Χρυσόθεμις Αμανατίδη: Δικηγόρος, ηθοποιός και τώρα σκηνοθέτις

Χρυσόθεμις Αμανατίδη: Δικηγόρος, ηθοποιός και τώρα σκηνοθέτις

Η «Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ από το ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ απόψε στο Κάστρο

Πέρα από τη δικηγορία, η Χρυσόθεμις Αμανατίδη αγαπά και το χώρο της υποκριτικής. Έπειτα από ένα πέρασμα σε παραστάσεις στην Αθήνα, όπως είπε στο «Θάρρος», η πραγματικότητα στο συγκεκριμένο χώρο την προσγείωσε. Πλέον έχει επιστρέψει στην Καλαμάτα και ασχολείται με τη δικηγορία, όμως το μικρόβιο της υποκριτικής συνεχίζει να υπάρχει. Κάνοντας, λοιπόν, ένα βήμα παραπέρα ανέλαβε τη σκηνοθεσία της παράστασης «Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ, που ανεβάζει το ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ.

Λίγες ώρες πριν από την παράσταση, απόψε στις 9.30 στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο, μιλήσαμε μαζί της για αυτή την ξεχωριστή εμπειρία, αλλά και τη σχέση της με την υποκριτική

-Πείτε μας πώς επιλέχθηκε η συγκεκριμένη παράσταση…
Η επιλογή του έργου μάς προβλημάτισε αρκετά. Αφενός, γιατί η ομάδα απαρτίζεται μόνο από αγόρια, ενώ στην πλειοψηφία των θεατρικών έργων υπάρχει, έστω, ένας γυναικείος ρόλος. Αφετέρου, αναζητούσαμε ένα έργο ευχάριστο και ανάλαφρο, για να χαρίσει γέλιο τόσο στην ομάδα – κατά τη διάρκεια των προβών- όσο και στους θεατές που θα το παρακολουθήσουν. Έτσι, καταλήξαμε στη διασκευή της κωμωδίας του Μποστ «Μαρία Πενταγιώτισσα», όπου το ιδιότυπο χιούμορ του έργου επιτρέπει την ερμηνεία και των γυναικείων ρόλων από άνδρες.

-Δουλέψατε με ερασιτέχνες ηθοποιούς που ούτε καν ανήκαν σε ερασιτεχνική θεατρική ομάδα. Πώς ήταν όλο αυτό;
Η συνεργασία με τους θεραπευόμενους του προγράμματος ήταν μοναδική εμπειρία για μένα. Ως μη επαγγελματίες ηθοποιοί μπορεί να υστερούσαν σε γνώσεις και εμπειρία στη σκηνή, είχαν όμως τόσο έντονη προσήλωση στο στόχο μας, που κάλυπτε όλες τις άλλες αντικειμενικές δυσκολίες. Άλλωστε, η πρώτη φορά που δοκιμαζόμαστε σε κάτι έχει μια γοητεία και έναν αυθορμητισμό, που στην προκειμένη περίπτωση λειτούργησε θετικά.

-Οι πρόβες εν μέσω Covid 19 πώς εξελίχθηκαν;
Όπως τον περισσότερο κόσμο, επηρέασε και την ομάδα μας η πανδημία. Αρχικά η παράσταση είχε προγραμματιστεί για το Μάιο. Παρόλο που με τη βοήθεια της υπεύθυνης εκπαίδευσης του προγράμματος, Αγγελικής Ταμπάκη, κρατήσαμε την επαφή μας με την ομάδα μέσω διαδικτυακών συναντήσεων, η επαφή αυτή ήταν αδύνατον να αντικαταστήσει τις κανονικές πρόβες. Έτσι, αναβάλαμε την παράσταση για λίγους μήνες αργότερα και δουλέψαμε εντατικά το καλοκαίρι.

-Φοβηθήκατε ποτέ ως ομάδα ότι η παράσταση δε θα ανέβει;
Πολλές φορές! Εκτός από τις δυσκολίες που κατά καιρούς αντιμετωπίζαμε με διακοπές μελών από το πρόγραμμα, ήρθε και η Covid-19 φέρνοντας αβεβαιότητα για το μέλλον (και) των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Μέχρι το βράδυ κρατάμε την ανάσα μας!

-Οι ηθοποιοί- μέλη ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ θέλουν να περάσουν κάποιο μήνυμα στον κόσμο με την παράσταση;
Ναι. Όσο δύσκολο κι αν είναι το παρελθόν ενός ανθρώπου, με θέληση και επιμονή μπορεί να αλλάξει τη ζωή του, να την πάρει στα χέρια του, να την κοιτάζει με καθαρό βλέμμα, να τη χαίρεται, να πετύχει τα πάντα.

-Τι έχετε να πείτε στον κόσμο για την αποψινή παράσταση;
Σας περιμένουμε όλους απόψε στις 9.30 στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας, να περάσετε μια όμορφη βραδιά στηρίζοντας την προσπάθεια των παιδιών, και να δείτε με τα μάτια σας ότι όλα μπορούν τελικά να συμβούν!

«ΟΤΑΝ ΑΓΑΠΑΣ ΠΟΛΥ ΚΑΤΙ…»
-Δικηγόρος, ηθοποιός ή σκηνοθέτις;
Τρεις διαφορετικές ιδιότητες, που υπηρετώ ανά περίπτωση με την ίδια αγάπη.

-Τι είναι για εσάς τα δυο τελευταία;
Η υποκριτική και τώρα η σκηνοθεσία είναι παράθυρα στο φως για μένα. Χρειαζόμαστε την Τέχνη στη ζωή μας για να ξεπλένει από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινότητας.

-Πρώτη φορά στη σκηνοθεσία;
Πρώτη φορά! Και δε θα πω ότι ήταν εύκολο. Χρειάζεται να έχεις στο μυαλό σου πολλά και διαφορετικά πράγματα. Από την ερμηνεία των ηθοποιών μέχρι το πιο μικρό αντικείμενο που χρησιμοποιείται στην παράσταση.

-Μιλήστε μας για την πορεία σας στην υποκριτική, όταν ήσασταν στην Αθήνα
Ως ηθοποιός εργάστηκα για ένα μικρό διάστημα της ζωής μου στην Αθήνα, ξεκινώντας την πορεία μου με τον ενθουσιασμό, τα όνειρα και τη ρομαντική διάθεση που έχουν οι περισσότεροι νέοι ηθοποιοί.
Η πραγματικότητα, όμως, και οι συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο χώρο με προσγείωσαν απότομα. Εύχομαι να αλλάξει η αντιμετώπιση των ηθοποιών και γενικότερα των καλλιτεχνών στην Ελλάδα.

-Και πλέον μόνιμα στην Καλαμάτα με το θέατρο να μην το αφήνετε…
Όταν αγαπάς πολύ κάτι, βρίσκεις τρόπους να το έχεις στη ζωή σου.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση