην βελτίωση της υγείας του συκωτιού και στην καταπολέμηση βακτηρίων ανθεκτικών σε αντιβίωση

Τονίζεται επίσης η βοήθεια του προς τον διαβήτη, την υπέρταση, την υψηλή χοληστερίνη και ακόμη την παχυσαρκία.

Η υγεία της επιδερμίδας έχει επίσης πολλά να κερδίσει από το λάδι μαύρου σπόρου σε περιπτώσεις όπως αυτές του εκζέματος, της ακμής και της απώλειας μαλλιών.

Η χρήση των μαύρων σπόρων (blackseeds) μπορεί να δώσει μία διαφορετική γεύση και να βοηθήσει κατά κάποιο τρόπο την δίαιτά σας.

Σίγουρα όμως απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα για την χρήση του  λαδιού του μαύρου σπόρου (blackseedoil), για θεραπευτικούς σκοπούς.

Υπάρχουν βέβαια οι ενδείξεις αλλά δεν είναι ικανές να υποστηρίξουν ασφαλώς καμία σοβαρή αγωγή θεραπείας ούτε και να προσφέρουν ασφαλείς ποσότητες χρήσεις του υλικού.

Εξετάστηκε λοιπόν η περίπτωση του λαδιού του μαύρου σπόρου (blackseedoil).

Μία ενδιαφέρουσα περίπτωση τόσο για το ευρύ φάσμα θεραπευτικών ιδιοτήτων που καλύπτει αλλά και για την βοήθεια που προσφέρει ακόμη και σε περιπτώσεις που τα αντιβιοτικά παραιτούνται.

Υπάρχει όμως ένα μεγάλο ερωτηματικό. Είναι πράγματι έτσι τα πράγματα και τα πλεονεκτήματα όπως αναφέρονται ή απλά πρόκειται για ισχυρισμούς περιορισμένης βοήθειας και απλά κάποιες ενδείξεις μετά από μία ή δύο έρευνες;

Σε αυτό το σημείο δυστυχώς για την ενημέρωση που προσπαθούμε να κάνουμε στους αναγνώστες μας δεν υπάρχει ούτε σαφής απάντηση αλλά ούτε και κάποια ισχυρή ένδειξη για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Είναι λοιπόν χρήσιμο αλλά και σοφό όπως γίνεται με όλα τα συμπληρώματα και ιδιαίτερα με αυτά τα οποία δεν έχουν ισχυρές και ικανές ενδείξεις για την θεραπευτική τους ικανότητα να κάνετε μία συζήτηση με τον προσωπικό σας γιατρό και να ζητήσετε την γνώμη του, εφόσον αυτός γνωρίζει όλα τα δεδομένα της υγείας και το ιατρικό ιστορικό σας.

health-fitness.gr