Ελληνικό «σωσίβιο» στον τουριστικό Αύγουστο της Μεσσηνίας

Ελληνικό «σωσίβιο» στον τουριστικό Αύγουστο της Μεσσηνίας

Ικανοποιητική κρίθηκε η κίνηση, ξεπερνώντας τις προσδοκίες

Η μείωση των ζημιών στον τουριστικό τομέα επετεύχθη στη Μεσσηνία τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ξενοδόχων και ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων, ξεπερνώντας κάποιες φορές και τις προσδοκίες. Ο εγχώριος τουρισμός στήριξε και με το παραπάνω τη Μεσσηνία και η κίνηση εκτιμάται ως ικανοποιητική, δεδομένων των συνθηκών.

Για τη Μεσσηνία φαίνεται πως υπήρξε – έστω και εν μέρει – ανατροπή της κακής κατάστασης με την έλευση σημαντικού ποσοστού του εγχώριου τουριστικού κύματος. Το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα δεν κατέγραψε πολλά κρούσματα Covid, αλλά και ότι η μετακίνηση γίνεται οδικώς, χωρίς τον κίνδυνο συνωστισμού σε πλοία ή αεροπλάνα, βοήθησαν σημαντικά στο να είναι από τις πρώτες επιλογές όσων ήθελαν να ξεφύγουν-έστω και- για λίγες ημέρες.

Ωστόσο, ο Σεπτέμβριος είναι πλέον εδώ και δεν αναμένεται να δώσει κάτι ιδιαίτερο, καθώς είναι η περίοδος που για τους Έλληνες οι διακοπές τελειώνουν, ενώ οι ξένοι που επισκέπτονται τη χώρα μας δεν είναι πολλοί.

«Σωσίβιο» από τους Έλληνες

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Καραλής, σημείωσε ότι «ευτυχώς ο Αύγουστος ήταν ένας πολύ καλός μήνας για την περιοχή μας και ξεπέρασε τις προσδοκίες».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, καλύφθηκε ένα μέρος της ζημιάς, «γιατί μείωση ζημιών κάνουμε φέτος. Μπορέσαμε, λοιπόν, και κρατηθήκαμε».

Συνολικά η Πελοπόννησος πήγε καλά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Καραλή, καθώς η τεράστια επιβάρυνση και ο φόβος για τα νησιά έστρεψαν τον κόσμο στην περιοχή μας. «Ο τουρισμός είναι το προσόν της Μεσσηνίας. Πρέπει να το προσέξουμε πολύ αυτό. Αυτά τα θετικά μηνύματα που μας έρχονται πρέπει να τα αναλύσουμε, γιατί δεν έχουμε τίποτα περισσότερο από τον τουρισμό στη Μεσσηνία. Ο τουρισμός στηρίζει όλους τους υπόλοιπους τομείς. Δεν έχουμε άλλες επιλογές. Να κάνουμε όλα αυτά που πρέπει, για να προβάλουμε τη Μεσσηνία, με τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τον πρωτογενή τομέα, τον πολιτισμό, τα προϊόντα της και όλα τα άλλα. Αυτή είναι η πηγή εσόδων αυτή τη στιγμή, αλλά και για το μέλλον. Πρέπει να βάλουμε το κεφάλι κάτω κι όλα αυτά να αξιολογηθούν και να εκτιμηθούν. Να μην περιμένουμε τον Ιούνιο του 2021 για να κάνουμε κάτι. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και δεν ξέρουμε πώς θα ανταποκριθούν του χρόνου. Έχουμε τον εγχώριο τουρισμό που είχαμε εγκαταλείψει τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε ο κ. Καραλής.

Σε ό,τι αφορά τις τουριστικές μονάδες της Μεσσηνίας, σημείωσε ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία άνοιξε τελικά και δούλεψε: «Από τον Ιούνιο μιλούσα για μια καλή προετοιμασία Οι μονάδες που είχαν μέτωπο στην παραλία γέμισαν. Στήριξε δυναμικά την περιοχή μας ο εγχώριος τουρισμός. Μεγάλη ζημιά έπαθαν οι μεγάλοι προορισμοί, όπως η Κρήτη και η Ρόδος. Και ο Σεπτέμβριος για την περιοχή μας δε θα είναι ευκαταφρόνητος. Δε θα είναι βέβαια ιδιαίτερα καλός, θα είναι υποτονικός, αλλά δε θα σημάνει το τέλος του τουρισμού για τη Μεσσηνία».

Ικανοποίηση

Ικανοποιημένος, με δεδομένες πάντα τις προβλέψεις και τα γεγονότα, εμφανίσθηκε ερωτώμενος από το «Θάρρος» και ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συλλόγου Ιδιοκτητών και Εκμεταλλευτών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Μεσσηνίας, Ιωάννης Καραλής.

Χαρακτήρισε ικανοποιητική την κίνηση δεδομένων των συνθηκών και τόνισε: «Η ελληνική αγορά έσωσε την κατάσταση. Γενικώς στη Μεσσηνία ήταν ικανοποιητικά τα πράγματα».

Οι πιο πολλές μονάδες, μάλιστα, στη Μεσσηνία άνοιξαν και δέχτηκαν επισκέπτες.

Σε ό,τι αφορά το Σεπτέμβριο, ο κ. Καραλής πιστεύει ότι δε θα είναι ιδιαίτερα καλός, καθώς οι διακοπές των Ελλήνων τελειώνουν και οι ξένοι είναι λιγοστοί.

της Βίκυς Βετουλάκη